Στη ΦΙΦΑ λειτουργεί μία εταιρία, η Sportradar, η οποία ανιχνεύει «ύποπτα για χειραγώγηση» ματς και ειδοποίησε την ΕΠΟ ότι στην Φούτμπολ Λιγκ έχουν καεί τα μηχανήματα. Κράσαρε το σύστημα από τον όγκο των «ύποπτων» για στοιχηματισμό. Φυσικά, δεν χρειαζόταν να μας το πει η ΦΙΦΑ αυτό, αφού το λένε οι ίδιοι οι «επενδυτές» της Φούτμπολ Λιγκ. Δεν μας είπαν κάτι καινούργιο.
Αφού λεφτά δεν υπάρχουν στην Φούτμπολ Λιγκ, έπρεπε οι «επενδυτές» να επινοήσουν έναν τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων κι αυτός δεν μπορούσε να είναι άλλος από αυτόν που αναφέρει η ΦΙΦΑ. Θυμάστε τις δηλώσεις του Πανουργιά Παπαϊωάννου της Λαμίας την περασμένη σεζόν; Του Αλέξη Κούγια… διαχρονικά;
Οι επιπτώσεις από τα «ύποπτα» παιχνίδια, όπως τα χαρακτηρίζει η ΦΙΦΑ, είναι μηδαμινές και δικαίως. Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να καταδικάσει ένα σωματείο, επειδή υπήρξε ασυνήθιστος στοιχηματισμός, όπως αναφέρει η Sportradar. Δεν μπορεί ν’ αποδειχθεί απολύτως τίποτα.
Κάνουμε μία υπόθεση εργασίας, δεν μιλάμε για πραγματικά γεγονότα. Το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο, που πάει παντού στον κόσμο και κάνει μπίζνες και προκόβει, φτάνει μέχρι την Κουάλα Λουμπούρ, ας πούμε. Την πρωτεύουσα της Μαλαισίας. Ανοίγει ο επιχειρηματίας ένα μαγαζί και πουλάει λάδι στους Μαλαισιανούς. Και μαζί με το λάδι και το ξηροκάρπι, παίζει και κανένα παιχνιδάκι από τη Φούτμπολ Λιγκ.
Δεν κάνει κανένα κακό ο επιχειρηματίας. Όπως όλος ο κόσμος τζογάρει στο στοίχημα, το ίδιο κάνει κι αυτός. Νόμιμα πράγματα. Παίζει Φούτμπολ Λιγκ, Σούπερ Λιγκ, Πρέμιερ Λιγκ, τα πάντα όλα Λιγκ. Και στις ασιατικές αγορές, λένε αυτοί που ξέρουν, το στοίχημα είναι no limit. Χωρίς όρια οικονομικά, δηλαδή. Όσα χρήματα θέλει ο καθένας, τα ποντάρει σε όποιο παιχνίδι θέλει. Από τη Φούτμπολ Λιγκ, μέχρι το ιταλικό, μέχρι και να χάσει η Μπαρτσελόνα από τη Μάλαγα, ας πούμε ή ν’ ανατρέψει η Μπαρτσελόνα το 4-0 με την Παρί Σεν Ζερμέν. Δικαίωμά του είναι.
Οι αδερφοί Σάπινα, οι Κροάτες που πιάστηκαν μαζί με τον Γερμανό το διαιτητή Χόιτζερ πριν από δέκα χρόνια, είναι του… κατηχητικού μπροστά στους Κουαλαλουμπουριώτες. Πέρασαν τόσα χρόνια, ήρθε η παγκοσμιοποίηση σιγά – σιγά και ο καθένας μπορεί να επενδύσει παντού.
Για να επανέλθω στα «ύποπτα» που λέει η ΦΙΦΑ. Είναι αλήθεια ότι κάνει μεγάλο αγώνα ν’ αποτρέψει τα στημένα παιχνίδια, ώστε να μην υποβαθμιστεί η αξία του «προϊόντος». Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν υπάρχει «προϊόν», αυτή είναι η διαφορά. Κι από τη στιγμή που δεν υπάρχει προϊόν, όλοι αυτοί που ζουν από ένα πράγμα που δεν υπάρχει, κάπως πρέπει να ζήσουν κι αυτοί…