ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ: Θέλουν μετεγγραφές

Οι ελληνικές ομάδες χρειάζονται μετεγγραφές αν θέλουν να κάνουν κάτι καλό στην Ευρώπη.
ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ: Θέλουν μετεγγραφές

Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές ομάδες χρειάζονται μετεγγραφές και αυτό είναι ξεκάθαρο.

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ θα παίξουν στα προκριματικά του Champions League, με τον πρώτο να έχει σχετικά πιο εύκολο έργο στο δρόμο για τους ομίλους.

Ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός (κ ο Πανιώνιος, αλλά είναι άλλη κουβέντα που δεν θέλω να την πιάσω) θα παίξουν στα προκριματικά του Europa League, με αρκετές πιθανότητες να πάνε στους ομίλους, αφού θα είναι στους δυνατούς των κληρώσεων.

Ας πιάσουμε πρώτα τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Νέος προπονητής του ο Χάσι. Ο συγκεκριμένος δίνει βάση στην αμυντική λειτουργία της ομάδας και προσελήφθη με μεγάλο στόχο την πρόκριση στους ομίλους του Champions League.

Ο Καπίνο θα είναι ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας, ενώ ο Λεάλι δύσκολα θα συνεχίσει. Δεύτερος πιθανότατα θα είναι ο Γιαννιώτης, ο οποίος έκανε πολύ καλή χρονιά στον Πανιώνιο. Εκτιμώ πως σε αυτή τη θέση είναι καλυμμένος ο Ολυμπιακός.

Στην άμυνα, φαίνεται πως ο Ρέτσος θα είναι ο ένας εκ των δύο βασικών, ενώ εξαιρετικά αμφίβολο είναι το μέλλον των Ντα Κόστα και Μποτία. Αν φύγουν οι δύο τελευταίοι, θα πρέπει να αποκτηθούν δύο βασικοί αμυντικοί, καθώς εκτιμώ πως ο Ρέτσος δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος όλης της χρονιάς και ακόμη θέλει παιχνίδια στα πόδια του. Στα μπακ, οι Φιγκέιρας και Ντε Λα Μπέγια δεν είναι και ότι καλύτερο. Ίσως ο πρώτος να είναι αρκετός, αλλά σίγουρα πρέπει να αποκτηθεί βασικό αριστερό μπακ. Για μένα πάντως, θέλει δύο βασικά μπακ και να παίζουν από πίσω οι Ντε Λα Μπέγια και Φιγκέιρας. Θυμίζω οτι έχει αποκτηθεί ο νεαρός ταλαντούχος Παπέ Σισέ.

Στο κέντρο, ο Τσόρι είναι ήδη παρελθόν, ενώ δύσκολα θα ανανεώσουν οι Καμπιάσο και Μαρίν. Για τον τελευταίο πάντως, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η γνώμη του νέου προπονητή. Οι Μάρτινς, Φορτούνης και Ρομαό είναι τρεις παίκτες που υπολογίζονται κανονικά και σίγουρα θα προσφέρουν, με τον τελευταίο να δείχνει καλά σημάδια στο τέλος της περσινής σεζόν. Ο Μπουχαλάκης δύσκολα θα παραμείνει, σε αντίθεση με τους Ανδρούτσο και Μανθάτη, οι οποίοι θα πάρουν ευκαιρίες και φέτος. Ερωτηματικό ο Ελιουνούσι, ο οποίος απογοήτευσε πέρσι. Για μένα πρέπει να αποκτηθεί σίγουρα βασικός αμυντικός χαφ και ένας βασικός εσωτερικός μέσος. Οι δυο τους πρέπει να πλαισιώσουν τον Φορτούνη στη βασική ενδεκάδα, με τους Μάρτινς, Ρομαό και τους δυο πιτσιρικάδες να βοηθούν από πίσω.

Στην επίθεση, υπάρχουν τρία ονόματα μόνο. Σεμπά, Καρντόσο, Ανσαριφάρντ. Κατά τη γνώμη μου, κανένας από τους τρεις δεν αξίζει να είναι βασικός στον Ολυμπιακό. Η τριάδα της επίθεσης πρέπει να αλλάξει. Δύο καλά εξτρέμ και ένας σέντερ φορ πρέπει να αποκτηθούν. Μια χαρά για δεύτερο φορ ο Καρίμ, ενώ πρέπει να αποκτηθεί άλλος ένας επιθετικός, αφού ο Καρντόσο πρέπει να φύγει… χθες. Ο Σεμπά είναι φιλότιμος και αξίζει μια θέση στο ρόστερ, όχι όμως και να ξεκινάει.

Πάμε στη δευτεραθλήτρια ΑΕΚ. Παραμένει ο Χιμένεθ και αυτό είναι καλό, καθώς ξέρει ακριβώς τι θέλει. Στο τέρμα δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές. Προσωπικά εκτιμώ πάρα πολύ τον Μπάρκα και πιστεύω οτι πρέπει να είναι βασικός. Από πίσω οι Ανέστης και Τσιντώντας είναι μια χαρά για μπακ απ.

Στα μετόπισθεν, οι Βράνιες και Τσιγκρίνσκι είναι καλές και αξιόπιστες λύσεις. Αν είναι υγιείς, πρέπει να είναι βασικοί. Βέβαια, ο δεύτερος αποκλείεται να βγάλει ολόκληρη τη χρονιά χωρίς προβλήματα, οπότε πρέπει να αποκτηθεί ένας ακόμη για βασικός. Ο Χιμένεθ θέλει τον Ντιντάκ και θα παραμείνει, ενώ έχουν ανανενώσει οι Λαμπρόπουλος και Μπακάκης. Ο Ισπανός είναι για μένα μια χαρά, αλλά για δεύτερος. Πρέπει να αποκτηθεί βασικό αριστερό μπακ, όπως άλλωστε και βασικό δεξί μπακμ αφού πολύ δύσκολα θα μείνει ο Γκάλο. Ο Μπακάκης είναι πολύ καλός για αναπληρωματικός. Περίεργη η κατάσταση με τον Κολοβέτσιο, ο οποίος μάλλον όμως θα φύγει, παρά τα θερμά λόγια του Χιμένεθ για τον επαγγελματισμό του. Και εγώ νομίζω πως δεν είναι για ομάδα πρωταθλητισμού. Σίγουρα θα φύγει και ο Βινίσιους, ενώ ίσως να δωθεί δανεικός ο Μανωλάς. Θα επιστρέψει και ο Άνταμ Τζανετόπουλος, ο οποίος ήταν βασικός και αναντικατάστατος στον Ηρακλή, όπου έκανε εξαιρετική σεζόν. Άρα συνοψίζοντας, πρέπει να αποκτηθεί βασικός κεντρικός αμυντικός (αριστεροπόδαρος), ένας αριστερός και ένας δεξιός μπακ, κατά προτίμηση για βασικοί.

Στο κέντρο, οι Μάνταλος, Γιόχανσον και Σιμόες θα είναι και πάλι οι βασικοί. Αν κάποιος ή κάποιοι από αυτούς πωληθούν, τότε θα πρέπει να αποκτηθεί βασικός χαφ. Ο Γαλανόπουλος τα πήγε πολύ καλά στο δεύτερο μισό του περσινού πρωταθλήματος και θα είναι η πρώτη εναλλακτική επιλογή. Ο Αϊντάρεβιτς είναι χρήσιμος παίκτης, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι ούτε καν μπροστά από τον Γαλανόπουλο. Επομένως, νομίζω πως ούτως ή άλλως πρέπει να αποκτηθεί ένας καλός χαφ για να ξεκουράζει τον Σιμόες, αφού οι Γαλανόπουλος και Αϊντάρεβιτς παίζουν πιο μπροστά. Ο Βάργκας είναι ήδη παρελθόν, παρότι δεν υπάρχει τέτοιος μπαλαδόρος στην ομάδα.

Στην επίθεση έχουμε γενικές εκκαθαρίσεις. Έφυγαν οι Πέκχαρτ και Αραβίδης, ενώ ο Αλμέιδα θα είναι στην προετοιμασία, αλλά αν βρεθεί τρόπος να λυθεί το συμβόλαιό του, τότε θα φύγει και αυτός. Έχει αποκτηθεί ο Γιακουμάκης και είναι ο μόνος σίγουρος στο ρόστερ. Όλα ξεκινούν από τον Αραούχο. Το καλό είναι οτι ο παίκτης θέλει να μείνει, αλλά σίγουρα δεν θα υπάρξουν εξελίξεις πριν τις αρχές Αυγούστου. Άρα πρέπει να αποκτηθεί βασικός σέντερ φορ υψηλού επιπέδου, ανεξαρτήτως Αραούχο. Ο Νάτσο Σκόκο μου μοιάζει ξαναζεσταμένο φαγητό και δεν νομίζω πως είναι η ενδεδειγμένη λύση. Στα εξτρέμ, μόνος σίγουρος είναι ο Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος μάλλον θα είναι και βασικός. Ο Πατίτο δεν έχει ικανοποιήσει και αν έρθει καλή πρόταση, θα φύγει. Άρα, για μένα πρέπει η ΑΕΚ να πάρει δύο σέντερ φορ, έναν βασικό αριστερό εξτρέμ και έναν συμπληρωματικό του Λάζαρου από δεξιά.

Στον Παναθηναϊκό, η κατάσταση είναι δύσκολη οικονομικά, αλλά ο Λυμπερόπουλος το παλεύει. Μεγάλο ατού της ομάδας ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος έχει αποδείξει πως μπορεί να φτιάξει καλή ομάδα με λίγα χρήματα.

Στο τέρμα, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος στηρίζεται από τη διοίκηση και το τεχνικό τιμ, οπότε θα είναι βασικός. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον Στιλ, που μάλλον θα αποχωρήσει. Οπότε, μάλλον θα αποκτηθεί ένας ακόμη τερματοφύλακας για να υπάρχει ανταγωνισμός με τον Βλαχοδήμο.

Στην άμυνα, ο Ροντρίγκο Μολέντο έκανε μεγάλη γκέλα με το να μην πάει στην Τούμπα, αλλά φαίνεται πως ζήτησε συγνώμη και μπορεί να μείνει ακόμη μια χρονιά. Ο Τελάντερ θα φύγει, ενώ οι Κουτρουμπής και Ευαγγέλου δεν είναι για βασικοί. Επομένως, αν μείνει ο Μολέντο, θα πρέπει να αποκτηθούν τουλάχιστον δύο πολύ καλοί κεντρικοί αμυντικοί. Εκτός αν ο Ουζουνίδης θέλει να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στον Ευαγγέλου, οπότε θα πρέπει να πάρει έναν. Στα μπακ είναι πιο καλά τα πράγματα, αφού οι Κουλιμπαλί και Χουλτ θα είναι βασικοί. Όμως, οι Χουχούμης, Βέμερ, Μαρινάκης και Μέστο δεν υπολογίζονται, οπότε θα πρέπει να πάρει δύο παίκτες για μπακ άπ.

Στο κέντρο, υπάρχουν κάποιοι παίκτες που ο Ουζουνίδης μπορεί να βασιστεί. Πρόκειται για τους Ζέκα, Κουρμπέλη, Βιγιαφάνες και Λουντ. Όλοι αυτοί παίζουν στον άξονα. Στα πλάγια, θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να μείνει ο Εμποκού, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Αμφίβολο το μέλλον του Ρέις, ο οποίος δεν ταιριάζει στα θέλω του Ουζουνίδη, ενώ ερωτηματικό αποτελεί το τι θα γίνει με τους Βλαχοδήμο και Μπουμάλ. Τους δύο τελευταίους τους ξέρει καλά ο Μαρίνος, αλλά δεν ικανοποίησαν με την παρουσία τους πέρσι και είναι πιο πιθανό να φύγουν. Οι Χατζηγιοβάννης και Στάικος θα πάρουν ευκαιρίες σίγουρα, με τον πρώτο να ανανεώνει το συμβόλαιό του. Οπότε, πρέπει να αποκτηθούν δύο ακραίοι χαφ, αν φύγει ο Εμποκού.

Στην επίθεση, όλα ξεκινάνε και τελειώνουν στον Μπεργκ. Ο Σουηδός θα μείνει λογικά, οπότε έχει καπαρώσει τη μια θέση μπροστά. Ρινάλντι και Μολίνς δεν θα συνεχίσουν, ενώ θα γίνει προσπάθεια να παραμείνει ο Κλωναρίδης. Πρέπει να αποκτηθεί σίγουρα ένας βασικός επιθετικός, ενώ αν φύγει ο Μπεργκ, πρέπει να έρθουν δύο.

Ο κυπελλούχος ΠΑΟΚ ξεκινάει τη νέα σεζόν με αλλαγή προπονητή. Ο Ίβιτς έφυγε και ακόμη δεν ξέρουμε τον αντικαταστάτη.

Γλύκος και Μπρκιτς δύσκολα θα αλλάξουν στο τέρμα, αφού ικανοποίησαν με την περσινή τους πορεία.

Αμυντικά, μόνο οι Λέοβατς και Μάτος θεωρούνται σίγουροι, καθώς αποτελούν δύο από τα καλύτερα μπακ στην Ελλάδα. Οι Κρέσπο και Βαρέλα δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και ακόμη και να μείνουν, για μένα πρέπει να είναι στον πάγκο. Οπότε, πρέπει να αποκτηθούν δύο βασικοί αμυντικοί, με τους Κρέσπο, Βαρέλα και Χατζησαϊα να τους πλαισιώνουν. Ο Πούγγουρας έκανε καλές εμφανίσεις στο τέλος και υπολογίζεται.

Στο κέντρο, ο ΠΑΟΚ είναι πλήρης. Τσίμιροτ, Κάνιας, Σάκχοφ, Μπίσεσβαρ, Πέλας είναι μια εξαιρετική πεντάδα. Όμως, αν φύγει ένας από αυτούς, θα πρέπει να αποκτηθεί άμεσα άλλος για βασικός. Σίγουρα βέβαια, πρέπει να έρθουν κάνα δυο ακόμη, καθώς δύσκολα θα συνεχίσει ο Κάτσε, ενώ ο Χαρίσης δεν είναι για ενδεκάδα.

Επιθετικά, ο Πρίγιοβιτς είναι αυτός από τον οποίο ξεκινάει η ενδεκάδα. Άρα θα είναι το βασικό σέντερ φορ. Ο Κλάους ψάχνει ομάδα για να φύγει, ενώ και ο Κουλούρης δεν έχει δείξει κάτι το ιδιαίτερο. Άλλα θα πρέπει να αποκτηθεί ένας καλός επιθετικός, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Πρίγιοβιτς. Για μένα, οι Κάμπος και Ενρίκε είναι εξαιρετικοί παίκτες και πρέπει να είναι βασικοί. Από πίσω τους ο Ουάρντα που μπορεί να παίξει παντού. Αν είναι υγιής, εξαιρετική περίπτωση είναι και ο Μυστακίδης. Άρα, θα έπαιρνα έναν παίκτη για αναπληρωματικό δεξί εξτρέμ και έναν βασικό κοντό σέντερ φορ.

Μας περιμένει μακρύ καλοκαίρι!

Σε ενδιαφέρει