Γιατί ο Οφόε και όχι ο Φορτούνης…

Ο Βέλγος αμύνεται, πασάρει, σκοράρει και… σκέφτεται
OFOE

Να ευλογήσω α γένια μου, χρειάζεται μερικές φορές. Όταν ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Οφόε, είχα γράψει ότι ο παίκτης αυτός μπορεί να παίξει και ως αμυντικός χαφ, οργανώνοντας το παιχνίδι, αλλά και ως επιτελικός, πίσω από τον φορ και με βάση αυτό, ο Φορτούνης δεν πρέπει να αισθάνεται και πολύ… ασφαλής στη βασική ενδεκάδα. Όπερ κι εγένετο στη Ριέκα. Ο Οφόε έπαιξε πίσω από το Μπεν, αυτός είναι που έδωσε την ασίστ στο Μάριν.

Ο Οφόε είναι η επιτομή του χρησιμότερου μέσου στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Είναι ένας παίκτης του σήμερα και του αύριο, διότι κάνει τα πάντα και τα κάνει πολύ καλά. Αμύνεται, πασάρει, σκοράρει και… σκέφτεται μέσα στο παιχνίδι. Σκέφτεται με την ίδια ταχύτητα που πασάρει! Είναι ένα προσόν που πρέπει να έχει ο σύγχρονος ποδοσφαιριστής στην μεσαία γραμμή, κυρίως, όπου πρέπει να κάνει τα πάντα (εκτός κι αν σε λένε Μέσι) και να τα κάνει καλά.

Πράγματι, ο Βέλγος έχει αυτή την ικανότητα να σκέφτεται. Θα αναρωτηθείτε: Οι άλλοι δεν… σκέφτονται; Συνήθως οι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές παίζουν περισσότερο… κονσερβαρισμένα, παρά σκέφτονται. Αυτό επιτάσσει η λογική του one touch, της πάσας με τη μία, δηλαδή, οπότε δεν μένει και πολύς χρόνος για σκέψη.

Αυτή την εποχή διδάσκεται από την σχολή προπονητών της Καταλωνίας το «Smart Football». Τι είναι αυτό με δυο λόγια; Είναι ότι ο ποδοσφαιριστής εκπαιδεύεται στο να τιθασεύει όλες τις παραμέτρους που μπορεί να συμβούν κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Να προβλέπει το… απρόβλεπτο. Ο Οφόε είναι το κατ’ εξοχήν παράδειγμα για να διδάσκεται η νεολαία το «Έξυπνο Ποδόσφαιρο».

Φυσικά, ο Οφόε έχει έμφυτο το ταλέντο, αποτελεί προϋπόθεση για να παίξει κάποιος ποδόσφαιρο υψηλών προδιαγραφών. Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα, ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να βρίσκεται μπροστά σε μία από τις πιο χρήσιμες μεταγραφές όλων των εποχών και ο Χάσι, που επέμενε στην απόκτηση του Βέλγου παίκτη, έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη για τα απαραίτητα του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Όσο αφορά τη μη χρησιμοποίηση του Φορτούνη, επίσης πρέπει να ευλογήσω τα γένια μου. Έγραψα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ότι ο παίκτης του Ολυμπιακού είναι ένα αυθεντικό ταλέντο, αλλά στη λογική του Χάσι… χάνει, γιατί δεν είναι (δεν έχει μάθει, ακόμα να είναι) της «μιας πάσας». Στην θητεία του στον Ολυμπιακό, όλοι του οι προπονητές ξεκινούσαν απ αυτόν, λόγω των προσόντων του. ήταν κάτι σαν «θέσφατο». Ο Χάσι δεν θυσιάζει την ταχύτητα στη σκέψη και στην πάσα, για το ταλέντο του Φορτούνη.

Ανυπομονώ να δω ποια θα είναι η εικόνα του Ολυμπιακού, όταν ο Φορτούνης παίξει όπως θέλει ο Χάσι να παίζει. Τουλάχιστον μια φορά καλύτερος θα γίνει ο Ολυμπιακός. Τελειώνοντας, δυο λόγια μόνο για το Μάρκο Μαρίν. Ξαναγίνεται ο μεγάλος παίκτης που ήταν… μικρός, όταν έπαιρνε μεταγραφή για την Τσέλσι κλπ. Αποδεικνύεται, τελικά, ότι ήταν τελείως ψυχολογικό το ζήτημα να ξαναπαίξει καλή μπάλα. Διότι ο Μπέντο, που τον χρησιμοποιούσε ελάχιστα, δεν πρέπει ν το είχε καταλάβει…

Σε ενδιαφέρει