Αποκάλυψη Champions League: Στις ΗΠΑ με τζάμπα αεροπλάνα!

Champions… λαϊκισμός της UEFA, όταν τα εισιτήρια στον τελικό Γιούβε – Ρεάλ κοστίζουν έως και 450 ευρώ και το φτηνότερο δωμάτιο 2.500 ευρώ!
Αποκάλυψη Champions League: Στις ΗΠΑ με τζάμπα αεροπλάνα!

Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ της Ουαλίας ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι μία ωδή στο χρήμα του ποδοσφαίρου, ως παράγωγο της «βιομηχανίας θεάματος» που στήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη με την ταυτόχρονη περιθωριοποίηση του χαρακτήρα του «λαϊκού αθλήματος». Μερικά παραδείγματα: Τα φτηνότερα εισιτήρια κοστίζουν 69 ευρώ (κι είναι περιορισμένα) και τα ακριβότερα, 449 ευρώ. Υπάρχουν. Βέβαια και πιο… φτηνά. Των 200 ευρώ και τον 318 ευρώ.
Οι δυο φιναλίστ, Γιούβε και Ρεάλ πήραν από 18.000 εισιτήρια και άλλα 5.000 εισιτήρια διατέθηκαν στην αγορά. Και που πήγαν τα υπόλοιπα; Στους «χρυσούς χορηγούς», «ασημένιους» κλπ. Κι όσοι εκ των 36.000 θεατών έκλεισαν και δωμάτιο να διανυκτέρευση, το ακριβότερο για μια βραδιά είναι 4.125 ευρώ και το φτηνότερο 2.549 ευρώ, έτσι για να ενισχύουν την «λαϊκότητα» του ποδοσφαίρου. 

Οι σπόνσορες πήραν 26.000 εισιτήρια, για να τα διαθέσουν ως «δώρα» στους πελάτες τους, με διαγωνισμούς κλπ. Αυτό είναι εν ολίγοις το σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι άθλημα των προνομιούχων πολιτών και οι κατώτερες κοινωνικές τάξεις έχουν μόνο τη δυνατότητα να το βλέπουν σπίτι τους, πληρώνοντας, φυσικά, τηλεοπτικά δικαιώματα. Και τα παιδιά τους να προσεύχονται στο Θεό για λίγο ταλέντο ποδοσφαιρικό, για να ξεφύγουν από το περιθώριο.

Κάνω μία αποκάλυψη. Του χρόνου, οριστικά, ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ θα γίνει στο Κίεβο. Τον μεθεπόμενο, ή του 2019, θα γίνει στην Αμερική! Η ΟΥΕΦΑ, που δεν γνωρίζει ούτε η ίδια τι ποσά διακινεί, έχει πάρει αυτή την απόφαση, για 200 εκατ. ευρώ παραπάνω που προσφέρουν οι Αμερικάνοι. Κι οι οπαδοί των φιναλίστ; Τι θ’ απογίνουν, όταν θα χρειάζονται πολλά χρήματα, τα οποία δεν θα έχουν, για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ; Η «μαμά» ΟΥΕΦΑ φρόντισε και γι αυτό. Θα ταξιδέψουν… τζάμπα!

Όπως το διαβάζετε. Η ΟΥΕΦΑ θα ναυλώσει αεροπλάνα για να μεταφέρει τζάμπα τον κόσμο στην Αμερική. Δεν θα μπει «μέσα» φυσικά. Τα οικονομικά γιάπικα «τσακάλια» έχουν κάνει ήδη τους υπολογισμούς τους και θα βγάλουν περισσότερα χρήματα, απ ό,τι αν έκαναν στην Ευρώπη τον τελικό. Αυτός είναι «λαϊκισμός» περί του ποδοσφαίρου από την ΟΥΕΦΑ, δεν είναι λαϊκότητα.

Τα υπόλοιπα οικονομικά δεδομένα είναι γνωστό. Η ΟΥΕΦΑ πληρώνει γύρω στο 1.5 δις ευρώ το χρόνο στις ομάδες και ο τροπαιούχος θα εισπράξει 70 εκατ. ευρώ, μόνο από τον τελικό. Έτσι για τη σύγκριση, η κάτοχος του τροπαίου Φενέρμπαχτσε έβαλε στο παγκάρι της 3.1 εκατ. ευρώ στην Ευρωλίγκα.

Σε ενδιαφέρει