Αφίερωμα στο ΝΒΑ

Αφίερωμα στο ΝΒΑ

Σσσσςςς! Αρχίζει! Προ των πυλών βρίσκεται η νέα regular season του NBA και τα ερωτήματα για την φετινή άκρως συναρπαστική σεζόν είναι πάρα πολλά. Τόσο σε θέματα καθαρά αγωνιστικά (ομάδες, παίκτες) όσο και θέματα κανονισμών, καθώς ο νέος κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ έχει ήδη θέσει αρκετά θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων. Τα αγωνιστικά ερωτήματα όμως παραμένουν και αυτά πολλά και αναπάντητα προς το παρόν. Θα πάρει ο Λεμπρον το δαχτυλίδι με το αγαπημένο του Κλίβελαντ; Υπάρχει ζωή στο Μαϊάμι; Αντέχουν για άλλη μια σεζόν στους Σπερς; Ποια θα είναι η έκπληξη της σεζόν από τις ομάδες που έχουν επενδύσει στα draft των προηγούμενων χρόνων;

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συζητιέται αυτή τη στιγμή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και για τις σκέψεις των ανθρώπων της Λίγκας. Για να ξεκαθαρίσουμε το πρόβλημα, πολλοί (παίκτες, προπονητές κυρίως) θεωρούν ότι η κανονική περίοδος είναι μεγάλη και για την φυσική κατάσταση των παικτών, και για την σημασία της καθώς πολλά ματς είναι αδιάφορα. Δυο είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους του ΝΒΑ και αφορούν την regular season. Στο πρώτο, στο οποίο έγινε και σχετικό πείραμα σε φιλικό παιχνίδι ανάμεσα σε Σέλτικς και Νετς, συζητιέται η μείωση του χρόνου των παιχνιδιών στην κανονική διάρκεια από 48 σε 44 λεπτά. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν ταχθεί πολλοί υπέρ της συγκεκριμένης καθώς δεν λύνει το πρόβλημα που υπάρχει. Το αν τα παιχνίδια διαρκούν 4 λεπτά λιγότερο μόνο «κακό» θα κάνει κατ’ εμέ, καθώς το μόνο που θα πετύχουν είναι να «στοιχειώσουν» πολλά ατομικά ρεκόρ και επιδόσεις του παρελθόντος που ήταν ήδη δύσκολο να καταρριφθούν. Κατά τ’ άλλα δεν λύνεται κάποιο πρόβλημα. Στο δεύτερο και σημαντικότερο, συζητιέται η μείωση των αγώνων από τους 82 που υπάρχουν ως τώρα. Αρκετοί παίκτες (κυρίως οι Νοβίτσκι και ΛεΜπρον Τζέιμς) έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της λύσης αυτής, καθώς θεωρούν υπερβολικά τα ματς. Από την άλλη βέβαια οι ιδιοκτήτες δύσκολα θα δεχθούν την μείωση καθώς θα μειωθούν και τα έσοδα τους (κάτι που εμμέσως πλην σαφώς είπε και ο –ιδιοκτήτης των Χόρνετς πλέον- Μάικλ Τζόρνταν). Εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι δυο ζητήματα που θα μας απασχολήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, και προς το παρόν πρέπει να τα αφήσουμε εκτός, καθώς έχουμε μια σεζόν να αρχίσουμε!

Οι Ομάδες

Ανατολική Περιφέρεια

Ιντιάνα Πέισερς: Με τον τραυματισμό του Πολ Τζορτζ και την φυγή του Λανς Στέφενσον, οι Πέισερς «πέφτουν» επίπεδο. Πλέον καλούνται με βάση την φροντλάιν (Χίμπερτ, Σκόλα, Γουέστ) να διεκδικήσουν ένα καλό πλασάρισμα στα πλέι-οφ. Για πρωτιές και τελικούς Ανατολής όπως πέρσι, ούτε συζήτηση. Ο Φρανκ Βόγκελ, θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να μην ακούει τη γκρίνια που έχει 2 χρόνια τώρα. Ειδικά με ένα αρκετά χειρότερο ρόστερ από το περσινό.

Μαϊάμι Χιτ: Υπάρχει ζωή χωρίς τον «Βασιλιά»; Με τον Τζέιμς απόντα, αλλά με πιο γεμάτο ρόστερ πλέον, οι Χιτ καλούνται να αποδείξουν ότι δεν ήταν απλά «η ομάδα του ΛεΜπρον». Με τους Μπος και Ουέιντ να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους, και τους Ντενγκ, Γκρέιντζερ να πρέπει να αναπληρώσουν το κενό του Τζέιμς, οι Χιτ θα διεκδικήσουν άλλο ένα δαχτυλίδι φέτος. Θυμίζουμε ότι έχουν 4 τελικούς και 2 δαχτυλίδια στα 4 χρόνια παρουσίας των Big-3 στο Μαϊάμι. Οι Μάριο Τσάλμερς και Νόρις Κόουλ πρέπει να ανέβουν επίπεδο φέτος, ενώ περιμένουμε να δούμε τον Σαμπάζ Νέιπιερ, τον παίκτη που ο Τζέιμς χαρακτήρισε ως «ο κορυφαίος πόιντ γκαρντ του ντραφτ». Ο Έρικ Σπόελστρα δεχόμενος απίστευτη αμφισβήτηση 4 χρόνια τώρα, πρέπει να δείξει φέτος ότι δεν ήταν απλά «ο τύπος που σκούπιζε τον ιδρώτα του ΛεΜπρον».
Τορόντο Ράπτορς: Η ομάδα έκπληξη της περσινής σεζόν. Μπορεί να έδωσαν τον καλύτερο παίκτη τους (Γκέι) όμως πέρσι οι Ράπτορς απέδειξαν ότι είναι ομάδα για μεγάλα πράγματα. Με μια γεμάτη περιφέρεια με παίκτες όπως οι Λόουρι, ΝτεΡόζαν, Λου Ουίλιαμς, Τέρενς Ρος, Γκρέιβις Βάσκες και Λάντρι Φιλντς, οι Ράπτορς διαθέτουν ίσως τον πιο γεμάτο «πάγκο» στη λίγκα. Στην ρακέτα δεσπόζει η παρουσία του Βαλανσιούνας, με τον Αμίρ Τζόνσον δίπλα του να ετοιμάζεται για την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Στην άκρη του πάγκου ένας άπειρος αλλά φιλόδοξος προπονητής, ο Ντουέιν Κάσει. Και φέτος θα δώσει βάση στην άμυνα και το περιφερειακό σουτ.

Σικάγο Μπουλς: Ο Ντέρικ Ρόουζ επέστρεψε! Και μαζί με τον MVP του 2012, επέστρεψαν και τα χαμόγελα στο Σικάγο. Πλέον, με τον Ρόουζ ηγέτη και ένα γεμάτο ρόστερ, στο Σικάγο ετοιμάζονται να διεκδικήσουν έναν τίτλο. Σε μια περιφέρεια που εκτός του D-Rose, υπάρχουν οι Μπάτλερ, Μπρουκς, Χάινριχ, όλοι με το δικό τους ρόλο, συμπληρώνοντας κατάλληλα το παζλ των Μπουλς. Στην φροντλάιν υπάρχει ένα από τα καλύτερα δίδυμα στη Λίγκα. Ο κορυφαίος αμυντικός του ΝΒΑ, Ζόακιμ Νόα προερχόμενος από την καλύτερη σεζόν του ως τώρα, δίπλα στον ποιοτικό και έμπειρο Πάου Γκασόλ, ο οποίος ήρθε στο Σικάγο για να διεκδικήσει έναν ακόμα τίτλο. Πίσω τους ο ποιοτικός ρολίστας Γκίμπσον. Προπονητής των Μπους και φέτος, ένας από τους κορυφαίους αυτή τη στιγμή στους Αμερικανικούς πάγκους, ο Τομ Θιμποντό. Πάνω του βασίζονται οι ελπίδες για το χτίσιμο μιας ομάδας πρωταθλήτριας.

Ουάσινγκτον Ουίζαρντς: Άλλη μια θετική έκπληξη πέρσι, η ομάδα της πρωτεύουσας. Οι Ουίζαρντς προέρχονται από μια πολύ καλή σεζόν, στηριζόμενοι στους Τζον Γουόλ και Μπράντλει Μπιλ. Και φέτος με τους δυο νεαρούς γκαρντ (Ο Μπιλ θα χάσει τον πρώτο μήνα λόγω τραυματισμού) ως «αιχμή του δόρατος» οι Ουίζαρντς θα διεκδικήσουν ένα καλό «πλασάρισμα» στα πλέι-οφ. Αγωνία υπάρχει και για τον Γκλεν Ράις Τζούνιορ, ο οποίος αναδείχθηκε MVP του Summer League. Σημαντική η προσθήκη του έμπειρου Πολ Πιρς στη θέση «3» όπου αναμένεται να δούμε και τον πολλά υποσχόμενο ‘Οτο Πόρτερ Τζούνιορ. Στην φροντλάιν δεσπόζουν οι Μάρτσιν Γκορτάτ και Νενέ ενώ υπάρχουν και οι Χάμφρις και Γκούντεν που δίνουν μεγάλο βάθος στην ομάδα. Προπονητής είναι ο Ράντι Ουίτμαν, άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στο ΝΒΑ ως βοηθός κυρίως και τα τελευταία 2 χρόνια ως πρώτος προπονητής στους Ουίζαρντς.

Μπρούκλιν Νετς: Με νέο τεχνικό, τον άνθρωπο που δημιούργησε τους μεγάλους Γκρίζλις, Λάιονελ Χόλινς, οι Νετς έρχονται τη νέα σεζόν (πάλι) με μεγάλες απαιτήσεις. Πως μπορείς βέβαια να μην έχεις τέτοιες απαιτήσεις όταν στο ρόστερ υπάρχουν παίκτες όπως οι Ντερόν Ουίλιαμς, Τζο Τζόνσον, Μπρουκ Λόπεζ και Κέβιν Γκαρνέτ. Στην περιφέρεια φυσικά δεσπόζει η παρουσία των Τζόνσον και του υγιή Ουίλιαμς, ενώ ο Τζάρετ Τζακ αναμένεται να δώσει πολύτιμα ποιοτικά λεπτά. Στην φροντλάιν υπάρχουν οι Λόπεζ και Γκαρνέτ, με τον υγιή Μπρουκ να είναι ένας από τους καλύτερους ψηλούς της Λίγκας, ενώ υπάρχει και ο 2ετής παγκόσμιος πρωταθλητής Πλάμλι που αναμένεται να πάρει πολλά λεπτά. Υπεροπλία υπάρχει και στο «3» με τους Κιριλένκο, Τελέτοβιτς και Άντερσον. Ο Χόλινς είναι προπονητής που δίνει έμφαση στην άμυνα και αυτό θα γίνει και στους Νετς. Με παίκτες που σουτάρουν από μακριά να υπάρχουν το παιχνίδι των Νετς επιθετικά παίρνει πολλές διαστάσεις.

Σάρλοτ Χόρνετς: Με νέο όνομα οι Μπομπκατς από φέτος. Προσέξτε τώρα, οι παλιοί Σάρλοτ Χόρντες είναι οι τωρινοί Νιου Όρλιαν Πέλικανς, ενώ οι τωρινοί Σάρλοτ Χόρνετς είναι οι παλιοί Σάρλοτ Μπομπκατς, αλλά χρησιμοποιούν όλα τα «εμβλήματα» των παλιών Χόρνετς. Μπέρδεμα. Τέλος πάντων. Η ομάδα του Μάικλ Τζόρνταν! Από την πλευρά του ιδιοκτήτη πλέον, ο «Air» ελπίζει να δώσει λίγη «ώθηση» παραπάνω στους Χόρνετς. Με μια πολύ καλή περιφέρεια μετά την προσθήκη του Λανς Στέφενσον, και την ύπαρξη του αρχισκόρερ Κέμπα Γουόκερ θα κινηθούν φέτος οι Χόρνετς, που περιμένουν και μια μεγάλη σεζόν στο «3» από τον Κιντ-Γκίλκριστ ενώ υπάρχουν και οι ρολίστες Χέντερσον και Κόντι Ζέλερ. Στην φροντλάιν κυριαρχεί η παρουσία του Αλ Τζέφερσον, στον οποίο στηρίζει όλη την επιθετική φιλοσοφία της ομάδας, ο κόουτς Στιβ Κλίφορντ.

Ατλάντα Χοκς: Πολλά ερωτηματικά στη διοίκηση των Χοκς καθώς μετά τα ρατσιστικά σχόλια του ιδιοκτήτη και του GM κατά του Λούολ Ντενγκ, αναζητούν νέο «αφεντικό». Υπάρχουν φήμες για διάφορους ενδιαφερόμενους όμως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι επίσημο. Αγωνιστικά τα «γεράκια» περίμεναν πως και πως την επιστροφή του Αλ Χόρφορντ και πλέον αυτή είναι πραγματικότητα. Ο 28χρονος σέντερ επέστρεψε μετά την περσινή απουσία του, γεμίζοντας ελπίδες την Ατλάντα. Πλέον μαζί με τον Πολ Μίλσαπ δημιουργούν ένα από τα καλύτερα δίδυμα ψηλών στο ΝΒΑ. Πίσω τους θα έρχεται σαν πολύτιμη λύση, ο Ντεμάρ Κάρολ. Στην περιφέρεια τα πράγματα δεν είναι τόσο «ρόδινα» καθώς οι βασικές επιλογές είναι οι Τζεφ Τιγκ, Κάιλ Κόρβερ και Τάμπο Σεφολόσα. Μια όχι και τόσο ποιοτική περιφερειακή γραμμή θα έλεγα, ενώ στον πάγκο υπάρχουν παίκτες όπως οι Πέρο Άντιτς, Μάικ Σκοτ και Σέλβιν Μακ. Ο Μάικ Μπουντενχόλζερ θα είναι στη 2η σεζόν του ως προπονητής, και πλέον με το Χόλφορντ στο παρκέ ελπίζει για το καλύτερο (εγώ πάλι δεν το βλέπω να έρχεται για αυτή τη μέτρια ομάδα)

Νιου Γιορκ Νικς: Θα γίνει φέτος η «ανάσταση» στη μεγαλύτερη αγορά του ΝΒΑ; Μεγάλο το ερώτημα. Πλέον η παρουσία του Φιλ Τζάκσον σαν Τζένεραλ Μάνατζερ και του Ντέρεκ Φίσερ σαν προπονητή προσθέτει την εμπειρία «πρωταθλητισμού» που έλειπε από τους Νικς. Στηριζόμενοι για άλλη μια σεζόν στον αρχισκόρερ Καρμέλο Άντονι, οι Νικς στοχεύουν ψηλά. Στην περιφέρεια υπάρχει η εμπειρία του Καλντερόν, η «εκρηκτικότητα» του Τζει-Αρ Σμιθ και υπερπολύτιμοι ρολίστες Σάμπερτ και Τιμ Χάρνταγουει Τζούνιορ. Στην φροντλαιν υπάρχει η «σταθερά» Ντελαμπέρτ αντί του Τσάντλερ, ο οποίος αναμένεται να επωμιστεί το βάρος της αμυντικής προσπάθειας και τα ερωτηματικά των Στουνταμάιρ και Μπαρνιάνι. Αν οι δυο αυτοί παίκτες πιάσουν υψηλά επίπεδα απόδοσης, τότε οι Νικς έχουν ελπίδες για κάτι καλό. Για μια ακόμα χρονιά, η επίθεση και όχι η άμυνα θα είναι ο κινητήριος μοχλός των Νικς. Μένει να δούμε αν θα μάθει γρήγορα ο Τζάκσον την περίφημη «τριγωνική επίθεση» στους νέους του μαθητές.

Κλίβελαντ Καβαλίερς: Και τώρα ο τίτλος! Με τον ΛεΜπρον Τζέιμς να επιστρέφει στην πόλη όπου δοξάστηκε όσο λίγοι αθλητές έχουν δοξαστεί στην ιστορία των σπορ, το Κλίβελαντ γίνεται αυτομάτως το Νο.1 φαβορί για τον τίτλο. Η έλευση του Κέβιν Λοβ λίγες εβδομάδες αργότερα επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό αυτό. Πλέον με μια τριάδα σούπερ-σταρ να υπάρχει (Τζέιμς, Λοβ, Άιρβινγκ) όλοι στο Οχάιο ονειρεύονται το πολυπόθητο δαχτυλίδι. Στην περιφέρεια υπάρχουν οι Άιρβινγκ και Γουέιτερς όπου συνθέτουν ένα από τα καλύτερα δίδυμα στο ΝΒΑ. Στο «3» υπάρχει ο καλύτερος παίκτης του κόσμου, ενώ στην φροντλάιν δίπλα στον Λοβ υπάρχει ο Βαρεζάο για την «βρώμικη» δουλειά. Μαζί με τον Λεμπρόν ήρθαν και τρεις άλλοι βετεράνοι για να προσθέσουν ποιοτικά λεπτά. Οι Σον Μάριον, Μάικ Μίλερ και Τζέιμς Τζόουνς. Μαζί με τον Κλέι Τόμπσον συνθέτουν έναν πολύ ποιοτικό πάγκο. Στον πάγκο, ο πρωταθλητής Ευρώπης Ντέιβιντ Μπλατ. Όταν πριν λίγους μήνες αναλάμβανε το Κλίβελαντ, που να ήξερε ότι στην έναρξη της σεζόν θα είχε να κοουτσάρει μια πεντάδα αποτελούμενη από: Άιρβινγκ, Γουέιτερς, Τζέιμς, Λοβ, Βαρεζάο. Μεγάλο ερωτηματικό η παρουσία του.

Ντιτρόιτ Πίστονς: Με ελπίδες κοιτούν την φετινή σεζόν στο Ντιτρόιτ. Ο Σταν Βαν Γκάντι ανέλαβε προπονητής και ετοιμάζεται να φτιάξει μια ομάδα που δεν της λείπει το ταλέντο, απλά πρέπει να «ωριμάσει». Έχοντας μια πολύ ποιοτική φροντλάιν με τους Ντράμοντ, Τζος Σμιθ και Γκρεγκ Μονρό, αυτό είναι το σημείο που θα στηριχθεί ο Βαν Γκάντι. Στην περιφέρεια υπάρχει το μεγάλο ερωτηματικό του Μπράντον Τζένινγκς. Μπορεί ο βραχύσωμος γκαρντ να διαχειριστεί μια ομάδα; Ο Κάλντγουελ-Πόουπ θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο φέτος ενώ υπάρχουν και οι Μπάτλερ και Όγκοστιν. Αν βελτιώσουν την τραγική άμυνα τους, οι Πίστονς έχουν ελπίδες για κάτι καλό.

Μπόστον Σέλτικς: Περασμένα μεγαλεία. Τα χρόνια που στη Βοστώνη διεκδικούσαν τίτλους πέρασαν. Πλέον πρέπει να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα: «Χτίζουμε γύρω από τον Ρόντο ή τον ανταλλάσουμε;». Όσο δεν γίνεται τίποτα από τα δυο οι Κέλτες δεν έχουν ελπίδες. Στην περιφέρεια εκτός του Ρόντο υπάρχουν φέτος οι Μπράντλει, Γκριν, και ο ρούκι Μάρκους Σμαρτ που όλοι περιμένουν πολλά από αυτόν. Στην φροντλάιν υπάρχει ο Σάλινγκερ ο οποίος είναι έτοιμος για μια σπουδαία σεζόν, όπως επίσης και ο Όλινικ, ενώ οι πάντα ποιοτικοί Γουάλας και Μπας είναι εκεί για να δώσουν εμπειρία. Στον πάγκο δηλαδή υπάρχει αρκετό βάθος αφού εκτός των Γουάλας και Όλινικ υπάρχει και ο γκαρντ Θόρντον. Στον πάγκο ο Μπραντ Στίβενς, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο όμως δείχνει να δουλεύει πάρα πολύ. Και όπως λένε «Win loves preparation». Ταβάνι φέτος η 8η θέση.

Ορλάντο Μάτζικ: Άλλη μια δύσκολη σεζόν έρχεται για το Ορλάντο. Με τον Ολαντίπο να εξελίσεται σε σπουδαίο παίκτη σιγά – σιγά, αλλά να είναι απελπιστικά μόνος οι Μάτζικ δεν ελπίζουν σε πολλά. Στην φροντλάιν υπάρχουν οι Βούσεβιτς, Τόμπιας Χάρις και Φράι. Μέτρια πράγματα. Στην περιφέρεια εκτός του Ολαντίπο είναι ο Έλφριντ Πέιτον, ο οποίος θέλει πολύ δουλειά. Στον πάγκο μοναδική αξιόπιστη λύση φαίνεται να είναι ο Μπεν Γκόρντον. Στον πάγκο, ο Ζακ Βον αναμένεται να περάσει άλλη μια σεζόν στυλ «κολεγίου» αφού πρέπει να βελτιώσει πολλούς νέους παίκτες. Χωρίς πολλά περιθώρια για play-off.

Φιλαδέλφια 76ερς: Μια ομάδα με μεγάλο μάλλον, αλλά με ανύπαρκτο παρόν. Ταλέντο υπάρχει και μάλιστα πολύ. Έχουν τον ρούκι της σεζόν, Μάικλ Κάρτερ-Γουίλιαμς, έχουν τον Νέρλενς Νόελ, έναν «ρούκι» 2οετή, ενώ έχουν και το Νο.3 του ντραφτ Τζόελ Έμπιιντ, ο οποίος όμως θα χάσει πιθανότατα όλη τη σεζόν. Πέρσι οι 76ερς έσπασαν όλα τα αρνητικά ρεκόρ καθώς έκανα 26 σερί ήττες! Στον πάγκο, ο Μπρετ Μπράουν πρέπει να δώσει χαρακτήρα σε μια νεανική ομάδα που δέχεται πολλά «χαστούκια».
Μιλγουόκι Μπακς: Η ομάδα του Γιάννη Αντετονκούμπο κοιτάει το μέλλον με πολλές ελπίδες πάλι. Στην φροντλάιν θα ξεχωρίσει ο ρούκι Τζάμπαρι Πάρκερ στο «4», ενώ ο Λάρι Σάντερς θα κάνει όλη τη «βρώμικη δουλειά». Στην περιφέρεια υπάρχουν εκτός του Αντετονκούμπο, ο Νάιτ και ο Μίντλετον. Από τον πάγκο βοήθειες θα δώσει ο Ο’ Τζέι Μέιγιο. Προπονητής της ομάδας, ο Τζέισον Κιντ, θα χρειαστεί αρκετή δουλειά για να δημιουργήσει κάτι καλό.

Δυτική Περιφέρεια

Σαν Αντόνιο Σπερς: Οι πρωταθλητές του ΝΒΑ και ίσως ο κορυφαίος οργανισμός της τελευταίας 15ετίας, είναι και φέτος εδώ. Με τους αγέρωχους Τόνι Πάρκερ, Τιμ Ντάνκαν και Μανού Τζινόμπιλι να είναι πάλι παρόντες, με τον Κουάι Λέοναρντ να γίνεται ένας από τους καλύτερους παίκτες στο «3», και τον κορυφαίο προπονητή στον κόσμο και πάλι στον πάγκο. Στην φροντλάιν υπάρχει ο Τιάγκο Σπλίτερ ο οποίος χρόνο με το χρόνο γίνεται καλύτερος. Στην περιφέρεια υπάρχουν οι Λέοναρντ, Πάρκερ και Τζινόμπιλι. Στον πάγκο θα είναι ο πάντα ποιοτικός Μπορίς Ντιό (MVP στις καρδιές μας), ο Ντάνι Γκριν (αν και φέτος θα είναι λογικά ο βασικός σούτινγκ γκαρντ) και ο Μάρκο Μπελινέλι με το «δολοφονικό» σουτ του. Προπονητής είναι ο Γκρεγκ Πόποβιτς. Απλά ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο. Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο. Φέτος στην Δύση θα είναι η «team to beat».

Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ: Αιώνια διεκδικήτρια του τίτλου. Στην φροντλάιν υπάρχουν ο Κέντρικ Πέρκινς, ο Σέρζ Ιμπάκα και ο ανερχόμενος Στίβεν Άνταμς. Ο Πέρκινς είναι «λίγος» για τέτοια ομάδα αλλά τι να κάνουμε. Στην περιφέρεια δεσπόζει το δίδυμο των Ντουράντ – Ουέστμπρουκ. Τι να πεις για αυτούς τους δυο; Στον άσσο πολλά λεπτά αναμένεται να πάρει ο Ρέτζι Τζάκσον. Στον πάγκο υπάρχει ένα θέμα, καθώς πλην των Μόροου – Άνταμς δεν υπάρχει ιδιαίτερη πλειάδα λύσεων. Προπονητής ο Σκοτ Μπρουκς. Τίποτα το ιδιαίτερο, δεν έχει δείξει ως τώρα για να τον θεωρούμε «κορυφαίο». Μεγάλο πρόβλημα η απουσία του Ντουράντ τους πρώτους 2 μήνες.

Λος Άντζελες Κλίπερς: Η Lob City επιστρέφει. Στην πιο ποιοτική ίσως φροντλάιν του πρωταθλήματος, οι Κλίπερς έχουν τους ΝτεΆντρε Τζόρνταν και Μπλέικ Γκρίφιν, ενώ ο Σπένσερ Χόες, δίνει άλλη διάσταση στην ομάδα με την παρουσία του. Στην περιφέρεια κυριαρχεί ο Κρις Πολ. Δίπλα του ο ΤζέιΤζέι Ρέντικ, ενώ ο Τζαμάλ Κρόφορντ θα έρχεται από τον πάγκο να δώσει λύσεις όπως μόνο αυτός ξέρει. Στον πάγκο επίσης υπάρχουν παίκτες όπως οι Φάρμαρ, Γουίλκοξ, Ούντοχ, Μπαρνς και άλλοι. Πολύ γεμάτη ομάδα και εκεί. Προπονητής και φέτος θα είναι ένας από τους καλύτερους της λίγκας. Ίσως ο καλύτερος μετά τον Πόποβιτς, ο Ντοκ Ρίβερς. Σαφώς και είναι διεκδικήτρια του τίτλου, με πολλές αξιώσεις.

Χιούστον Ρόκετς: Και φέτος ένα από τα καλύτερα αουτσάιντερ για τον τίτλο. Στην φροντλάιν κυριαρχεί ο Χάουαρντ. Υπάρχουν επίσης οι Μοτεγιούνας, Τέρενς Τζόουνς και ο Τζόι Ντόρσει. Στην περιφέρεια υπάρχει η ηγετική φυσιογνωμία του Τζέιμς Χάρντεν. Πλέον ο «Μούσιας» πρέπει να γίνει πιο πολυδιάστατος στο παιχνίδι του αφού δεν θα έχει κάποιον ιδιαίτερα καλό πόιντ γκαρντ δίπλα του, αλλά τον Πάτρικ Μπέβερλι. Στο «3» υπάρχουν οι Αρίζα και Παπανικολάου, ενώ λύση στο σκοράρισμα θα δώσει και ο «μπόμπερ» Φρανσίσκο Γκαρσία. Οι φυγές των Πάρσονς, Λιν και Ομέρ Ασίκ μειώνουν το βάθος του ρόστερ. Ο ΜακΧέιλ είναι ένας αρκετά ικανός προπονητής που έχει δείξει δείγματα δουλειάς ως τώρα.

Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς: Στην φροντλάιν κυριαρχεί η παρουσία του ΛαΜάρκους Όλντριτζ, ο οποίος καλείται να ηγηθεί της προσπάθειας των Μπλέιζερς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δίπλα του Κρις Κέιμαν που ψάχνει την «αναγέννηση». Στην περιφέρεια υπάρχει ο ανερχόμενος σούπερ σταρ, Ντάμιαν Λίλαρντ, από τον οποίο περιμένουν πολλά όλοι. Δίπλα του ο καλός σουτέρ/πασέρ Στιβ Μπλέικ, ενώ στο «3» βασική σταθερά είναι ο Νικολά Μπατούμ. Στον πάγκο υπάρχουν οι ΜακΚόλλουμ, Ρόμπινσον και Μπρουκ Λόπεζ. Προπονητής ο Τέρι Στοτς και φέτος, ο οποίος εξαργύρωσε την περσινή σεζόν με ανανέωση του συμβολαίου του.

Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Βασισμένη και πάλι στους «Splash Brother», κατά κόσμον Στέφεν Κάρι και Κλέι Τόμπσον. Ίσως το καλύτερο δίδυμο «κοντών» στο ΝΒΑ. Στο «3» υπάρχει ο all-around Ιγκουντάλα. Στην φροντλάιν υπάρχει το πολύ ποιοτικό αλλά και «γυάλινο» δίδυμο των Μπόγκουτ και Λι. Αν είναι υγιής τότε πάνε για μεγάλα πράγματα. Στον πάγκο υπάρχει ένα θέμα, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι παίκτες να δώσουν «ανάσες». Μοναδικές εξαιρέσεις οι Λίβινγκστον, Μπαρμπόσα και Μπράντον Ρας. Προπονητής, ο άπειρος Στιβ Κερ, ο οποίος δεν έχει ξαναπροπονήσει ομάδα ΝΒΑ.

Μέμφις Γκρίζλις: Κάθε πέρσι και καλύτερα για τις «αρκούδες». Μια ομάδα που πριν 2-3 χρόνια διεκδικούσε τελικούς, πλέον χρειάζεται δουλειά και τύχη για να πάει μέχρι τον 2ο γύρο των πλέι-οφ. Με μια από τις καλύτερες φροντλάιν της Λίγκας, αποτελούμενη από Γκασόλ – Ράντολφ, με μια περιφέρεια αποτελούμενη από τον σούπερ Κόνλει, τον «τίμιο» Κόρτνει Λι και τον έμπειρο Τάισον Πρινς. Στον πάγκο υπάρχουν οι «δικοί μας» Κουφός και Καλάθης, ο σούπερ αμυντικός Τόνι Άλεν και ο Βινς Κάρτερ. Στον πάγκο παρέμεινε ο Ντέιβ Τζέργκερ είναι συνεχιστής της λογικής του Λάιονελ Χόλινς, οπότε δεν υπάρχουν πολλά που θα αλλάξουν και φέτος.

Ντάλας Μάβερικς: Μια από τις ομάδες που περιμένουμε να «λάμψει» χάρη στις κινήσεις «εμπειρίας» που έγιναν. Στην φροντλάιν επέστρεψε ο αγαπημένος Τάισον Τσάντλερ, ενώ δίπλα του υπάρχει ο κορυφαίος Ευρωπαίος παίκτης της ιστορίας, Ντιρκ Νοβίτσκι. Στο «3» πλέον θα αγωνίζεται ο Τσάντερ Πάρσονς, ένας παίκτης προερχόμενος από φοβερή σεζόν με το Χιούστον, ενώ στην περιφέρεια θα είναι ο αρχισκόρερ Μόντα Έλις μαζί με τον Ντέβιν Χάρις. Ο πάγκος φέτος θα είναι πολύ γεμάτος, καθώς θα υπάρχουν οι «κοντοί» Ρέιμον Φέλτον και Τζαμίρ Νέλσον, και οι Τσάρλι Βιλανέβα, Μπράνταν Ράιτ και Αλ Φαρούκ Αμίνου. Στον πάγκο παρέμεινε ο κόουτς που δημιούργησε τους μεγάλους Μάβερικς που πήραν τον τίτλο πριν 3 χρόνια, ο Ρικ Καρλάιλ.

Φοίνιξ Σανς: Μια ομάδα κινούμενη στη μετριότητα που στο τέλος όμως δικαιώνεται. Πέρσι έχασε στο «νήμα» την είσοδο στα πλέι-οφ, ενώ και φέτος στοχεύει εκεί. Στην φροντλάιν υπάρχουν οι αδερφοί Μόρρις, ο Πλούμλι (όχι της team USA), Τόλιβερ και Άλεξ Λεν. Καλούτσικη φροντλάιν χωρίς να υπάρχει ο παίκτης – σημείο αναφοράς. Η δύναμη της ομάδας είναι στην περιφέρεια με την παρουσία των Γκόραν Ντράγκιτς, Μπλέντσοε, και την προσθήκη του σούπερ επιθετικού Ισάια Τόμας. Στον πάγκο θα είναι ο Ζόραν Ντράγκιτς και ο Τζέραλντ Γκριν για να δίνουν βοήθειες. Προπονητής ο Τζεφ Χόρνασεκ, μεγάλη μορφή στο Φοίνιξ. Και φέτος αναμένονται οι κλασσικοί Σανς που θα δέχοντας 115 πόντους και θα βάζουν 120. Ταβάνι η είσοδος στα πλέι-οφ.

Μινεσότα Τίμπεργουλβς: Οι 76ερς της Δύσης, αλλά με καλύτερο παρών. Στην «μετά-Λοβ» εποχή, καλούνται οι «λύκοι» να δείξουν χαρακτήρα. Χωρίς τον ηγέτη τους από φέτος, αλλά με πολύ ταλέντο θα συνεχίσουν στη Μινεσότα. Στην φροντλάιν υπάρχει ο πολύ καλός Πέκοβιτς με τον Άντονι Μπέννετ και τον Θαντέους Γιανγκ δίπλα του, ενώ σαν μπακ-απ έρχεται ο Γκόργκι Ντιέγνκ προερχόμενος από φοβερό Μουντομπάσκετ. Στο «3» υπάρχει το Νο.1 του ντραφτ, ο «νέος ΛεΜπρον Τζέιμς», Άντονι Γουίγκινς, ενώ στην περιφέρεια υπάρχουν οι Ρούμπιο και Κέβιν Μάρτιν, με τον Μο Ουίλιαμς να έρχεται από τον πάγκο. Προπονητής ο Φλιπ Σόντερς, ο οποίος καλείται να δώσει ταυτότητα σε αυτό το νεανικό ρόστερ.

Ντένβερ Νάγκετς: Βασιζόμενοι στο «θηρίο» Κένεθ Φαρίεντ, οι Νάγκετς κοιτούν το μέλλον. Ο εκπληκτικός φόργουορντ γίνεται ολοένα και καλύτερος παίκτης και στο Ντένβερ ελπίζουν σε λαμπρό μέλλον. Δίπλα του στην φροντλάιν ο «τρελάρα» Τζαβάλ ΜακΓκι και οι Μοζγκόφ, Χίκσον. Στο «3» υπάρχει ένας από τους καλύτερους pure scorers του ΝΒΑ, ο Ντανίλο Γκαλινάρι ο οποίος όμως προέρχεται από τραυματισμό. Δίπλα του ο έμπειρος Τσάντλερ. Στην περιφέρεια υπάρχουν ο Τάι Λόσον, ο Ράντι Φόι, ο Άαρον Αφλάλο και ο Νέιτ Ρόμπινσον. Ή του ύψους ή του βάθους θα λέγαμε. Στην άκρη του πάγκου, ο Μπράιν Σο, ένας ανερχόμενος προπονητής που πρέπει να δείξει ότι μπορεί να κοουτσάρει σε υψηλό επίπεδο.

Νιου Όρλιαν Πέλικανς: Άλλη μια ομάδα γεμάτη ταλέντο, όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον Άντονι Ντέιβις. Ο 3ετής πλέον φόργουορντ/σέντερ καλείται να ηγηθεί των Πέλικανς. Δίπλα του ο χρήσιμος Ομέρ Ασίκ, και ο «πολυδιάστατος» επιθετικός Ράιαν Άντερσον. Στα γκαρντ κυριαρχεί η παρουσία του Τάιρικ Έβανς, με τον υγιή Έρικ Γκόρντον δίπλα του να συνθέτουν ένα από τα καλύτερα περιφερειακά δίδυμα της λίγκας. Στον πάγκο, ο Μόντι Ουίλιαμς, πρέπει να καταφέρει να «δέσει» αυτή την ομάδα, καθώς οι αμυντικές της επιδόσεις δείχνουν πρόβλημα χημείας.

Σακραμέντο Κινγκς: Μια από τις χειρότερες ομάδες του ΝΒΑ φέτος. Στη φροντλάιν, υπάρχει ο ΝτεΜάρκους Κάζινς και μετά …το χάος. Στην περιφέρεια έφυγε ο αρχισκόρερ Ισάια Τόμας και πλέον όλα τα περιμένουν από τον Ρούντι Γκέι, καθώς με τους Σέσιονς και Κόλλισον δεν περιμένουμε πολλά από την backcourt line. Ο Μάικ Μαλόουν σαν πρώτος προπονητής και φέτος. Δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο πέρσι, δεν περιμένουμε κάτι φέτος.

Λος Άντζελες Λέικερς: «Μετά τον Κόμπε το χάος, μετά τον Κόμπε το τίποτα» όπως θα έλεγε και ο Σάκης Ρουβάς. Στην φροντλάιν ο Μπούζερ αντικατέστησε τον Γκασόλ. Δεν το λες και εξέλιξη αν και ο Κάρλος είναι τίμιος παίκτης. Στο «5» υπάρχουν οι Χιλ και Γουές Τζόνσον. Άστο καλύτερα. Στην περιφέρεια και πάλι όλα τα περιμένουμε από τον Κόμπε. Στην preseason έδειξε καλά σημάδια μετά τον τραυματισμό. Στον άσσο υπάρχει πλέον ο Τζέρεμι Λιν. Στον πάγκο υπάρχουν καλές λύσεις. Νικ Γιανγκ, Εντ Ντέιβις και Τζούλιους Ράντλ. Προπονητής ο Μπάιρον Σκοτ. Με τέτοιο ρόστερ τι να περιμένεις. Ούτε ο Φιλ Τζάκσον δεν θα τα κατάφερνε.

Γιούτα Τζαζ: Μια ομάδα που μετά τον «πάτο» πλέον έχει μόνο καλύτερες μέρες να δει. Στους ψηλούς υπάρχει πλουραλισμός με τους Ενές Καντέρ, Ντέρικ Φέιβορς, Στιβ Νόβακ και Ρούντι Γκομπέρ να συνθέτουν μια πολυδιάστατη φροντλάιν. Στην περιφέρεια κυριαρχεί ο Γκόρντον Χέιγουορντ που ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό «μήλο της έριδος» ανάμεσα σε Χόρνετς και Τζαζ με τους «μορμόνους» τελικά να ματσάρουν την πρόταση των 63 εκ. δολαρίων και να κρατάνε τον νεαρό σταρ. Δίπλα του οι Μπουρκ και Έξαμ, προσθέτουν μπόλικο ταλέντο. Ο πάγκος τους αποτελείται από νεαρούς παίκτες που δεν μπορούν να προσφέρουν ακόμα. Ξεχωρίζει ο Άλεκ Μπουρκ. Προπονητής ο Κουίν Σνάιντερ. Άπειρος και αυτός όπως το ρόστερ που έχει. Μπορεί να δημιουργηθεί ωραία χημεία καθώς θεωρείται ευρηματικός και έξυπνος άνθρωπος.

Η νέα σεζόν του ΝΒΑ είναι προ των πυλών. Ας αφήσουμε τις αναλύσεις λοιπόν και ας απολαύσουμε το θέαμα παρέα. Where amazing happens…

Σε ενδιαφέρει