Όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα Σάββα Θεοδωρίδη

Τα social media - το ‘καφέ των οπαδών του διαδικτύου’ - αλλά και ο Τύπος, έχουν ακριβώς την ίδια ‘λογική’
theodoridis

Ο Σάββας Θεοδωρίδης «έγινε γραφικός, γιατί κρατώντας τη φανέλα του Μπουφόν στα χέρια του, μιλούσε για τη διαιτησία του Σιδηρόπουλου στο ντέρμπι με την ΑΕΚ». Κατάντησε «γραφικός» στο «καφέ των οπαδών του διαδικτύου», τα social media, δηλαδή, αλλά και τον Τύπο, επειδή επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια. «Να φύγει ο Κουκουλάκης, ο Δέδες» κλπ.

Ο Σάββας Θεοδωρίδης δεν κάνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, απ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο καθένας προσπαθεί να «επικοινωνήσει» την προκάτ αλήθεια του. Όλοι αυτοί που χλευάζουν το Θεοδωρίδη, τι το διαφορετικό κάνουν, όταν ενσυνείδητα μετατρέπουν το άσπρο σε μαύρο και αντίστροφα;

Όταν επαγγελματίες δημοσιογράφοι τσακώνονται στα δημοσιογραφικά έδρανα, όπως στο ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακού, όταν μία φάση ενός αγώνα είναι «πέναλτι καραμπινάτο» για μία μερίδα του Τύπου και «ανύπαρκτο πέναλτι» για την άλλη, σε τι ακριβώς διαφέρουν από τον Θεοδωρίδη;

Όταν ο απλός χρήστης του «καφέ των οπαδών του διαδικτύου» είναι αιχμάλωτος της «αλήθειας του» και ποστάρει όχι αποστασιοποιημένος από τα όποια γεγονότα, αλλά με βάση την ένταξή του, σε τι ακριβώς διαφέρει από το Θεοδωρίδη;

Όταν ο Σάββας Θεοδωρίδης θεωρεί ότι έτσι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ολυμπιακού, καταγγέλλοντας τα ίδια πρόσωπα, οι χρήστες του «καφέ των οπαδών του διαδικτύου», (social media) εξυπηρετούν το «εγώ» τους. Ίδιος είναι ο παρονομαστής. Και ξέρετε, οι Έλληνες κάνουν πολύ εύκολα συμφωνίες με τον… εαυτό τους. Τι περισσότερες φορές, δε, τον κοροϊδεύουν ενσυνείδητα.. Αυτό δημιουργεί κι ένα αίσθημα ενοχής και προσπαθούν ν’ αποβάλλουν την ενοχή τους, μετατρέποντας τον εαυτούς σε… σεμνότυφο και καθωπρεπιστή, καταγγέλλοντας τον… Θεοδωρίδη, που κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Στη μεν περίπτωση του Θεοδωρίδη, ωστόσο, μπορείς να πεις ότι στο πλαίσιο της επικοινωνίας, η συμπεριφορά του μπορεί να είναι επιτηδευμένη, γιατί έτσι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ολυμπιακού. Ο απλός χρήστης του διαδικτύου, έχει κι αυτός επιτηδευμένη συμπεριφορά ή του έχει γίνει συνείδηση η συμφωνία με τον εαυτό του, η οποία δημιουργεί εμμονικά σύνδρομα; Το δεύτερο είναι πιο επικίνδυνο.

Εντάξει, έχω καταλάβει πια, μετά από τόσα χρόνια χρήσης των social media, ότι τέτοιες αναλύσεις, όπως αυτή, που άπτονται ψυχολογικών παραμέτρων είναι βαρετές. Ο κόσμος θέλει ανάλαφρα πράγματα, χαβαλέ για να ξεπεράσει (έτσι νομίζει) την τραγική καθημερινότητά του. Όμως, ο δημοσιογράφος πρέπει να έχει και παιδευτικό χαρακτήρα, έτσι μας έμαθαν οι δάσκαλοί μας.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, ήσυχο το Σάββα Θεοδωρίδη. Μια χαρά κάνει την δουλειά του, όπως και οι υπόλοιποι χρήστες του «καφέ των οπαδών του διαδικτύου, αλλά και ο Τύπος. Αυτός είναι ο λαός, αυτά θέλει, αυτά κάνει ο καθένας που έχει «βήμα».

Σε ενδιαφέρει

Στοίχημα στο infobeto.com