Αφιέρωμα στο ισπανικό πρωτάθλημα 2018/2019

Σέντρα στο ισπανικό πρωτάθλημα με τα φαβορί για τον τίτλο να είναι δεδομένα, αλλά από εκεί και πέρα να γίνεται ο κακός χαμός.
Αφιέρωμα στο ισπανικό πρωτάθλημα 2018/2019

Το πρωτάθλημα με τις κορυφαίες – κατά τεκμήριο – ομάδες των τελευταίων χρόνων αρχίζει, αλλά είναι ένα… κλικ πιο «φτωχό» σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν.

Αυτό έχει να κάνει με την απώλεια του Κριστιάνο Ρονάλντο, με τη μετακόμιση του Πορτογάλου στην Ιταλία να «πονάει» εκτός από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την ισπανική λίγκα, αφού ο 33χρονος και η «κόντρα» του με τον Μέσι εκτόξευε τα διαφημιστικά δικαιώματα στα ύψη.

Παρ’ όλα αυτά, η ζωή συνεχίζεται και τα φαβορί του τίτλου για τη νέα σεζόν παραμένουν ίδια και η μάχη τους αναμένεται να είναι πιο συναρπαστική σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, που η Μπαρτσελόνα έκανε… περίπατο.

Οι Καταλανοί ως πρωταθλητές, η Ρεάλ Μαδρίτης ως πρωταθλήτρια Ευρώπης και η Ατλέτικο Μαδρίτης ως κάτοχος του Europa League και πλέον υπερπρωταθλήτρια της ηπείρου μετά τη νίκη της στο Σούπερ Καπ επί των «μερέχνες» δημιουργούν μια «καυτή» τριάδα που εγγυώνται αν μη τι άλλο συγκινήσεις και ενδεχομένως μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Από εκεί και πέρα, Βαλένθια, Βιγιαρεάλ, Σεβίλλη κλπ. θα μονομαχήσουν για εναπομείναντα ευρωπαϊκά εισιτήρια, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις, τύπου Μπέτις, όπως την περσινή σεζόν.

Το πρωτάθλημα

Το πρωτάθλημα διεξάγεται στην πιο απλή του μορφή, με 20 ομάδες. Οι 7 πρώτες προκρίνονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με την 7η θέση να μην είναι εξασφαλισμένη λόγω Κυπέλλου, ενώ υποβιβάζονται οι τρεις τελευταίοι.

Δες αναλυτικά όλες τις αποδόσεις για τον νικητή της Primera Division και όχι μόνο (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Οι ομάδες

Μπαρτσελόνα

Έναν πολύ ωραίο… περίπατο στην Primera Division πραγματοποίησε η Μπαρτσελόνα στην πρώτη σεζόν του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο της ομάδας, καθώς με μια εντυπωσιακή εκκίνηση στο πρωτάθλημα και την ταυτόχρονη αστάθεια των Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο Μαδρίτης, είχε εξασφαλίσει την κατάκτηση του τίτλου από τα Χριστούγεννα. Προπονητής παραμένει ο Ερνέστο Βαλβέρδε που διαχειρίστηκε άψογα την περσινή «παγωμάρα» με την πώληση του Νεϊμάρ και τον σοβαρό τραυματισμό του Ντεμπελέ, που ήταν αυτός που αποκτήθηκε για να καλύψει σε βάθος χρόνου το κενό. Πάρα πολύ δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι, αφού απέκτησε τους Αρτούρ, Μάλκομ, Λενγκλέ και τον Βιδάλ, ενώ αποχώρησαν οι Παουλίνιο, Μίνα, Αντρέ Γκόμες και Αλεΐς Βιδάλ, με του Βραζιλιάνου να λογίζεται ως απώλεια, αλλά ο Βιδάλ που ήρθε είναι… σκάλες ανώτερος. Ειδική μνεία για τον Ινιέστα, που κυρίως χάνεται ηγετική του φυσιογνωμία.

Εκτίμηση: Πρώτο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου η Μπαρτσελόνα με την απόδοση να είναι αρκετά πιο κάτω από το 2.00 και συγκεκριμένα στο 1.75.

Ατλέτικο Μαδρίτης

Άρχισε την περσινή σεζόν με πολύ περίεργο τρόπο και με έναν ταπεινωτικό αποκλεισμό από τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στο δεύτερο μισό και με την ενίσχυση του Ντιέγκο Κόστα, η Ατλέτικο Μαδρίτης το ίσιωσε το πράγμα, τερματίζοντας στη 2η θέση και κατακτώντας το Γιουρόπα Λιγκ. Δεν τίθεται ζήτημα για τη θέση του προπονητή, αφού ο Ντιέγκο Σιμεόνε είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης και συνεχίζει κανονικά στον πάγκο της ομάδας, αφού αποτελεί εγγύηση. Πάντως, και όχι μόνο της εικόνας στον τελικό του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, μάλλον διαθέτει το κορυφαίο ρόστερ από το 2011 που βρίσκεται στον πάγκο ο Αργεντινός. Δεν γινόταν αλλιώς, από τη στιγμή που έπεισε τον Γκριζμάν να παραμείνει για τη διεκδίκηση τίτλων. Πήρε Λεμάρ, Ρόντρι, Κάλινιτς, Ζέλσον Μάρτινς και Αρίας, ενώ παραχώρησε τον Βρσάλικο, με τον τελικό απολογισμό να φτάνει 100 εκατομμύρια ευρώ στα έξοδα.

Εκτίμηση: Τα έχει όλα. Ρόστερ, ποιότητα, προπονητή, φανέλα και φυσικά κίνητρο, αφού οι τίτλοι της λείπουν. Η απόδοση στο 8.50 για τη μεγάλη έκπληξη αξίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ρεάλ Μαδρίτης

Κατάφερε να πάρει και πάλι το Τσάμπιονς Λιγκ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που δεν έχει μπορέσει να κάνει καμία άλλη ομάδα στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με τη μορφή που πάνω-κάτω έχει σήμερα. Ωστόσο, το πρωτάθλημα το παράτησε εντελώς από τη στιγμή που έχασε από νωρίς την Μπαρτσελόνα από την ορατότητά της στην κορυφή του πρωταθλήματος. Νέα εποχή πλέον στην ομάδα, αφού αποχώρησε ο Ζινεντίν Ζιντάν και ανέλαβε ο Ζουλέν Λοπετέγι ενώ έφυγε και ο μοναδικός στην ιστορία της, Κριστιάνο Ρονάλντο, λόγω της κόντρας του με τη διοίκηση. Παρελθόν και ο Κόβατσιτς, ενώ έπειτα από χρόνια αναζήτησης αγόρασε κορυφαίο τερματοφύλακα και αυτός είναι ο Τιμπό Κουρτουά.

Εκτίμηση: Πολλά ερωτηματικά για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Νέος προπονητής ενώ έφυγε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, χωρίς επί της ουσίας να έχει αποκτηθεί άλλος στη θέση, απλά θα είναι πλέον βασικός ο Μπέιλ και ο Ασένσιο. Απόδοση κατάκτησης του πρωταθλήματος στο 2.75. Με την τωρινή κατάσταση, φαντάζει μικρό, αφού ενδεχομένως η Ατλέτικο να είναι πιο δεμένη ως σύνολο.

Βαλένθια

Ήταν δεδομένο ότι με τον Μαρθελίνο προπονητή θα πήγαινε πολύ καλύτερα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η Βαλένθια τα πήγε πραγματικά περίφημα, αφού τερμάτισε στην 4η θέση, την υψηλότερη δυνατή, αν υποθέσουμε ότι οι τρεις πρώτες είναι κατειλημμένες. Προπονητής παραμένει ακόμα ο Μαρθελίνο, καθώς όχι μόνο δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα, αλλά με τις κινήσεις που έγιναν η διοίκηση δείχνει ότι θέλει να τον στηρίξει ακόμα περισσότερο. Πήρε τους Κοντογκμπιά, Ντιακαμπί, Γκαμεϊρό, Μπατσουαγί, Πιτσίνι, Ντάνιελ Βας (από τη Θέλτα), ενώ δεν αποκλείεται να επαναφέρει τον Γκουέδες, ανεβαίνοντας επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Εκτίμηση: Τερμάτισε 4η και φέτος ενισχύθηκε, οπότε θεωρητικά μπορεί να πετύχει κάτι ανάλογο με την απόδοση να βγει στην τετράδα να φτάνει στο 2.75. Πόσω μάλλον αν πάρει πάλι τον Γκουέδες.

Βιγιαρεάλ

Πέμπτη θέση και πολύ της ήταν της Βιγιαρεάλ σε μια χρονιά με πάρα πολλές διακυμάνσεις στην απόδοσή της και με αλλαγή προπονητή. Αυτός είναι ο Χαβιέ Καγέχα, που βρισκόταν στις ακαδημίες της ομάδας και βάσει αποτελέσματος με την κατάκτηση της 5ης θέσης, το πρόσημο της παρουσίας του είναι απόλυτα θετικό και αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον. Παραμένει στον πάγκο, αλλά δεν παρέμεινε στην ομάδα ο Κάρλος Μπάκα, τουλάχιστον μέχρι αυτό το σημείο, αφού ακούγεται έντονα ότι θα επιστρέψει ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση του Καστιγέχο στη Μίλαν. Έφυγε ο Ρόντρι για την Ατλέτικο, ενώ απέκτησε τους Κάσερες, Καθόρλα, Λαγιούν, Φούνες Μόρι και τον Εκαμπί, με τον τελευταίο να είναι η μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού από την Ανζέ.

Εκτίμηση: Πέρυσι έπιασε… ταβάνι και νομίζω ότι με το ρόστερ της ελαφρώς αποδυναμωμένο φέτος, δεν μπορεί να χτυπήσει σε βάθος χρόνου τη Βαλένθια που είναι φαβορί για την 4η θέση. Πάντως στους 6 πρώτους μπορεί να είναι και η απόδοση βρίσκεται στο 2.50.

Μπέτις

Τρομερή σεζόν για την Μπέτις, τόσο ως αποτέλεσμα, όσο και ως ποιότητα ποδοσφαίρου. Με τον Κίκε Σετιέν στον πάγκο να επιλέγει σύστημα φουλ επίθεσης, τερμάτισε στην 6η θέση και ενδεχομένως να μπορούσε να πάει ακόμα ψηλότερα, αν δεν είχε ένα ντεφορμάρισμα στα μέσα της σεζόν. Επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού είναι ήδη στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Σετιέν παραμένει φυσικά στο πόστο του και στηρίχθηκε ακόμα περισσότερο με μεταγραφές. Αποχώρησε ο Φαμπιάν Ρουίς για τη Νάπολι, αφού οι «παρτενοπέι» κατέβαλλαν τη ρήτρα των 30 εκατ. ευρώ, ήρθαν όμως οι Κανάλες, Ινούι, Πάου Λόπεθ, Σίντνεϊ και Γουίλιαμ Καρβάλιο, πληρώνοντας για όλους μαζί περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Εκτίμηση: Το ενδεχόμενο να βρεθεί και πάλι στην εξάδα, πληρώνει σε απόδοση 3.00. Το ερωτηματικό σε αυτό το σενάριο θα ήταν η αντίδρασή της στο συνδυασμό παιχνιδιών σε Ευρώπη και Ισπανία. Ως ομάδα πάντως είναι για την 6άδα και μόνο λόγω του «ευχάριστου» τρόπου παιχνιδιού της.

Σεβίλλη

Κι όμως σε μια σεζόν που η Σεβίλλη κατάφερε να αποκλείσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, χαρακτηρίζεται αποτυχημένη και δεν μπορεί να ειπωθεί κάπως διαφορετικά από τη στιγμή που η ομάδα της Ανδαλουσίας κατάφερε στο τέλος να εξασφαλίσει θέση στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, τερματίζοντας 7η και καταϊδρωμένη. Και στον τελικό του Κυπέλλου βρέθηκε, αλλά τι να το κάνεις, όταν χάνεις 5 – 0 ακόμα κι αν απέναντί του είναι η Μπαρτσελόνα. Νέος προπονητής ο Πάμπλο Ματσίν που είναι ο αρχιτέκτονας της τρομερής Χιρόνα. Πούλησε τον εξαιρετικό Κορέα στη Λάτσιο με 16 εκατ. ευρώ, τον Λενγκλέ (Μπαρτσελόνα 35 εκατομμύρια) και τους Πισάρο, Σόρια, εισπράττοντας περίπου 60 εκατομμύρια. Πήρε τους Μέσα, Αμαντού, Νιανιόν, Βάτσλικ, Αλεΐς Βιδάλ, Σέρχι Γκόμες και Αντρέ Σίλβα.

Εκτίμηση: Προσωπικά απέχει αρκετά από την 4η θέση και τη Βαλένθια, ενώ σε πρώτη ανάγνωση έχει αποδυναμωθεί. Πρέπει να αρχίσει τη σεζόν πιο συνετά από τη στιγμή που έχει και νέο προπονητή, οπότε μια θέση μέσα στην 6άδα, είναι πιο ρεαλιστικό σενάριο με την απόδοση στο 1.90. Η απόδοση για τετράδα στο 4.25.

Χετάφε

Τέτοια πορεία, όπως την περσινή, η Χετάφε δεν την έκανε όταν ήταν εδραιωμένη δύναμη στην Primera και είναι… απίστευτο ότι την διένυσε σε μια χρονιά που αγωνιζόταν ως νεοφώτιστη στην κατηγορία. Όγδοη θέση και όλα μια χαρά. Προπονητής από το 2016 είναι ο Χοσέ Μπορδαλάς και φυσικά δεν θα τον άφηνε η ομάδα του να αποχωρήσει έπειτα από μία τέτοια επιτυχημένη σεζόν. Αποχώρησε από τους βασικούς ο Γκουάιτα, που ήθελε να αποχωρήσει για να βρει κάτι διαφορετικό, ενώ απέκτησε τους Μίκελ, Μαξίμοβιτς, Αλέχο, Μάτα και Γκουαρντιόλα, με τους δύο τελευταίους να προέρχονται από τη δεύτερη κατηγορία.

Εκτίμηση: Ενισχυμένη φαίνεται, καθώς έχασε ουσιαστικά μόνο τον τερματοφύλακά της. Ο προπονητής έμεινε. Το θέμα είναι ότι φέτος όλοι την περιμένουν και είναι σαφώς πιο υποψιασμένοι. Στο 1.90 να τερματίσει εντός 10άδας, στο 1.80 εκτός αυτής. Προσανατολίζομαι στο δεύτερο σενάριο.

Έιμπαρ

Περίεργη χρονιά για την Έιμπαρ, που δεν άρχισε καλά τη σεζόν, στη συνέχεια ανέβηκε, φτάνοντας κοντά και στις ευρωπαϊκές θέσεις, αλλά στο τέλος πάλι έπεσε και τερμάτισε τελικά 9η. Στόχος της ήταν η παραμονή, οπότε απλά χαλάρωσε σε υπερβολικό βαθμό. Προπονητής έπειτα από σίριαλ και φέτος ο Χοσέ Μεντιλίμπαρ, που στην αρχή το έπαιζε δύσκολος. Αποδυναμώθηκε χάνοντας τον Κάπα, Χάβι Γκαρθί, Αλέχο και Ινούι, ενώ από την άλλη πλευρά δεν ενισχύθηκε με κάποιο όνομα που μπορεί να προκαλέσει. Θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Εκτίμηση: Στη 10άδα δύσκολα θα τερματίσει, αλλά αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με την περίπτωση των Βάσκων, θα ρίσκαρα τον υποβιβασμό της σε απόδοση 6.50. Κανείς δεν την περιμένει, αλλά μήπως περίμενε κανείς ότι θα υποβιβαστεί η Μάλαγα;

Χιρόνα

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περσινής σεζόν η Χιρόνα, όχι μόνο δεν κινδύνευσε, αλλά απέδωσε περίφημα βαθμολογικά και εντός γηπέδου. Με όπλο την άμυνα, την έδρα και τον… Στουάνι κέρδισε εύκολα την παραμονή της και αρχίζει τη δεύτερη σεζόν, χωρίς τον Ματσίν στον πάγκο, που είναι και η μεγάλη της απώλεια. Στη θέση του ανέλαβε ο Εουσέμπιο Σακριστάν, που είχε μια πορεία με καλές και κακές στιγμές στη Σοσιεδάδ. Ενισχύθηκε με τους Μοχίκα και Μουνιέσα, ενώ έχασε τον δεξιό μπακ, Μαφέο, που ήταν δανεικός από την Μπαρτσελόνα και θα συνεχίσει την καριέρα του στη Στουτγκάρδη.

Εκτίμηση: Με νέο προπονητή είναι άγνωστο αν θα μπορέσει η Χιρόνα να έχει μια ανάλογη πορεία. Πάντως είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εκ νέου στη 10άδα, κάτι που έχει διαβαστεί και προσφέρεται αυτό το σενάριο 1.57.

Εσπανιόλ

Σκέτη απογοήτευση. Με τον Κίκέ Φλόρεθ στον πάγκο περίμενε καλύτερα πράγματα από μία απλά άνετη παραμονή. Και να σκεφτεί κανείς ότι νίκησε στην έδρα της τις Ατλέτικο, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα για το Κύπελλο. Αλλαγή σελίδας, αφού ο Κίκε Φλόρεθ απέτυχε και στη θέση του ανέλαβε ο Ρούμπι. Ο 48χρονος προπονητής κατάφερε να κάνει το «μπαμ» στη δεύτερη κατηγορία οδηγώντας την Ουέσκα στην άνοδο κόντρα σε κάθε προγνωστικό. Πούλησε τον Ζεράρ Μορένο, έχασε τον γκολκίπερ, Πάου Λόπεθ και παραχώρησε εύκολα τους Ναβάρο και Μαρτίν. Απέκτησε τον Μπόρχα Ιγκλέσιας που τα πήγε περίφημα στη δεύτερη κατηγορία με τη Σαραγόσα.

Εκτίμηση: Έπειτα από μία κακή σεζόν, αποδυναμώθηκε και άλλαξε προπονητή που αποτελεί στοίχημα. Δεν τερματίζει στη 10άδα και αυτό πληρώνει στο 1.80.

Σοσιεδάδ

Παρά το πολύ ποιοτικό ρόστερ και την πολύ καλή πορεία που είχε την προηγούμενη χρονιά δεν κατάφερε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και έτσι περιορίστηκε σε μια αδιάφορη πορεία χωρίς προφανή στόχο. Απολύθηκε ο Εουσέμπιο και τη θέση του αναλαμβάνει πλέον ο Ασιέρ Γκαριτάνο που είχε πολύ καλή παρουσία επί μία πενταετία στη Λεγανές και τώρα πήρε τη… μεταγραφή του. Πήρε τους πολύ ποιοτικούς Μερίνο και Τεό Ερνάντεζ (δανεικός από τη Ρεάλ Μαδρίτης), ενώ δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά από το να πουλήσει τον Οντριοθόλα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αποχώρησαν επίσης οι Τσάμπι Πριέτο και Κανάλες. Απέτυχε να πάρει τον Σαράμπια από τη Σεβίλλη.

Εκτίμηση: Ο ανταγωνισμός για την 6άδα είναι πάρα πολύ έντονος και η Σοσιεδάδ αρχίζει πιο πίσω από τους υπόλοιπους. Η θέση στη δεκάδα βρίσκεται στο 1.50, εκτός αυτής στο 2.40.

Θέλτα

Καμία σχέση η πορεία της με αυτή που είχε κάνει ένα χρόνο νωρίτερα. Πολλές ανορθογραφίες στο παιχνίδι της και αυτό φάνηκε στον επίλογο της σεζόν, που πραγματοποιούσε τη μία γκέλα μετά την άλλη και περιορίστηκε στη 13η θέση. Επιλογή-στοίχημα με τον Αντόνιο Μοχάμεντ. Προπονητής στην Αργεντινή και το Μεξικό, με τελευταίο του σταθμό πριν από το υπερατλαντικό ταξίδι τη Μοντερέι. Πλέον, καλείται να προσαρμοστεί όχι απλά στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά σε ένα κορυφαίο πρωτάθλημα, όπως το ισπανικό. Παρέμειναν οι Άσπας και Μάξι Γκόμες. Αποχώρησαν οι Κάστρο, Βας, Πάμπλο Ερνάντες, Σέρχι Γκόμες και ήρθαν οι Μπουφά, Μπελτρα, Οκάι, Γένσεν, Αραούχο. Παίκτες που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστοί, αλλά έχουν προοπτική και πέφτει ο μέρος όρος ηλικίας.

Εκτίμηση: Το ζήτημα στην περίπτωσή της δεν είναι η ποιότητα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά το αν θα μπορέσει ο προπονητής της να προσαρμοστεί στις συνθήκες. Ισχυρό αουτσάιντερ για 6άδα, με απόδοση 4.50.

Αλαβές

Σώθηκε και αυτό το οφείλει σε τρομερό βαθμό στον Αμπελάρδο. Ο προπονητής ανέλαβε την ομάδα στις αρχές Δεκέμβρη και την είχε βρει στη ζώνη του υποβιβασμού και τελικά σώθηκε περίπατο πραγματοποιώντας μια ξέφρενη πορεία. Δεν προέκυψε καν ζήτημα, αφού ήταν δεδομένο ότι ο Αμπελάρδο θα ανταμειβόταν με νέο συμβόλαιο με τα… θαύματα που έκανε. Σημαντική απώλεια ο Ελ Χαντάντι που επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα. Πήρε τους Γκουιντέτι, Πίνα, Τουμάσι, Μπαστόν και Ναβάρο, που ήταν στόπερ στη Λας Πάλμας.

Εκτίμηση: Αφού έσωσε την περσινή παρτίδα, μπορεί να το κάνει και φέτος. Ο Αμπελάρδο παρέμεινε, άρα η μισή δουλειά έχει γίνει. Πολύ χαμηλές οι αποδόσεις για όλα τα ενδεχόμενα που θα συμβούν (αποφυγή υποβιβασμού, θέση εκτός 10άδας).

Λεβάντε

Σώθηκε στο τέλος, σε μια εποχή που πολλές ομάδες παίζοντας με την πλάτη στον τοίχο, αποδίδουν καλύτερα και πετυχαίνουν συνεχόμενες νίκες. Ο Πάκο Λόπεθ που ήταν στη β’ ομάδα, ανέλαβε στα μέσα Μαρτίου και οδήγησε το σύνολό του σε 8 νίκες σε 11 παιχνίδια. Πανάξια, λοιπόν, κέρδισε κανονικό συμβόλαιο, βγάζοντας την ταμπέλα του προσωρινού. Κόλπο-γκρόσο με την πώληση του Λέρμα στην Μπόρνμουθ με 30 εκατ. ευρώ και φυσικά κινήθηκε πολύ άνετα στην αγορά. Πήρε τον Βούκσεβιτς από την Μπράγκα, τον Ντβαμενά της Ζυρίχης και τον Σιμόν από τη Γάνδη. Στο πρόσημο είναι σαφώς στο θετικό.

Εκτίμηση: Έχει προσθέσει ποιότητα στο ρόστερ της που τη χρειαζόταν. Ο προπονητής της έχει δείξει καλά δείγματα. Μόνο ο Λέρμα χάθηκε. Αναμένεται παραμονή (1.22), ισχυρό αουτσάιντερ για υποβιβασμό (3.75).

Αθλέτικ Μπιλμπάο

Ο Θιγάντα ο οποίος πήρε προαγωγή από τη δεύτερη ομάδα είχε το πολύ δύσκολο έργο να διαδεχθεί τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Πλήρης αποτυχία, αφού δεν δόθηκε καμία ταυτότητα στην ομάδα, πολύ κακό ποδόσφαιρο και μέχρι πότε θα βγάζει τα… κάστανα από τη φωτιά ο Αντούριθ. Έμεινε στην κατηγορία και προχωράει στη φετινή σεζόν με προπονητή τον Εντουάρντο Μπερίτσο, που ήταν πετυχημένος στη Θέλτα, αλλά δεν τα κατάφερε στη Σεβίλλη, έχοντας όμως και σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία ξεπέρασε. Η φιλοσοφία της ομάδας είναι να έχει ρόστερ μόνο με Βάσκους (όχι γενικά Ισπανούς), άρα οι λύσεις είναι συγκεκριμένες. Πήρε τον Μπερίτσε από την Παρί Σεν Ζερμέν και τους Κάπα, Ντάνι Γκαρθία από την Έιμπαρ. Έδωσε τον Κέπα, αλλά πήρε 80 εκατ. ευρώ, οπότε μάλλον πανηγυρίζει, παρά… κλαίει. Οπότε δεν αποκλείεται να κινηθεί περαιτέρω.

Εκτίμηση: Να τερματίσει εκτός 10άδας για δεύτερη σεζόν είναι δύσκολο, αλλά όχι απίθανο. Οπότε, το 2.70 να τερματίσει από το 11 και κάτω δεν είναι κακό.

Λεγανές

Τερμάτισε 17η, αλλά και καμιά 15αριά βαθμούς μπροστά από τη ζώνη του υποβιβασμού, οπότε η παραμονή αποδεικνύεται άνετη και ήταν άνετη. Έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου, οπότε έριξε φυσιολογικά την προσοχή της εκεί και για αυτό έπεσε βαθμολογικά στο πρωτάθλημα. Προπονητής πλέον ο Μαουρίσιο Πελεγκρίνο, που πήγε καλά στην Αλαβές πριν από δύο χρόνια, αλλά παραλίγο να υποβιβάσει τη Σαουθάμπτον. Βασικά όταν έφυγε οι «άγιοι» ήταν στη ζώνη και βαθιά μέσα. Πούλησε τον Ρίκο στη Μπόρνμουθ, ενώ ο Αμραμπάτ αποχώρησε μετά το δανεισμό του. Πήρε τους Ρολάν, Καρίγιο, Τζόναταν Σίλβα και Χουάνφραν.

Εκτίμηση: Με όπλο την άμυνα και την ποιότητα κάποιων επιθετικών θα πορευθεί η Λεγανές. Η νέα σεζόν αναμένεται πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Στο 3.50 το σενάριο του υποβιβασμού.

Ράγιο Βαγεκάνο

Απευθείας άνοδος για τη Ράγιο Βαγεκάνο στον τρελό μαραθώνιο της Segunda, Κακός πρώτος γύρος που τη βρήκε στη μέση της βαθμολογίας, αλλά φόρτσαρε στο δεύτερο μισό κατακτώντας τη θέση της στην Primera. Προπονητής είναι ο Μίτσελ (όχι ο πρώην του Ολυμπιακού), που την ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2017 και στηρίζεται, αφού είναι παιδί της ομάδας και αυτό μετράει στα υπέρ του. Πούλησε τους Μπελτράν και Μοχίκα και πήρε τους Αντβίνκουλα (ταχύτατος μπακ), Κακουτά, Αματα και Τίτο. Έχασε και τους Ουνάι Λόπεθ (Μπιλμπάο) Ντε Τόμας (Ρεάλ Μαδρίτης) που ήταν δανεικοί.

Εκτίμηση: Δύσκολη σεζόν για τη Ράγιο, που γίνεται ακόμα δυσκολότερη επειδή τα κενά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν όντως έχουν καλυφθεί. Αουτσάιντερ πάντως η περίπτωση να υποβιβαστεί στο 2.85.

Ουέσκα

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις η άνοδος της Ουέσκα. Πήρε φόρα από την αρχή του πρωταθλήματος και πάνω σε αυτό το εξαιρετικό ξεκίνημα παρέμεινε ψηλά και πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο, αφήνοντας τους πάντες ξερούς. Προπονητής ανέλαβε πλέον ο Λέο Φράνκο, που ήταν μια φορά και έναν καιρό τερματοφύλακας μεταξύ άλλων και στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Πρώτη φορά πρώτος προπονητής, οπότε οι φόβοι είναι λογικοί. Πήρε παίκτες, κυρίως έμπειρους, ενώ μεγαλύτερη απώλεια θα είναι ο τερματοφύλακας, Ρεμίρο, που επέστρεψε στην Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Εκτίμηση: Είναι το μεγαλύτερο φαβορί για υποβιβασμό και είναι λογικό. Όλα είναι πρωτόγνωρα για την ίδια, ενώ ακόμα και ο προπονητής δεν έχει την παραμικρή εμπειρία. Πρώτο φαβορί για υποβιβασμό στο 1.60.

Βαγιαδολίδ

Η μεγάλη ευνοημένη της διαδικασίας των πλέι – οφ ανόδου είναι η Βαγιαδολίδ, που το είχε ρίξει στο σορολόπ όλη τη σεζόν, αλλά μπήκε στη διαδικασία και με εντυπωσιακούς αγώνες πήρε την άνοδο. Ανέλαβε από τον Απρίλιο ο Σέρχιο Γκονζάλεθ που άλλαξε πολλά κυρίως στη νοοτροπία εντός αποδυτηρίων και φυσικά συνεχίζει στον πάγκο. Λίγα πράγματα σε προσθήκες, σημαντική απώλεια ο Μάτα που σκόραρε πέρυσι 35 γκολ και συνεχίζει στη Χετάφε. Ενδέχεται να κάνει και άλλες μεταγραφές.

Εκτίμηση: Το γεγονός ότι δεν έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα τη συμπεριλαμβάνει επίσης στα φαβορί για τον υποβιβασμό. Στο 2.60 ο υποβιβασμός της Βαγιαδολίδ.

Σε ενδιαφέρει