Ανάλυση 3-5-1-1: Πως ο Σκίμπε εκτέθηκε με τα τρία στόπερ

Τα λάθη του Σταφυλίδη, όχι στο γκολ ‘δώρο’ και του Κυριάκου Παπαδόπουλου έδωσαν δυο πανεύκολα γκολ στους Κροάτες
stafylidis

Στην απεραντοσύνη του διαδικτύου, μπορείς να διαβάσεις ό,τι γουστάρει η ψυχούλα σου, για την ήττα 4-1 της εθνικής μας από την Κροατία. Ειδικά όταν το σκορ προσφέρεται, τότε κατεβαίνουν απίθανα πράγματα, περί ευθυνών του Σκίμπε που δεν έβαλε το Ζέκα στον «άξονα» κλπ. κλπ. Ο (κάθε) «Αλέφαντος ζει και βασιλεύει»…

Δεν θα σταθώ στις «ευθύνες» κανενός, καθότι «τα είπαν άλλοι» και καλύτερα, ενδεχομένως. Η ατομική «αλήθεια» στην Ελλάδα, εξ άλλου, είναι αδιαπραγμάτευτη. Θα υπεισέλθω σε ζητήματα συστήματος και τακτικής, δυο έννοιες «εκπορνευμένες» στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Σκίμπε, λοιπόν, αποφάσισε να παίξει με τρία κεντρικά μπακ. Προφανώς και το δοκίμασε στις προπονήσεις πριν από το παιχνίδι. Κι έπαιξε, κάτω από τις ιαχές του Τύπου, ότι το 3-5-1-1 θα ήταν το ιδανικό για να πάρουμε αποτέλεσμα στο «Μάξιμιρ».

Γιατί θα ήταν ιδανικό; Διότι το δοκίμασε κι ο Μανόλο Χιμένεθ στα ματς με τη Μίλαν, αλλά και ο Λεμονής με την Μπαρτσελόνα. Άρα, αφού πέτυχε εκεί, γιατί να μην πετύχει και στην εθνική. Ουδείς, φυσικά, από άγνοια… φυσικά, δεν μπήκε στον κόπο να «αναλύσει» την διαφορετικότητα άμυνας του 4-2-3-1 που εφάρμοζε μέχρι τώρα ο Σκίμπε, με το 3-5-1-1 που παρέταξε.

Να μη μακρηγορούμε. Ανασύρεται από τη μνήμη σας το 2-0. Ο αριστερός μπακ της Κροατίας, Στρίνιτς, κάνει επέλαση από τα αριστερά, κάτω από το μαρκάρισμα του Μανιάτη. Μέχρι εδώ, σωστά δούλεψε το 3-5-1-1 στην άμυνα. Ο Μανιάτης ήταν αυτός που έπρεπε να επιτηρεί τον αριστερό μπακ των Κροατών.

Ο Στρίνιτς, λοιπόν, καταφέρνει και βγάζει συρτή σέντρα. Ερώτηση: όταν ο Στρίνιτς έκανε τη σέντρα, πόσοι Έλληνες και πόσοι Κροάτες ήταν στην μικρή και μεγάλη περιοχή μας; Ήταν τέσσερις Κροάτες και τέσσερις δικοί μας. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

Ποιοι Έλληνες ήταν μέσα στην περιοχή; Ήταν ο Μανιάτης, ο Παπασταθόπουλος, ο Τζαβέλας και ο Σταφυλίδης. Που ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος; Εκείνη τη στιγμή της σέντρας του Στρίνιτς έπρεπε να μαρκάρει αυτός τον Κάλινιτς που σκόραρε. Εκείνη τη στιγμή ο Κυριάκος Παπαδόπουλος δεν ήταν καν μέσα στην περιοχή. Ήταν έξω και ασθμαίνοντας έφτασε στην γραμμή της μεγάλης περιοχή.

Στο 3-5-1-1, τα τρία κεντρικά μπακ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ έξω από την περιοχή. ΠΟΤΕ. Ο Στρίνιτς γύρισε τη μπάλα και ο Κάλινιτς απλά την προώθησε στα δίκτυα, γιατί ο Τζαβέλλας δεν πρόλαβε. Αυτό είναι λάθος και του Σκίμπε κι όχι μόνο του Παπαδόπουλου.

Στο Αμβούργο ο Παπαδόπουλος αμύνεται σε 4-2-3-1. Έτσι έχει μάθει. Όταν βγαίνει μέχρι τη σέντρα, κάποιος τον καλύπτει. Ενώ όταν μια ομάδα αμύνεται με τρεις πίσω, πέντε στην ουσία, απλά δεν το κουνάει από τη περιοχή.

Στο 3-1, με την κεφαλιά του Πέρισιτς, επίσης είχαμε λάθος χειρισμό της άμυνας με τρία στόπερ. Ξαναδείτε το βίντεο. Ο Μπρόζοβιτς με μπαλιά 30 μέτριων βρίσκει στο δεξί άκρο της κροατικής επίθεσης τον δεξιό μπακ Βρσάλικο. Ποιος βγήκε να τον μαρκάρει εκεί; Ένας εκ των τριών στόπερ, ο Τζαβέλλας. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

Εκεί, έπρεπε να βρίσκεται ο Σταφυλίδης, όχι ο Τζαβέλλας, όταν μιλάμε για άμυνα με τρία στόπερ. Διότι όταν βγαίνει ένας στόπερ έξω από την περιοχή για να μαρκάρει, σημαίνει ότι κάτι δούλεψε λάθος. Κάθε φορά που ένας στόπερ βγαίνει έξω από την περιοχή, μειώνεται κατά έναν ο αριθμός των αμυντικών ΜΕΣΑ στην περιοχή.

Στο 4-2-3-1 του Σκίμπε, τον Βρσάλικο θα έπρεπε να μαρκάρει ο αριστερός μπακ κι όχι ο Σταφυλίδης. Ταυτόχρονα, ένας εκ των αμυντικών χαφ θα έπρεπε να γίνει τρίτος στόπερ. Έτσι λένε και τα κιτάπια. Αυτό δεν έγινε, ο Σταφυλίδης δεν πήγε επάνω στον ακροβολισμένο Βρσάλικο, ο οποίος έκανε την παράλληλη σέντρα.

Στην σέντρα αυτή, κάποιος έπρεπε να παρεμποδίσει τον Πέρισιτς να πιάσει κεφαλιά. Ποιος ήταν αυτός; Ο Μανιάτης. Αρκέστηκε να τον παρακολουθεί να κάνει κεφαλιά μέσα από τη μικρή περιοχή. Κι αυτός, αλλά και ο Καρνέζης. Χώρος ευθύνης του Καρνέζη είναι ό,τι συμβαίνει μέσα στη μικρή περιοχή.

Αυτά, εγώ, θεωρώ λάθη τακτικής και στέκομαι σ’ αυτά κι όχι στο λάθος του Καρνέζη ή του Σταφυλίδη με τα δυο γκολ «δώρα». Τέτοια λάθη γίνονται άπειρα κατά την διάρκεια των αγώνων.

Σε ενδιαφέρει

Στοίχημα στο infobeto.com