Αλαφούζος, ένας μέγας Ολυμπιακός

Ο Αριστείδης Αλαφούζος, πατέρας του Γιάννη, που ‘έφυγε’ από τη ζωή βοήθησε οικονομικά τον Ολυμπιακό και ήθελε να τον αγοράσει
alafoy

Μόλις έγινε γνωστό ότι ο Αριστείδης Αλαφούζος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, η ΠΑΕ Ολυμπιακός έβγαλε συλλυπητήρια ανακοίνωση κι όλοι έσπευσαν να την συνδυάσουν με τις καλές σχέσεις που έχουν τελευταία ο Γιάννης Αλαφούζος με το Βαγγέλη Μαρινάκη. Όμως, λίγοι γνωρίζουν ότι ο Αριστείδης Αλαφούζος υπήρξε ένας μεγάλος οπαδός του Ολυμπιακού, χρηματοδότης του και υποψήφιος αγοραστής του.

Το καταμαρτυρούν και τα δημοσιεύματα της εποχής, όπως αυτό της εφημερίδας «ΦΩΣ», όπως και άλλα. Η ιστορία έχει ως εξής: Όταν ο μεγάλος πρόεδρος του Ολυμπιακού Νίκος Γουλανδρής αποχώρησε, εκεί αρχές του 1975, η ομάδα του Πειραιά ξέμεινε από χρήμα και τότε εμφανίστηκε ο Αριστείδης Αλαφούζος. Κάλεσε στο γραφείο του το Σάββα Θεοδωρίδη και τον ρώτησε πως θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Ναι, τον Σάββα Θεοδωρίδη του… σήμερα, αυτόν τον ίδιο.

Ο Σάββας Θεοδωρίδης του ανέφερε ότι ο Ολυμπιακός έχει οικονομικά προβλήματα κι ο Αλαφούζος του είπε πως ήταν πρόθυμος να δώσει πριμ 1 εκατομμυρίου δραχμών στους παίκτες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όπως κι έγινε. Για εκείνη την εποχή, το ποσό αυτό ήταν ιλιγγιώδες, αν φανταστούμε ότι η μηνιαίος μισθός ήταν 4.000 δραχμές. Τα χρήματα αυτά βοήθησαν τον Ολυμπιακό να κατακτήσει το πρωτάθλημα. «Ο κύριος Αλαφούζος μου θυμίζει το Νίκο Γουλανδρή», είχε δηλώσει ο επίσης αείμνηστος λίμπερο του Ολυμπιακού, Λάκης Γλέζος.

Από εκεί και πέρα, ακολούθησε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων, που ήθελαν τον Αριστείδη Αλαφούζο ν’ αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό. Όμως, αυτή η αγορά δεν έγινε ποτέ, αλλά ο Αλαφούζος, μέχρι την έλευση του Σταύρου Νταϊφά στο τιμόνι του Ολυμπιακού το 1979, ήταν πάντα κοντά στην ομάδα. Κάποια δημοσιεύματα της εποχής, ήθελαν τον Αριστείδη Αλαφούζο να δυσφορεί, για μέσω του Τύπου τον έχρησαν «πρόεδρο της επιτροπής μεταγραφών του Ολυμπιακού». Απάντησε στο «ΦΩΣ», ότι «δεν με ρώτησε ποτέ και κανείς γι αυτό».

«Ο κύριος Αλαφούζος είναι ένας εξαιρετικός κύριος, όπως και η αείμνηστη σύζυγός του», είχε δηλώσει πριν από τέσσερα χρόνια ο Σάββας Θεοδωρίδης. Γι αυτό και στις χίλιες κόντρες που είχε ο Ολυμπιακός με το Γιάννη Αλαφούζο, γιο του Αριστείδη και προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Σάββας Θεοδωρίδης δεν καταφέρθηκε ποτέ εναντίον της οικογένειας.

Εννοείται, φυσικά ότι κι ο Γιάννης Αλαφούζος ήταν οπαδός του Ολυμπιακού, λόγω του μπαμπά, υπάρχουν, μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες της εποχής. Οι δρόμοι τους ποδοσφαιρικά χώρισαν, βέβαια κι ο Γιάννης Αλαφούζος έγινε πρόεδρος στον μεγάλο αντίπαλο, τον Παναθηναϊκό. Πριν συγκρουστεί με το Βαγγέλη Μαρινάκη, ήταν συνέταιροι στον ΣΚΑΙ. Με προτροπή του Αριστείδη Αλαφούζου…

Σε ενδιαφέρει