Ο ‘Σωκρατικός λόγος’ του Σωκράτη…

Παπασταθόπουλος και Τοροσίδης κράτησαν ζωντανό το ελληνικό φιλότιμο, όταν πήγε να ‘δραπετεύσει’
sokratis

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δεν είχε ποτέ μόνιμους οπαδούς, τους αποκτούσε μόνο αν πήγαινε καλά και τους έχανε αν δεν πήγαινε καλά. Αυτό, μέχρι το ματς – μπαράζ με την Κροατία. Η εθνική ομάδα, πλέον, έχει δικούς της οπαδούς. Είναι όλοι αυτοί που τραγούδησαν τον Εθνικό μας Ύμνο, τη στιγμή που όλα είχαν χαθεί.

Και στην ήττα από το Βέλγιο, επίσης χειροκροτήθηκε η εθνική μας ομάδα. Στο ματς με την Κροατία, όμως, τραγούδησε το γήπεδο τον Εθνικό ύμνο. Είναι άλλο ένα απλό χειροκρότημα, έστω και «ζεστό» κι άλλο η κορύφωση της συμπαράστασης τραγουδώντας το σύμβολο της πατρίδας μας.

Θεωρώ ότι βασικό και κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η εν γένει παρουσία του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, μέσα και έξω από το γήπεδο. Ένα παιδί, όπως κι ο Τοροσίδης, με ελληνικό στερεότυπο, με παιδεία ελληνική, με αγάπη γι αυτό που λέγεται «πατρίδα». Αυτοί κατάφεραν να συσπειρώσουν έναν λαό γύρω από τη μπλε φανέλα.

Αρχηγός και υπαρχηγός της εθνικής κράτησαν «ζωντανή» της εθνική ομάδα μετά τον διαγραφόμενο αποκλεισμό με την ήττα στο Ζάγκρεμπ. Σε μια εποχή που η φανέλα της εθνικής δεν παράγει χρήμα, όπως οι ομάδες, ήταν πολύ δύσκολο, ειδικά στην σημερινή εποχή.

Όμως, το κατάφεραν και μπράβο τους. Η εθνική παρουσιάστηκε μεταμορφωμένη, ανταγωνιστική, με διάθεση και πάθος για τη φανέλα. Δεν έχει σημασία που δεν προκρίθηκε, λέει η λογική της ανωτερότητας των αντιπάλων. Άλλα, ωστόσο, λέει η «λογική» του Σωκράτη και του Τοροσίδη. «Φτάσε, εκεί που δεν μπορείς». Νίκος Καζαντζάκης, δηλαδή.

Κι επειδή η τελευταία εικόνα κάθε «τραγωδίας» αποτυπώνεται βαθιά στο υποσυνείδητο, ο Εθνικός Ύμνος στο τέλος ήταν ο καλύτερος τρόπος να σηκωθεί μετά το πέσιμο. Όταν οι διεθνείς αποχωρούσαν από τον αγωνιστικό χώρο, κοίταζαν προς τα πίσω. Γιατί;

Στις δοξασίες του «ανατολίτικου» αποχαιρετισμού, όποιος γυρίζει πίσω, κάτι υπόσχεται. Ότι θα ξανάρθει… Ειδικά μετά τις «Σωκρατικές κουβέντες» του Σωκράτη μετά το παιχνίδι, αλλά και πριν από αυτό, που φανέρωναν ότι το ελληνικό φιλότιμο όταν τείνει να «δραπετεύσει» από το DNA μας, πάντα θα βρίσκονται κάποιοι και θα το συγκρατούν…

Σε ενδιαφέρει

?AffiliateCode= &CID=&DID=&TID=&PID=&LNG=

Στοίχημα στο infobeto.com