Στην Ελλάδα, προπονητές μόνο ‘τύπου Χάσι’

Οι σοβαροί τεχνικοί και παίκτες απορρίπτουν την Ελλάδα γιατί εδώ μπάλα είναι η ΕΠΟ κι η διαιτησία κι όχι το χορτάρι
HASI

Ο Ολυμπιακός κατέληξε στον Κοσοβάρο προπονητή Μπεσνίκ Χάσι. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να βρει προπονητή – «όνομα» για τον πάγκο του, μετά την απόλυση του Ίβιτς. Ο Παναθηναϊκός «βολεύτηκε» με το Μαρίνο Ουζουνίδη, που δεν έχει τις «τρελές» απαιτήσεις σε έμψυχο δυναμικό, όπως ένας ξένος που θα έθετε σχετικούς όρους. Η ΑΕΚ θα διατηρήσει προπονητή τον Ισπανό Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος προέρχεται από ομάδα του Κατάρ.

Τι συμπεραίνουμε; Την πλήρη απαξία αυτού που λέγεται «ελληνικό ποδόσφαιρο». Είναι ένα ποδόσφαιρο απορριπτέο από κάθε σοβαρό προπονητή και δικαίως. Όταν στην Ελλάδα παίζουν μπάλα εκτός των γραμμών των γηπέδων, ποιος προπονητής που σέβεται το όνομά του, θα έρθει εδώ; Μην πείτε ότι στο μπάσκετ ήρθε ο Πασκουάλ. ‘Ήρθε γιατί στο μπάσκετ πέφτει χρήμα και ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό είναι εν δυνάμει ομάδες του Final-4.

Με δεδομένα, πια, ότι ούτε η πρωταθλήτρια ομάδα θα συμμετέχει στους ομίλους του Champions League, η εποχή Βαλβέρδε, Μίτσελ, Μάρκο Σίλβα, Ζαρντίμ, Στέφενς, Τούντορ, ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Το ελληνικό ποδόσφαιρο, πλέον, είναι προτιμητέο από προπονητές που απλά θέλουν να κάνουν το «αγροτικό» τους στην Ελλάδα ή σε όσους δεν έχουν δουλειά και η Ελλάδα είναι η τελευταία επιλογή. Κανονικός «ενταφιασμός».

Στην εποχή της ταχύτητας της κάθε πληροφορίας μέσω του διαδικτύου, όλοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, κυρίως δε, οι επαγγελματίες, είναι ενημερωμένοι για το τι «παίζεται» στην Ελλάδα. Γνωρίζουν ότι εδώ, ποδόσφαιρο είναι… ανακοινώσεις, απειλές, τραμπουκισμοί, χουλιγκανισμός και «κοκορομαχίες» μεταξύ των «επενδυτών».

Μέχρι τώρα, ο Ολυμπιακός είχε το προνόμιο προτίμησης μεγάλων τεχνικών, λόγω της συμμετοχής του στο Champions League, οπότε ήταν μία ευκαιρία για τον κάθε Βαλβέρδε να σφυρηλατήσει το βιογραφικό του. Τώρα, όμως, αρχίζει η σκληρή κι αδυσώπητη πραγματικότητα. Και για τους προπονητές, αλλά και τους παίκτες. Ποιος καλός ποδοσφαιριστής θα έρθει, όταν γνωρίζει ότι το πρώτο μέλημα των λεγόμενων «επενδυτών» είναι να πάρουν τις… εκλογές της ΕΠΟ; Ποιος, όταν γνωρίζει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με GRExit, επειδή η εκάστοτε πολιτεία, για δικό της όφελος, θέλει να παρεμβαίνει στα του ποδοσφαίρου;

Ό,τι ζήσαμε, ζήσαμε στην «χλιδή» του ποδοσφαίρου. Όπως το βιοτικό μας επίπεδο συρρικνώθηκε, έτσι και τα ποδοσφαιρικά στάνταρ των ομάδων. Οι λεγόμενοι «επενδυτές» αδιαφορούν για τον δίπλα τους και αρκούνται μόνο στην «ομαδούλα» τους. Δεν θέλουν να γράψουν ιστορία, δεν θέλουν να μείνει τίποτα πίσω τους, όταν φύγουν από το ποδόσφαιρο, που ν’ ακουμπά όλους τους Έλληνες. Θέλουν να τους γράψει μόνο η μικρή ιστορία της «ομαδούλας» τους κι όχι ολόκληρου του ποδοσφαίρου.

Σε ενδιαφέρει