Αφιέρωμα στο πρωτάθλημα Ολλανδίας 2018/19

Σε πρώτο πλάνο η έναρξη του πρωταθλήματος στην Ολλανδία, με την Αϊντχόφεν να είναι η κυρίαρχος τα τελευταία χρόνια και τον Άγιαξ να αναζητεί τον τίτλο, μετά το 2014.
PSV Eindhoven wins Dutch Eredivisie after beating rivals Ajax

Ώρα για σέντρα στην Ολλανδία, ώρα για σέντρα σε μία από τις πιο παραδοσιακές σχολές ποδοσφαίρου στην Ευρώπη.

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου αρχίζει το πρωτάθλημα στο οποίο κυριαρχούν παραδοσιακά δύο ομάδες, Αϊντχόφεν και Άγιαξ, ενώ τα τελευταία χρόνια και η Φέγενορντ με τον τίτλο που κατέκτησε το 2017 δείχνει ότι είναι… παρούσα, έτοιμη να ανταγωνιστεί τους δύο κυρίαρχους της χώρας.

Πιο σύνθετο ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος, καθώς αποτελείται από 18 ομάδες με τις δύο πρώτες να «καθαρίζουν» με τη συμμετοχή τους στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι ομάδες στο 3 και το 4 συμμετέχουν στο Γιουρόπα Λιγκ ενώ η τελευταία ευρωπαϊκή θέση θα κριθεί σε play – off στις ομάδες που τερματίζουν από το 5 έως το 8, σε διπλούς αγώνες, και τους νικητές να παίζουν διπλά ματς.

Μάχη για δύο στην Ολλανδία ή θα γίνει πάλι κάποια μεγάλη έκπληξη; (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Σε ό,τι αφορά τον υποβιβασμό, ο 18ος υποβιβάζεται απευθείας ενώ το 16 και το 17 μπαίνουν σε διαδικασία play – out με άλλες 8 από τη δεύτερη κατηγορία που έχουν τερματίσει από το 2 έως το 9.

Η μάχη για τον τίτλο

Αϊντχόφεν

Μια απόλυτη πετυχημένη διαδρομή με τον Φιλίπ Κοκού στον πάγκο έλαβε τέλος. Ο Ολλανδός παλαίμαχος αμυντικός χαφ ένιωσε πως ό,τι είχε να δώσει για την ομάδα του το έδωσε και έβαλε πλώρη για άλλες πολιτείες. Προς έκπληξη όλων, δεν περίμενε τον πάγκο κάποιας μεγάλης ομάδας, έχοντας παράσημο τα τρία πρωταθλήματα που κατέκτησε ως προπονητής της PSV, αλλά αποδέχθηκε με ευκολία την πρόσκληση/πρόκληση της Φενέρμπαχτσε, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο, χωρίς καν να έχει το τεράστιο μπάτζετ περασμένων ετών. Διάδοχος του ο Μαρκ Φαν Μπόμελ, που ήταν παίκτης της ομάδας το 1999-2005 και από εκεί ακολούθησαν θητείες σε Μπαρτσελόνα (2005-06), Μπάγερν Μονάχου (200-11), Μίλαν (2011-12) και έκλεισε την καριέρα του στην PSV. Αυτή είναι η πρώτη του δουλειά ως πρώτος, ενώ είχαν προηγηθεί παρουσίες ως βοηθός σε Ολλανδία Κ-17, Σαουδική Αραβία, PSV και βοηθός του Φαν Μαρβάικ στην εθνική Αυστραλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αποχώρησε ο υπερπολύτιμος, Αρίας για την Ατλέτικο, ο αριστερός μπακ Μπρενέτ και ο επίσης πολύτιμος Φαν Χίνκελ που επέστρεψε στην Τσέλσι. Ενισχύθηκε όμως και μάλιστα ουσιαστικά, αποκτώντας τον ταλαντούχο αριστερό μπακ της Σίτι, Ανχελίνιο, τον Ντάμφρεϊς από τη Χέρενφεν, τον κεντρικό αμυντικό του Άγιαξ, Φιργκίβερ και τον Αυστραλό σέντερ μπακ, Σένσμπουρι. Πολύ σημαντικό επίσης ότι παρέμεινε ο Λοσάνο που έβγαλε μάτια με την εθνική του Μεξικού.

Εκτίμηση: Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και προφανώς η απώλεια του Αρίας την έχουν φέρει σε ρόλο δεύτερου φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, με τις αποδόσεις να φτάνουν στο 2.40 και να κινούνται εκεί κοντά. Σίγουρα, είναι γρίφος η υπόθεση του προπονητή με τον Φαν Μπόμελ να είναι άπειρος, αλλά η λογική αυτή είναι ο κανόνας στην Ολλανδία και δεν θεωρείται πείραμα, ειδικότερα με προπονητές που αποτέλεσαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές. Δεδομένη θεωρείται η παρουσία της στους πρώτους δύο, αλλά μάλλον πρώτα θα πρέπει να τη δούμε.

Άγιαξ

Το… πείραμα με τον Μαρσέλ Κάιζερ στον πάγκο που ήταν προηγουμένως στην ομάδα Νέων δεν πέτυχε, αν και περιέργως για τα ολλανδικά δεδομένα, αποχώρησε έπειτα από λίγους μήνες. Όταν απολύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, ο Άγιαξ ήταν 2ος με πέντε πόντους διαφορά από την Αϊντχόφεν και ενώ λίγες μέρες πιο πριν είχε επικρατήσει της PSV με 3 – 0, με τον «Αίαντα» να έχει σκοράρει σε 17 παιχνίδια 51 γκολ! Διάδοχός του ανέλαβε ο Έρικ τεν Χαγκ που για 2,5 χρόνια είχε εξαιρετικά αποτελέσματα με την Ουτρέχτη. Ούτε αυτός τα πήγε άσχημα, καθώς σε 19 ματς είχε 14 νίκες και μόλις 2 ήττες, σκοράροντας 42 γκολ. Βέβαια, όλα αυτά δεν οδήγησαν τον Άγιαξ στο πρωτάθλημα ούτε φέτος χάνοντας το κρίσιμο ντέρμπι με την Αϊντχόφεν λίγες στροφές πριν από το τέλος με 3 – 0. Ο 48χρονος παραμένει στον πάγκο και μάλιστα η διοίκηση του έδειξε με τον πλέον έμπρακτο τρόπο ότι τον στηρίζει. Εκπληκτικές και ακριβές προσθήκες με τον Μπλιντ από τη Γιουνάιτεντ, τον Τάντιτς από τη Σαουθάμπτον, τον Χασανέ Μπαντέ από τη Μαλίν και τον Ζακάρια Λαμπιάντ από την Ουτρέχτη. Είχε όμως και απώλειες και μάλιστα σοβαρές. Ο Τζάστιν Κλάιφερτ πήγε στη Ρόμα, ο Φιργκίβερ στην Αϊντχόφεν, ο Γιουνές στη Νάπολι και ο Ντάικς στην Μπολόνια. Φαίνεται, όμως, ότι τα κενά έχουν καλυφθεί.

Εκτίμηση: Προπονητής από πέρυσι, μεταγραφές ποιότητας που κάλυψαν τα κενά σε πρώτη ανάγνωση. Φαίνεται όντως να αρχίζει από θέση ισχύος συγκριτικά με την Αϊντχόφεν, με την απόδοση για να κατακτήσει τον τίτλο να φτάνει στο 2.10. Βέβαια, έχει να κατακτήσει τον τίτλο από το 2014, οπότε όλα αυτά θα φανούν στο γήπεδο. Σίγουρη για δυάδα με την απόδοση στο… 1.12.

Φέγενορντ

Μπήκε ως πρωταθλήτρια έπειτα από 18 χρόνια στον… μαραθώνιο της περασμένης σεζόν, αλλά η ένταση και το πάθος που τη χαρακτήριζαν, εξαφανίστηκαν από τη στιγμή που ο στόχος του τίτλου επιτεύχθηκε. Πολύ κακό ξεκίνημα και ουσιαστικά τέθηκε εκτός διεκδίκησης από πολύ νωρίς. Προπονητής της ομάδας είναι ο Τζιοβάνι φαν Μπόνκχορστ, παλαίμαχος αριστερός φουλ μπακ, που είναι ήδη τρία χρόνια στην ομάδα, με σαφώς θετικό πρόσημο από τη στιγμή που κατέκτησε πρωτάθλημα. Λίγα πράγματα μεταγραφικά, αφού πρόσθεσε τον 19χρονο Κολομβιανό εξτρέμ, Σινιστέρα, τον τερματοφύλακα Ντέλε, τον κεντρικό χαφ Αγιούμπ και τον αμυντικό χαφ τον Τζόρντι Κλάσι από τη Σαουθάμπτον με τη μορφή δανεισμού. Αντίθετα, είχε σημαντικές αποχωρήσεις. Γκούσταφσον και τον Μπασατσίκογλου. Το μεγαλύτερο όνομα είναι ο Ρόμπιν φαν Πέρσι, αλλά πλέον στα 35 του και με πολλά προβλήματα τραυματισμών, δεν μπορεί να ηγηθεί σε ανάλογη επιτυχία με αυτή που σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια.

Εκτίμηση: Σούπερ σεζόν ήταν και… πάει. Ο λόγος για το 2016-17. Πλέον, η Φέγενορντ φυσιολογικά έχει επιστρέψει σε δευτερεύοντα ρόλο και θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους να μπει σφήνα στους δύο (4.00) και πολύ περισσότερο να κατακτήσει τον τίτλο (9.00).

Σε ενδιαφέρει