Έκπληξη ήταν το 2-0 του ΠΑΟ, όχι το 2-3

Στις ανοησίες του στυλ ‘εκεί την τρως τη μπάλα’ απαντάμε ότι για να τη… φας, πρέπει πρώτα να την… έχεις
pao

Η αδυναμία του Παναθηναϊκού να κρατήσει το υπέρ του 2-0 και μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας να δεχτεί τρία γκολ από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, περίπου… χλευάστηκε, με τις γνωστές ανοησίες του στυλ «γίνεται να δεχτείς τρία γκολ σε επτά λεπτά; Εκεί την τρως τη μπάλα». Αντιστρέφω το ερώτημα: Γίνεται ο Παναθηναϊκός να κερδίζει 2-0 την Αθλέτικ Μπιλμπάο;

Αν γίνεται ο Παναθηναϊκός να κερδίζει 2-0 τους Βάσκους χωρίς αυτό ν’ αποτελεί έκπληξη, τότε, ναι, δε γίνεται να δέχεσαι τρία γκολ σε επτά λεπτά. Επειδή, ωστόσο, δεν γίνεται με βάση τα ποδοσφαιρικά στάνταρντ να κερδίζει 2-0, τότε δεν μπορεί ν’ αποτελεί έκπληξη που δέχτηκε τρία γκολ σε επτά λεπτά. Αυτό λέει η λογική, θέτοντας επί τάπητος τα ποδοσφαιρικά δεδομένα. Κι αυτά δεν είναι με τον Παναθηναϊκό.

Αυτά τα περί της μπάλας που… τρώγεται όταν μία ομάδα προηγείται 2-0, είναι απόψεις της δεκαετίας του ’60. Και κατ’ αρχάς, για να «φάει» τη μπάλα μία ομάδα, πρώτα – πρώτα, θα πρέπει να την… έχει. Ο Παναθηναϊκός δεν την είχε, την είχαν οι Βάσκοι. Να σταματήσουν λοιπόν, οι κουταμάρες. Ο Παναθηναϊκός έχασε από μία ανώτερη ομάδα.

Ανωριμότητα και επιπολαιότητα. Σ’ αυτές τις δυο παραμέτρους ο Μαρίνος Ουζουνίδης εντόπισε τα τρία πανεύκολα γκολ που δέχτηκε η ομάδα του. Δίκαιο έχει. Η ανωριμότητα, όμως, είναι μέρος του παιχνιδιού και η ωριμότητα δεν αποκτάται σε παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, ούτε σ’ αυτά με τις… Καμπάλες. Η Αθλέτικ δίνει τουλάχιστον 20 ντέρμπι το χρόνο σε Ισπανία και Ευρώπη. Η επιπολαιότητα είναι επίσης μέρος του παιχνιδιού.

Ξέρω την επόμενη ερώτηση: Και ο ΑΠΟΕΛ, πώς την απέκλεισε πέρυσι; Έτυχε. Αυτή είναι η σωστή απάντηση. Ερώτημα: Ποιος από εσάς θα πόνταρε τα λεφτά του στον ΑΠΟΕΛ αν ξαναγίνονταν εφέτος οι αναμετρήσεις με την Αθλέτικ Μπιλμπάο; Ουδείς, φυσικά.

Όταν το ποδόσφαιρο δεν είναι διατεθειμένο να κάνει όλα εκείνα τα παράδοξα κι απίθανα που το χαρακτηρίζουν ως «βασιλιά των σπορ», ο Παναθηναϊκός θα δέχεται τρία γκολ σε επτά λεπτά από μία κατά πολύ ανώτερη ομάδα. Και το γεγονός ότι προηγήθηκε 2-0 αποτελεί τεράστια επιτυχία. Ούτε φυσικά, είναι δικαιολογία ότι «έσκασε» κι έμεινε από δυνάμεις. Οι Βάσκοι, γιατί δεν ξέμειναν;

Σε ενδιαφέρει