Ο Σπανούλης στον ‘Πλανήτη των πιθήκων’

Οι νέο-Έλληνες θεωρούν ότι Ελλάδα είναι ο Γιωργάκης Παπανδρέου, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Τσίπρας!
spanoulis

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δίνει καθοριστικό παιχνίδι στη Βοσνία για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018 και στην ειδησιογραφία της ημέρας έρχεται σε δεύτερο ή και τρίτο πλάνο. Ο Τύπος ασχολείται με το μπάσκετ και όχι για την ισοφάριση του Παναθηναϊκού σε 2-2, αλλά αν ο Σπανούλης είπε «you and me» η «you are ape» στον Γκιστ, κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τραγικά πράγματα.
Πράγματι, είναι μεγάλο θέμα αν ο Σπανούλης αποκάλεσε «πίθηκο» τον Γκιστ. Είναι, όμως, μεγαλύτερο από τον αγώνα της εθνικής μας ποδοσφαίρου στη Βοσνία; Σε μια κανονική… χώρα, το ποδοσφαιρικό παιχνίδι της εθνικής ομάδας θα πρωτοστατούσε στον Τύπο. Σε μία μη κανονική χώρα, προέχει το εξωαγωνιστικό.
ΟΚ, η εθνική ποδοσφαίρου δεν είχε ποτέ οπαδούς. Η εθνική ομάδα αποκτούσε οπαδούς, όταν κατέγραφε καλά αποτελέσματα και μόνο. Αν όχι, τότε ουδείς ασχολιόταν μαζί της. Μιλάμε για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, που πέτυχε το μεγαλύτερο άθλο όλων των εποχών σε ομαδικό επίπεδο να κατακτήσει το τρόπαιο στο EURO 2004 στην Πορτογαλία, όχι καμία «ομαδούλα». Και σε δυο διαδοχικά Μουντιάλ πήγε και για ένα πέναλτι δεν κατάφερε να προκριθεί στους «8» στο περασμένο της Βραζιλίας. Κι όμως.
Σε μια εποχή όπου ισοπεδώνονται αξίες και κουλτούρες και οι εθνικές ομάδες οι μόνες που ανασυνθέτουν την διάλυση των εθνών, οι Έλληνες ασχολούνται με το Σπανούλη και το Γκιστ. Απαίδευτος λαός. Δεν φταίει που είναι απαίδευτος. Έτσι τον έχουν… εκπαιδεύσει. Να είναι… απαίδευτος, με πλαδαρή σκέψη και ν’ ασχολείται με το «ρατσιστικό» του Σπανούλη, παρά για το εθνόσημο.
Κατά καιρούς, κάνοντας ρεπορτάζ, έκανα μια θλιβερή διαπίστωση. Στο άκουσμα της λέξης «Ελλάδα», το μυαλό, κυρίως των νέο-Ελλήνων, πάει στους… κυβερνώντες! Ειδικά, όταν μας προέκυψαν τα μνημόνια που κατακρεούργησαν συνειδήσεις. Οι νέο-Έλληνες θεωρούν ότι Ελλάδα είναι ο Γιωργάκης Παπανδρέου, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Τσίπρας! Ελλάδα είναι να αγναντεύει ένας ξένος την Ακρόπολη και να δακρύζει από ευτυχία που αξιώθηκε να την δει από κοντά. Αυτό είναι Ελλάδα.
Η εθνική Ελλάδας με το εθνόσημο, αυτή την Ελλάδα εκφράζει κι όχι τα διάφορα… «Survivor» και τα άλλα σαχλαμαροειδή που απενεργοποίησαν το νευρικό μας σύστημα. Οι εθνικές ομάδες είναι κάτι βαθύτερο πνευματικά. Διότι η Ελλάδα είναι πνεύμα. Για ποιο πνεύμα, όμως, μιλάμε, όταν οι νέο-Έλληνες επιτηδευμένα απαγκιστρώνονται απ αυτό, τόσο στην παιδαγωγική διαδικασία, όσο και στην καθημερινότητα των τηλεριάλιτι…

Σε ενδιαφέρει