Να παίξουν για την επόμενη ομάδα τους…

Αφού ο μέγας ‘μεταπράτης’ Ολυμπιακός πουλάει, οι παίκτες του να πουλήσουν κι αυτοί τον… εαυτό τους
olympiakos endekada

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει απόψε τη Γιουβέντους με την ψυχολογία του να βρίσκεται στο ναδίρ, μετά την σχεδόν εξευτελιστική ήττα του από την ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή, αλλά και την εν γένει παρουσία του στο πρωτάθλημα. ΟΚ, οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι, επηρεάζονται από το περιβάλλον που δημιουργείται. Όμως είναι και επαγγελματίες.

Όταν ακούμε ια «επαγγελματίες» παίκτες, συνήθως, εννοούμε ότι πληρώνονται και γι αυτό πρέπει να παίξουν, «να τα δώσουν όλα», όπως αναφέρει και το κλισέ. Στον Ολυμπιακό, ωστόσο, οι παίκτες θα πρέπει να παίξουν, να «ματώσουν» και για έναν, ακόμα, λόγο, που αφορά μονάχα του εαυτούς τους. Ποιος είναι αυτός; Ότι ο Ολυμπιακός είναι από τους μεγαλύτερους «μεταπράτες» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Αν η Μπενφίκα και η Πόρτο συντηρούνται από τις πωλήσεις παικτών τους σε μεγαλύτερα κλαμπ, ο Ολυμπιακός βαδίζει σταθερά στ’ αχνάρια τους τα τελευταία χρόνια. Ο κάθε παίκτης πωλείται, έχει την τιμή του. Ούτε συναισθηματισμός υπάρχει, ούτε «αγάπη για τη φανέλα». Τέτοια είναι η εποχή, δηλαδή. Εξέλιπε ο ρομαντισμός και το λόγο έχει μονάχα το χρήμα.

Από την στιγμή που ο Ολυμπιακός πουλάει ανά πάσα ώρα και στιγμή, το ματς με τη Γιουβέντους είναι μοναδική ευκαιρία να δείξει ο κάθε παίκτης τι αξίζει. Τα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ είναι ο «καθρέφτης» του κάθε παίκτη. Είναι η μεγαλύτερη εμποροπανήγυρη του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Εκεί, ο κάθε ποδοσφαιριστής παίζει για να πουλήσει τον εαυτό του.

Αυτά, λοιπόν, περί «μηδενικής ψυχολογίας» των παικτών του Ολυμπιακού πρέπει να υφίσταται μόνο ως επινόηση – μαντεψιά κι όχι ως πραγματικότητα. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει συνείδηση στους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, αν δεν έχει γίνει ήδη. Ότι παίζουν για το επόμενο αφεντικό τους. Για την επόμενη ομάδα τους, αφού ο μέγας «μεταπράτης» Ολυμπιακός πουλάει.

Αν ο Ολυμπιακός χάσει τιμητικά στο Τορίνο, το πολύ – πολύ η χρηματιστηριακή αξία των παικτών του θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά. Αν συντριβεί, θα υποχωρήσει, διότι τέτοιου επιπέδου αγώνες λειτουργούν ως… χρηματιστήριο.

Σε ενδιαφέρει