Αφιέρωμα στη Σούπερ Λίγκα 2018/2019

Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας που είναι έτοιμο να ξεκινήσει.
IMG

Αν και πέρασε από πολλές δυσκολίες, όπως πχ. διαφωνία στην προκύρηξη της διοργάνωσης και η μη ύπαρξη τηλεοπτικής στέγης για 7 ομάδες (τελικά κατέληξαν στην κρατική τηλεόραση), το… πολύπαθο ελληνικό πρωτάθλημα είναι έτοιμο να ξεκινήσει και μάλιστα στην προκαθορισμένη ημερομηνία του (25/8)!

Φαβορί, βάσει αποδόσεων, είναι ο ΠΑΟΚ παρά το -2 που θα ξεκινήσει στο νέο πρωτάθλημα, λόγω τιμωρίας από την προηγούμενη σεζόν. Ακολουθούν στη διεκδίκηση του τίτλου η πρωταθλήτρια ΑΕΚ και φυσικά ο Ολυμπιακός που θέλει να επιστρέψει στο… θρόνο του.

Για μια θέση στην πεντάδα του πρωταθλήματος αναμένεται να παλέψουν Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος και Άρης, με τους Θεσσαλονικείς να έρχονται διψασμένοι και αρκετά ενισχυμένοι. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν η Ξάνθη, ο Παναιτωλικός και ο ΠΑΣ Γιάννινα οι οποίοι λογικά δεν θα κινδυνέψουν, οπότε τους επιτρέπεται να έχουν και βλέψεις για κάτι παραπάνω. Όσον αφορά τον υποβιβασμό, Απόλλων, Λαμία και Λεβαδειακός είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ ΟΦΗ και Λάρισα δείχνουν να βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα.

Στην τελευταία αυτή κατηγορία, δυστυχώς, θα βρίσκεται και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος μπαίνει στο νέο πρωτάθλημα με -6 από την περασμένη σεζόν, απαγόρευση μεταγραφών και ρόστερ που λίγο εώς πολύ δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα της κατηγορίας. Όλες αυτές οι συνθήκες αναγκάζουν το “τριφύλλι” να παλέψει για την παραμονή του στην πιο δύσκολη σεζόν της ιστορίας του.

Το πρωτάθλημα

Το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της περιόδου 2018/2019 είναι το 60ο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί σε μορφή εθνικής κατηγορίας, το 40ο από καταβολής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και το 13ο με την ονομασία Σουπερλίγκα. Συνολικά μετέχουν 16 ομάδες, οι οποίες θα παίξουν μεταξύ τους δύο φορές (εντός και εκτός έδρας). Η ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς μετά το πέρας των 30 αγωνιστικών αναδεικνύεται πρωταθλήτρια και μαζί με το δεύτερο εξασφαλίζει εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο 3ος και ο 4ος παίρνουν το εισιτήριο για τα προκριματικά του Γιουρόπα. Αν η ομάδα που κατακτήσει το Κύπελλο βρίσκεται μέσα στην πρώτη τετράδα, τότε δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο και η 5η θέση. Όσον αφορά τον υποβιβασμό (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα), οι τρεις τελευταίες ομάδες της κατάταξης από του χρόνου θα αγωνίζονται στη δεύτερη κατηγορία.

Ποιος θα καταφέρει να κατακτήσει τη φετινή Σούπερ Λίγκα; Βρες αποδόσεις που αξίζουν! (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Οι Ομάδες

ΑΕΚ

Μετά από 24 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, η ΑΕΚ κατάφερε την περσινή σεζόν να τερματίσει στην 1η θέση και να στείλει στα… ουράνια τους οπαδούς της στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ο πρωτεργάτης της επιτυχίας, Μανόλο Χιμένεθ αποτελεί πλέον παρελθόν και στη θέση του ήρθε ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος απέδειξε για άλλη μια φορά την αξία τους στον 1,5 χρόνο που έμεινε στον Παναθηναϊκό, κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες που θα μπορούσε να δουλέψει ένας προπονητής. Ήδη, με αυτόν στο τιμόνι η “Ένωση” απέκλεισε τη Σέλτικ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και βρίσκεται ένα βήμα πριν τους ομίλους της διοργάνωσης, έχοντας επικρατήσει στον πρώτο αγώνα των play off με 2-1 επί της Βίντι εκτός έδρας.

Στα μεταγραφικά, έφυγαν οι Βράνιες (στόπερ, Άντερλεχτ), Γιόχανσον (χαφ, Ρεν), Κονέ (χαφ, Μπολόνια), Χριστοδουλόπουλος (εξτρέμ, Ολυμπιακός), Αραούχο (φορ, Λας Πάλμας), ενώ αποκτήθηκαν οι Οικονόμου (στόπερ, Μπολόνια), Άλεφ (αμυντ. χαφ, Μπράγκα), Μπογέ (εξτρέμ, Τορίνο), Πόνσε (φορ, Ρόμα) και Αλμπάνης (φορ, Απόλλων).

Ενδεκάδα (4-4-1-1): Mπάρκας – Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλος, Χουλτ -Μάνταλος, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας – Κλωναρίδης – Λιβάγια.

Εκτίμηση: Ξεκινάει το πρωτάθλημα ως δεύτερο φαβορί (3,75), όμως κατά τη γνώμη μας η απόδοση θα έπρεπε να ήταν πιο χαμηλή, αφού η απόσταση από τον ΠΑΟΚ δεν είναι τόσο μεγάλη και ο ανταγωνισμός αναμένεται να κρατήσει μέχρι το τέλος. Μην ξεχνάμε ότι και οι δύο ομάδες πολύ πιθανό είναι να έχουν να διαχειριστούν και τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, οπότε οι ισορροπίες θα κριθούν και από αυτό το γεγονός.

ΠΑΟΚ

Για δεύτερη σεζόν ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στη δεύτερη θέση, ενώ πέρσι έφτασε στο πρωτάθλημα πιο κοντά από ποτέ. Η κατάκτηση του Κυπέλλου απέναντι στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ ήρθε σαν δικαίωση για το “Δικέφαλο του Βορρά”, ο οποίος μπαίνει στο νέο πρωτάθλημα ως το πρώτο φαβορί για την κορυφή. Στον πάγκο παραμένει ο Ρασβάν Λουτσέσκου, με τον οποίο ήρθαν και οι πρώτες νίκες στην ιστορία της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ (απέναντι σε Βασιλεία και Σπαρτάκ Μόσχας), ενώ πλέον είναι κοντά στους ομίλους της διοργάνωσης με την ισοπαλία 1-1 μέσα στην έδρα της Μπενφίκα.

Από αυτούς που ήρθαν ξεχωρίζουν οι Χατσερίδης (στόπερ, Ντιναμό Κιέβου), Βέρνμπλουμ (αμυντ. χαφ), Ζαμπά (εξτρέμ, Αχμάτ Γκρόζνι) και Άκπομ (φορ, Άρσεναλ), ενώ από αυτούς που αποχώρησαν οι Κάμπος (εξτρέμ, Αλάνιασπορ), Μακ (εξτρέμ, Ζενίτ) και Κουλούρης (φορ, δανεικός σε Ατρόμητο).

Ενδεκάδα (4-2-3-1): Πασχαλάκης – Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια – Βέρνμπλουμ, Μαουρίτσιο – Λημνιός, Πέλκας, Μπίσεσβαρ – Πρίγιοβιτς.

Εκτίμηση: Βάσει ρόστερ, ο ΠΑΟΚ αποτελεί δίκαια το νούμερο ένα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου (1,80). Παρ’ όλα αυτά, η συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (και αν αυτή είναι τελικά το Τσάμπιονς Λιγκ) αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όσον αφορά τη διαχείριση των υψηλών απαιτήσεων.

Ολυμπιακός

Μία από τις χειρότερες σεζόν των τελευταίων ετών πέρασε πέρσι ο Ολυμπιακός, ο οποίος μετά από επτά σερί τίτλους, τερμάτισε στην 3η θέση. Στον πάγκο πλέον κάθεται ο 48χρονος Πέδρο Μαρτίνς, ένας τεχνικός που δεν έχει συνηθίσει σε συνθήκες πίεσης, όμως έχει να δείξει αξιοπρεπή δουλειά. Τα πρώτα δείγματα, πάντως με τον Πορτογάλο στον πάγκο είναι άκρως θετικά, αφού οι “ερυθρόλευκοι” μετρούν 3/3 νίκες στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ απέναντι σε Λουκέρνη και Μπέρνλι και βρίσκονται πλέον με το… ενάμιση πόδι στους ομίλους της διοργάνωσης.

Το περσινό ρόστερ “ξηλώθηκε” σχεδόν ολοκληρωτικά. Παρελθόν αποτελούν οι Προτό (γκολκίπερ, Λάτσιο), Μποτία (στόπερ, Αλ Χιλάλ), Ρομάο (αμυντ. χαφ, Ρεμς), Ζιλέ (χαφ, Λανς) και Οτζίτζα (χαφ, Γάνδη), ενώ αποκτήθηκαν οι Τοροσίδης (μπακ, Μπολόνια), Νάτχο (αμυντ. χαφ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Γκιγέρμε (αμυντ. χαφ, Λα Κορούνια), Γκερέρο (φορ, Λεγανές), Χριστοδουλόπουλος (εξτρέμ, ΑΕΚ), Ποντένσε (εξτρέμ, Σπόρτινγκ)

Ενδεκάδα (4-2-3-1): Γιαννιώτης – Ομάρ, Μεριά, Βούκοβιτς, Τσιμίκας – Γκιγέρμε, Νάτχο – Χριστοδουλόπουλος, Φορτούνης, Ποντένσε – Γκερέρο.

Εκτίμηση: Σίγουρα οι Πειραιώτες αναμένεται να είναι καλύτεροι από πέρσι, όμως το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα αντέξουν μέχρι το τέλος. Με 4,00 πληρώνει, πάντως, το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην κορυφή.

Ατρόμητος

Εκπληκτική χρονιά πραγματοποίησε πέρσι ο Ατρόμητος, ο οποίος για μεγάλο μέρος της σεζόν διεκδικούσε μέχρι και το πρωτάθλημα, όμως τελικά δεν άντεξε και τερμάτισε στην… λογική 4η θέση, εξασφαλίζοντας εισιτήριο για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί δεν τα κατάφερε, όμως, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τη Ντιναμό Μπρεστ, δεχόμενος γκολ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων στη ρεβάνς του Περιστερίου. Στον πάγκο συνεχίζει ο Νταμίρ Κάναντι, ο οποίος εντυπωσίασε πέρσι με τη δουλειά του, όμως φέτος έχει να διαχειριστεί τις… εκπτώσεις που έγιναν στο ρόστερ.

Απώλειες θεωρούνται οι Γιαννιώτης (γκολκίπερ, λήξη δανεισμού Ολυμπιακός), Ουάρντα (μεσοεπιθετικός, λήξη δανεισμού ΠΑΟΚ) και Ντιγκινί (φορ, Άρης). Αποκτήθηκαν οι Μέγερι (γκολκίπερ, Γκρόιτερ Φιρτ), Ενσικουλού (εξτρέμ, Πλατανιάς), Μούγιακιτς (φορ, Ραπίντ Βιέννης) και Κουλούρης (φορ, δανεικός ΠΑΟΚ), όμως δύσκολα αναπληρώνουν τα κενά που άφησαν οι τρεις που έφυγαν.

Ενδεκάδα (4-2-3-1): Mέγερι – Κιβρακίδης, Ρισβάνης, Χατζηισαΐας, Γιαννούλης – Μάνσον, Μπουσούλατζιτς – Μανούσος, Βασιλακάκης, Ενσικουλού – Κουλούρης.

Εκτίμηση: Το ενδεχόμενο να τερματίσει ξανά στην τέταρτη θέση δεν είναι ανέφικτο, όμως θα έχει περισσότερο ζόρι. Θα δοθεί μεγάλη μάχη για την πεντάδα.

Αστέρας Τρίπολης

Το άθλιο ξεκίνημα στην περσινή σεζόν έφερε στον πάγκο από τον Σεπτέμβριο κιόλας τον Σάββα Παντελίδη, ο οποίος με καταπληκτική δουλειά κατάφερε ο Αστέρας Τρίπολης να τερματίσει στην πέμπτη θέση, σφραγίζοντας εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί, όμως, γνώρισε άδικο αποκλεισμό από τη Χιμπέρνιαν, εντείνοντας τη δυσαρέσκεια για μη επαρκή ενίσχυσης του ρόστερ.

Παρελθόν αποτέλεσαν οι Γιαννούλης (μπακ, Πάφος), Ισνάλδο (αμυντ. χαφ, Ντεφένσα) και Τόνσο (μεσοεπιθετικός, ελεύθερος), ενώ αποκτήθηκαν οι Βλάχος (μπακ, Πανιώνιος) και Μπελόκ (αμυντ. χαφ, Ιντεπεντιέντε).

Ενδεκάδα (4-2-3-1): Αθανασιάδης – Κότσιρας, Πασαλίδης, Τριανταφυλλόπουλος, Άνχελ – Ιγκλέσιας, Μουνάφο – Καλτσάς, Τσιλιανίδης, Κυριακόπουλος – Μανιάς.

Εκτίμηση: Οι Αρκάδες αποτελούν ένα από τα δυνατά φαβορί για την πεντάδα (1,95), ενώ δείχνουν καλύτεροι από τον Ατρόμητο. Παρ’ όλα αυτά, όλα θα εξαρτηθούν από την παραμονή του Σάββα Παντελίδη.

Ξάνθη

Η χρονιά που πέρασε ήταν αρκετά καλή για την Ξάνθη, η οποία πραγματοποιώντας γενικά μια σταθερή πορεία, τερμάτισε στην 6η θέση. Στον πάγκο συνεχίζει ο Μίλαν Ράσταβατς, ο οποίος κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ το καλοκαίρι βρέθηκε και στο προπονητικό τιμ της Εθνικής Σερβίας για το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Δεν υπήρξαν πολλές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, όμως έχει ανάγκη από αναζήτηση ενός βασικού στόπερ. Πιο συγκεκριμένα, αποκτήθηκε ο εξτρέμ Σαρπόνγκ (Ελαζίγκσπορ), ενώ παρελθόν αποτέλεσαν οι Σβάρνας (στόπερ, ΑΕΚ), Μεχία (αμυντ. χαφ, ελεύθερος), Λουσέρο (χαφ, ελεύθερος) και Τριάδης (εξτρέμ, Απόλλων).

Ενδεκάδα (4-2-3-1): Ζίφκοβιτς – Μπαξεβανίδης, Λισγάρας, Κασάδο, Σιλά – Καμαρά, Ντε Λούκας – Κίκε, Τζουρίσκοβιτς, Γέντρισεκ – Κάστρο.

Εκτίμηση: Δύσκολα θα μπορέσουν οι “ακρίτες” να διεκδικήσουν μια θέση στην πεντάδα (8,00), όμως όπως πάντα διαθέτουν ένα αξιόμαχο ρόστερ έτοιμο για το καλύτερο δυνατό.

Πανιώνιος

Από μία όχι και τόσο καλή σεζόν σε σχέση με τις δύο προηγούμενες προέρχεται ο Πανιώνιος, ο οποίος τερμάτισε στην 7η θέση. Στον πάγκο βρίσκεται από αυτό το καλοκαίρι ο Ζοσέ Ανιγκό, ο οποίος έδωσε καλά διαπιστευτήρια με το περσινό πέρασμά του από τον Λεβαδειακό. Σχολιάστηκαν αρκετά οι μεταγραφικές του επιλογές, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται έδωσε μεγαλύτερο βάρος στο ξένο στοιχείο από το εγχώριο.

Πιο συγκεκριμένα, αποχώρησαν οι Κότνικ (γκολκίπερ, ελεύθερος), Βλάχος (μπακ, Αστέρας Τρ.), Γκιοτά (στόπερ, ελεύθερος), Σιώπης (αμυντ. χαφ, λήξη δανεισμού Ολυμπιακός) και Γεσίλ (φορ, ελεύθερος), ενώ αποκτήθηκαν οι Μανοΐλοβιτς (γκολκίπερ, Χετάφε), Κούρντι (μπακ, Αλ Αχλί), Κότσιτς (μπακ, Μποέμιανς), Ντομίνγκες (στόπερ, Σάο Καετάνο), Κεϊτά (αμυντ. χαφ, Σεντάν) και Πιρίς (αμυντ. χαφ, Λίβερπουλ Μοντεβιδέο).

Ενδεκάδα (3-4-2-1): Μανοΐλοβιτς – Ντομίνγκες, Μπανανά, Σταυρόπουλος – Κούρντι, Πιρίς, Κεϊτά, Κότσιτς – Μασούρας, Σπιριντόνοβιτς – Ντουρμισάι.

Εκτίμηση: Σίγουρα δε θα κινδυνέψει ο Πανιώνιος φέτος, οπότε θα κοιτάξει να φτάσει όσο ψηλότερα μπορεί. Το να βρεθεί στην πεντάδα πληρώνει με 2,65.

Παναιτωλικός

Αρκετά βελτιωμένος σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σεζόν (11ος, 11ος) εμφανίστηκε ο Παναιτωλικός, ο οποίος τερμάτισε τελικά στην 8η θέση. Καταλυτική ήταν η παρουσία στον πάγκο της ομάδας από τον Ιανουάριο και μετά του Τραϊανού Δέλλα, ο οποίος κατάφερε εν μέρει να περάσει τη φιλοσοφία του στους παίκτες και έτσι να την οδηγήσει με ασφάλεια μέχρι το τέλος. Φέτος, ο 42χρονος τεχνικός είχε την ευκαιρία να προετοιμάσει ο ίδιος τους Αγρινιώτες και να αναλάβει την ευθύνη πιθανής επιτυχίας ή αποτυχίας.

Στα μεταγραφικά, αποκτήθηκαν ο έμπειρος χαφ Έρικσον (Γκέτεμποργκ) και ο φορ Μανά (Σαν Μαρτίν), ενώ έφυγαν οι Κλέσιο (χαφ, Ιστανμπούλ), Ροντρίγκες (στόπερ, Ρίο Άβε), Μπεχαράνο (αμυντ. χαφ, Οριέντε) και Ρόσα (χαφ, Αλ Ιτιφάκ).

Ενδεκάδα (4-3-3): Κυριακίδης – Μαρινάκης, Μιχάι, Άργκους, Ρότσα – Ντίας, Έρικσον, Μάρκος Πάουλο – Γουίλιαν, Μοράρ, Μάζουρεκ.

Εκτίμηση: Δύσκολα μπορεί να κυνηγήσει το κάτι παραπάνω φέτος η ομάδα του Δέλλα. Κύριο μέλημα της είναι η γρήγορη αποφυγή των… μπελάδων και μετά όπου φτάσει!

ΠΑΣ Γιάννινα

Στάσιμη παρέμεινε η περσινή βαθμολογική θέση του ΠΑΣ Γιάννινα σε σχέση με την προπέρσινη, καθώς το τέλος της σεζόν τον βρήκε ξανά στην 9η θέση. Στον πάγκο παρένει για ακόμα μια χρονιά ο Γιάννης Πετράκης, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι του συλλόγου από τον Ιανούαριο του 2014 και αποτελεί τον μακροβιότερο εν ενεργεία προπονητή της Σούπερλιγκας.

Όσον αφορά τις μεταγραφές, ούτε κρύο… ούτε ζέστη, αφού αυτοί που έφυγαν δεν πληγώνουν το ρόστερ, αλλά και αυτοί που ήρθαν δεν το ανεβάζουν και επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, αποχώρησαν οι Καρανίκας (μπακ, Λάρισα), Μπέριος (στόπερ, Κισβάρντα) και Γαρουφαλιάς (χαφ, Ατρόμητος), ενώ αποκτήθηκαν οι Κακούμπα (αμυντικός, Φιρεϊρένσε), Κρίσμαν (μεσοεπιθετικός, Λάρισα), Κάστρο (χαφ, Σερβέτ) και Κούζικ (εξτρέμ, Στάλ).

Ενδεκάδα (3-4-2-1): Βελλίδης – Τζημόπουλος, Σκόνδρας, Μιχαήλ – Αποστολόπουλος, Γιάκος, Λίλα, Τσικάρσκι – Κούζικ, Κρισμάν – Κόντε.

Εκτίμηση: Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα ξεκινήσει με κύριο μέλημα την άνετη παραμονή. Αν παραμείνει και ο Κόντε στο ρόστερ, τότε ίσως μπορεί να στοχεύσει και πάνω από την οκτάδα.

Λεβαδειακός

Ανέλπιστη η πορεία του Λεβαδειακού την περασμένη χρονιά, αν αναλογιστούμε πως τις προηγούμενες σωζόταν σχεδόν στο τέλος. Κανείς δεν πίστευε στον Ζοσέ Ανιγκό, όμως αυτός τους διέψευσε και με πολύ καλή διαχείριση του ρόστερ μπόρεσε να οδηγήσει την ομάδα της Λειδαβιάς στη 10η θέση. Από φέτος επιστρέφει στον πάγκο ένας παλιός γνώριμος, ο Άκης Μάντζιος, ο οποίος έχει περάσει δύο φορές κατά το παρελθόν, καταφέρνοντας εύκολα να σώσει την ομάδα.

Στα μεταγραφικά, έφυγαν οι Τριποτσέρης (στόπερ, Απόλλων), Ομπιόρα (μεσοαμυντικός, Μποαβίστα), Νιάσε (μεσοαμυντικός, Καζαμπλάνκα) και Γιουσούφ (εξτρέμ, Αζαξιό) και αποκτήθηκαν οι Ζησόπουλος (στόπερ, Απόλλων), Όμο (μεσοαμυντικός, Λαμία), Βίντεκερ (χαφ, Ουίπεστ) και Νανγκίς (μεσοεπιθετικός, Βαλενσιέν).

Ενδεκάδα: (3-4-2-1): Eπασί – Κρνέτα, Ζησόπουλος, Αντιλέχου – Τσαμπούρης, Όμο, Βίντεκερ, Ντιόγκο – Σαβατογκό, Νανγκίς – Γιακουμάκης.

Εκτίμηση: Εντάξει, η ιστορία του Λεβαδειακού είναι γνωστή. Κάθε χρόνο μπαίνει με σκοπό τη σωτηρία. Φέτος, λογικά υπάρχουν τρεις χειρότερες ομάδες από αυτόν, οπότε μάλλον θα τα καταφέρει ξανά.

Παναθηναϊκός

H απογοήτευση της περσινής σεζόν στη Σουπερλίγκα! Τα οικονομικά προβλήματα που ταλάνισαν τον Παναθηναϊκό δεν τον άφησαν σε καμία στιγμή να ορθοποδήσει, ενώ από πάνω του επεβλήθησαν κι άλλες ποινές για τη φετινή σεζόν. Αν δεν υπήρχε ο Μαρίνος Ουζουνίδης στον πάγκο δεν πιστεύω ότι θα γράφαμε σε αυτό το αφιέρωμα για το “τριφύλλι”! Πλέον, το τιμόνι της ομάδας ανέλαβε ο Γιώργος Δώνης και μαζί με αυτό την πιο δύσκολη αποστολή της καριέρας του, η οποία τουλάχιστον θα λάβει χώρα στην ομάδα της καρδιάς του.

Στα μεταγραφικά, δεν μπόρεσε να κάνει και πολλά αφού έχει ποινή απαγόρευσης μεταγραφών. Τουλάχιστον αποκτήθηκαν οι Πούγγουρας (στόπερ), Χατζηθεοδωρίδης (μπακ), Βέργος (φορ), Παντελάκης, Καμπετσής (φορ), ενώ έφυγαν οι Βλαχοδήμος (γκολκίπερ, Μπενφίκα), Λουντ (χαφ, Σπόρτινγκ Χιχόν) και Λουτσιάνο (μεσοεπιθετικός, Φλουμινένσε).

Ενδεκάδα (3-4-2-1): Διούδης – Πούγγουρας, Κολοβέτσιος, Οικονόμου – Κουλιμπαλί, Δώνης, Κουρμπέλης, Ινσούα – Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης – Μουνιέ.

Εκτίμηση: Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός ξεκινάει μια σεζόν με πρώτο σκοπό τη σωτηρία του. Το -6, σε συνδυασμό με την μεταφορά της έδρας στο… ψυχρό ΟΑΚΑ δεν βοηθούν τους παίκτες του Δώνη, οι οποίοι όμως θα παλέψουν για το καλύτερο.

Λάρισα

Bελτιώθηκε κατά μία θέση (12η) την περσινή σεζόν σε σχέση με την προηγούμενη από αυτήν η Λάρισα, όμως όσο υπάρχει η κόντρα των οπαδών με τον μεγαλομέτοχο Αλέξη Κούγια, τα πράγματα θα είναι ρευστά. Στον πάγκο συνεχίζει ο Σωτήρης Αντωνίου, αλλά είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει τη θέση του. Μάλλον για όσο πάει σύμφωνα με την… άνωθεν γραμμή.

Στα των μεταγραφών, παρελθόν αποτελούν οι Μασούρας (μπακ, Ολυμπιακός), Γουάλας (μπακ, ελεύθερος), Αγκάνοβιτς (χαφ, Αλτάι) και Ναζλίδης (φορ, Άρης), ενώ αποκτήθηκαν οι Κρίστινσον (γκολκίπερ, Εξέλσιορ), Καρανίκας (μπακ, ΠΑΣ Γιάννινα), Σαχίτι (μπακ, Σκεντέρμπεου), Πίτι (μεσοεπιθετικός, Λαμία) και Μόρσι (φορ, Ζάμαλεκ).

Ενδεκάδα (3-4-1-2): Κρίστινσον – Γρομιτσάρης, Μόρας, Χούμπτσεφ – Ντέλετιτς, Φατιόν, Μιλοσάβλιεβιτς, Σαχίτι – Πίτι- Κούνιτς, Μόρσι.

Εκτίμηση: Δεν διαθέτει άσχημο ρόστερ η Λάρισα, όμως το θέμα με τη διαμάχη Κούγια – οπαδών, όσο να ‘ναι, πάει πίσω το σύλλογο. Βάσει αποδόσεων, οι “βυσσινοί” αναμένεται να παλέψουν για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Λαμία

Το ότι πέρσι ήταν η πρώτη χρονιά της Λαμίας στη Σουπερλίγκα και κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία αποτελεί από μόνο του μεγάλη επιτυχία. Φέτος, η σεζόν αναμένεται ακόμα πιο δύσκολη, με τους φίλους της ομάδας να υπόσχονται πιο ένθερμη υποστήριξη. Στον πάγκο έκανε την έκπληξη και παρέμεινε ο Μπάμπης Τεννές, ο οποίος μετά το τέλος του πρωταθλήματος το καλοκαίρι είχε αποχωρήσει.

Από βασικούς παίκτες έχασε τους Παπαδόπουλο (γκολκίπερ, Αστέρας Τρ.), Όμο (μεσοαμυτνικό, Λεβαδειακός) και Πίτι (μεσοεπιθετικός, Λάρισα), ενώ πήρε τους Σαράνοφ (γκολκίπερ, Ραντνίσκι Νις), Αντέτζο (στόπερ, Κέρκυρα), Επστάιν (χαφ, Κέρκυρα), Βάντερσον (αμυντικός, Πλατανιάς), Δημούτσο (χαφ, Πλατανιάς), Μπερτόλιο (χαφ, Ορνταμπάσι) και Μπαράρες (φορ, Χιμνάσια Λα Πλάτα).

Ενδεκάδα (3-4-2-1): Σαράνοφ – Ασίγκμπα, Αντέτζο, Αναστασιάδης – Βασιλαντωνόπουλος, Μπλάζιτς, Δημούτσος, Βάντερσον – Μπερτόλιο, Επστάιν – Μπαράλες.

Εκτίμηση: Aν τα καταφέρει και φέτος η ομάδα του Τεννέ, αυτό θα ισοδυναμεί με… τίτλο! Πάντως, οι αποδόσεις λένε ότι αποτελεί το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό (1,60).

Απόλλων

Στον πρώτο χρόνο μετά την επιστροφή του στη μεγάλη κατηγορία, ο Απόλλων κατάφερε να παραμείνει και αυτό μπορεί να χαρακτηρίσει τη σεζόν “επιτυχημένη”! Στον πάγκο, πλέον, κάθεται ο 42χρονος Βαλεριέν Ισμαέλ, ένας αμφιλεγόμενος γενικά τεχνικός, o οποίος ήρθε πολύ μετά τον μεταγραφικί σχεδιασμό. Το ρόστερ σχεδόν… απογυμνώθηκε από τους έμπειρους Έλληνες και αυτό αποτελεί με το… καλημέρα πρόβλημα, όσον αφορά τον στόχο που δεν είναι άλλος από την παραμονή.

Πιο συγκεκριμένα, παρελθόν αποτελούν οι Ζησόπουλος (στόπερ, Λεβαδειακός), Παπάζογλου (στόπερ, ΟΦΗ), Τσουκαλάς (χαφ, ελεύθερος), Μενδρινός (χαφ, Ηρακλής) και Αλμπάνης (φορ, ΑΕΚ), ενώ αποκτήθηκαν οι Τζανετόπουλος (στόπερ, δανεικός από ΑΕΚ), Γκονζάλες (χαφ, Άρσεναλ Σαραντί), Ελ Χέλβε (φορ, Χάλεσκερ), και Τριάδης (εξτρέμ, Ξάνθη).

Ενδεκάδα (3-4-2-1): Χουάντερσον – Κύργιας, Τζανετόπουλος, Βαφέας – Στάθης, Γκονζάλες, Κοντοές, Ναδάλες – Μπεντινέλι, Άιλερς – Ελ Χέλβε.

Εκτίμηση: Ο προπονητής δεν είχε λόγο πάνω στις μεταγραφικές κινήσεις και αυτό κάνει καταρχάς την… επιβίωση του Ισμαέλ στον πάγκο εξαιρετικά αμφίβολη. Επίσης, δύσκολη θα είναι και η αποστολή γενικά της ομάδας, με τους μπουκ να βλέπουν την “ελαφρά ταξιαρχία” ως το δεύτερο φαβορί για υποβιβασμό. (1,75)

ΟΦΗ

Tι κι αν τα οικονομικά προβλήματα… έπνιγαν τον ΟΦΗ; Mε τον ερχομό του Νίκου Παπαδόπουλου στον πάγκο τον Ιανουάριο, η ομάδα συσπειρώθηκε και κατάφερε τρομερή σταθερότητα να παραμείνει στην κορυφή και να μην κατέβει ποτέ! Έτσι, μετά από περιπλάνηση τριών ετών σε Γ’ και Β’ εθνική οι Κρητικοί είναι έτοιμοι για την μεγάλη επιστροφή στη Σουπερλίγκα.

Οι κινήσεις που έγιναν είναι αρκετά καλές, όμως χάθηκε ο πρώτος σκόρερ Μάνος που πήγε στον Ολυμπιακό. Πιο συγκεκριμένα, αποκτήθηκαν οι Αραβίδης (φορ, ελεύθερος), Παπάζογλου (στόπερ, Απόλλων), Μεγιάδο (μεσοαυντικός, Τσακαρίτα), Κοροβέσης (χαφ, Πλατανιάς), Νέιρα (χαφ, Ζακατέπεκ), Σάσι (εξτρέμ, ΑΕ Λεμεσού) και Πλατέλλας (εξτρέμ, Άρης), ενώ έφυγαν και οι μεσοαμυντικοί Κοέλιο (ελεύθερος) και Μαχαίρας (Λεβαδειακός).

Ενδεκάδα (4-2-3-1): Στρέζος – Δεληγιαννίδης, Παπάζογλου, Ποτουρίδης, Μπολάκης – Μεγιάδο, Κυριακίδης – Κουτσιανικούλης, Νέιρα, Πλατέλλας – Βουό.

Εκτίμηση: Ο ενθουσιασμός για την επιστροφή είναι δεδομένος και μέχρι να συνηθίσει ξανά στις απαιτήσεις της κατηγορίας θα πάρει λίγο χρόνο. Θεωρητικά, πρώτος στόχος είναι η γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής και από εκεί και πέρα με το καλό ρόστερ που διαθέτει να μπορέσει να φτάσει όσο ψηλότερα μπορεί.

Άρης

Η περσινή σεζόν βρήκε τον Άρη στην 2η θέση της Β’ κατηγορίας, πραγματοποιώντας μια σταθερή πορεία προς την επιστροφή του στα… μεγάλα σαλόνια μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας! Την αποστολή αυτή ανέλαβε ο Πάκο Ερέρα, ο οποίος μετά από πολυετή παρουσία στα ισπανικά γήπεδα φέτος θα καθοδηγήσει τους “κίτρινους” με σκοπό να εδραιωθούν ξανά στην ελίτ της εγχώριας πραγματικότητας.

Το ρόστερ άλλαξε ριζικά, καθώς έφυγαν 15 παίκτες και ήρθαν 14. Πιο συγκεκριμένα, έφυγαν οι Μαραγκός (αμυντικά, ελεύθερος), Μπούρμπος (μπακ, ελεύθερος), Πασάς (μπακ, Ηρακλής), Τσουμάνης (μπακ, ελεύθερος) και Πλατέλλας (εξτρέμ, ΟΦΗ), ενώ αποκτήθηκαν οι Κουέστα (γκολκίπερ, Βίζουα Κρακοβίας), Γκάμα (μεσοεπιθετικός, Αλκορκόν), Γιουνές (φορ, Αλ Αχλί), Μπάσα (μεσοαμυντικός, Μπρέσια), Γκαρσία (μεσοεπιθετικός, Λας Πάλμας) και Ντιγκινί (φορ, Ατρόμητος).

Ενδεκάδα (4-2-3-1): Κουέστα – Τζανακάκης, Βέλεθ, Ούγκο Σόουζα, Βαλεριάνος – Μπάσα, Μενέντεθ – Γκάμα, Γκαρσία, Ντιγκινί – Γιουνές.

Εκτίμηση: Ο ενθουσιασμός για την επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία είναι τεράστιος. Aν και νεοφώτιστος, ο Άρης δε θα αποτελέσει έκπληξη αν καταφέρει να τερματίσει μέσα στην πεντάδα, αφού τόσο το ρόστερ, όσο και η βαριά του φανέλα μπορούν να παίξουν το ρόλο τους.

Σε ενδιαφέρει