Τα πάντα είναι μπίζνες και οι μπίζνες είναι τα πάντα

Και μόνο στη σκέψη να… πονούσε ο Γιάννης, οι Μπακς δεν θα τον άφηναν να παίξει
giannis adetokunbo

Τα πράγματα είναι πολύ απλά στην περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο και γίνονται περίπλοκα, όταν κανένας δεν θέλει ν’ αντικρύσει την αλήθεια της «βασιλείας του χρήματος» και προσπαθεί με διάφορα επικοινωνιακά «τρικ» ν’ αποφύγει την οποιαδήποτε ευθύνη της απουσίας του παίκτη από το Ευρωμπάσκετ.
Ο Αντετοκούνμπο υπέγραψε ένα μυθώδες συμβόλαιο 100 εκατ. δολαρίων με τους Μπακς. Αυτή είναι η αφετηρία κατανόησης του όλου θέματος. Η ομάδα του πόνταρε στην υπεραξία του και φυσικά, αυτή είναι που κατευθύνει τη ζωή του. Κι όχι μόνο αυτή, αλλά και η εταιρία που τον ντύνει. Γι αυτό και από τότε που σταμάτησε το ΝΒΑ ο Γιάννης δεν πρέπει να ξεκουράστηκε σχεδόν καθόλου. Τρέχει για να δικαιολογήσει τα συμβόλαιά του.

Οι Αμερικανοί, γενικά, όταν μιλούν για μπίζνες, δεν «παίζουν». «Everything is business and business is everything». Αυτό είναι το μότο ζωής τους. Ο Γιάννης ασπάστηκε αυτούς τους κανόνες και άγεται και φέρεται απ αυτούς. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι το εξής: Έχει ή δεν έχει πρόβλημα στο γόνατο; Η απάντηση είναι επίσης πολύ απλή. Και μόνο στην σκέψη του να υπήρχε ο πόνος, που στην πραγματικότητα να μην υπήρχε καν, οι Αμερικανοί δεν θα τον άφηναν να παίξει. Δεν θα έπαιρναν ποτέ ένα ρίσκο.

Κι άρχισε το γαϊτανάκι. Η ΕΟΚ αναφέρει επισήμως ότι οι εξετάσεις της μαγνητικής είναι «καθαρές» και επιτίθεται στους Μπακς. Κλασική, ελληνική, αντίδραση. Η εθνική χωρίς τον Αντετοκούνμπο δεν θα διακριθεί και κάποιος πρέπει να φταίει που την τελευταία προπονητή απέκτησε προπονητή. Θα φταίνε οι Μπακς που πίεσαν τον Γιάννη να μη παίξει.

Το θέμα, φυσικά, θα πάρει τις διαστάσεις που αρμόζουν σ’ έναν λαό που τρώγεται με τα ρούχα του. Θα φταίει ο Αντετοκούνμπο που δεν είναι πατριώτης και άλλες τέτοιες σαχλαμάρες. Ο καθένας θέλει να αισθάνεται δικαιωμένος σ’ αυτή τη χώρα και μηχανεύεται διάφορες διαστροφές για να το καταφέρει. Η συμφωνίες των Ελλήνων με τους… εαυτούς τους είναι εθνικό σπορ. Αναλόγως τη… συμφωνία, πιστεύει τον Γιάννη ότι έχει πρόβλημα ή δεν τον πιστεύει. Αναλόγως…

Άλλοι, πάλι, ανήγαγαν «τεράστιο θέμα» που ο Αντετοκούνμπο γνωστοποίησε την απουσία του από το Ευρωμπάσκετ μέσω Instagram. Αυτός είναι ο άμεσος επικοινωνιακός τρόπος της νεολαίας παγκοσμίως. Επί της ουσίας, τι θ’ άλλαζε αν ενημέρωνε τον Μίσσα; Θα έπρεπε να το κάνει; Φυσικά. Μπορεί να το κάνει σήμερα και σίγουρα θα το κάνει, γιατί η συμπεριφορά του μέχρι τώρα δεν «αλήτικη».

Άλλο, όμως, αυτό κι άλλο να μετατοπίζεται το πρόβλημα στο διαδικαστικό της απουσίας του κι όχι στην ουσία. Κι η ουσία είναι ότι δεν θα παίξει γιατί πονάει. Αντιλαμβάνομαι την απορία: Και ο Νοβίτσκι με τον Πάου Γκασόλ, γιατί ήταν πάντοτε παρόντες στις εθνικές τους ομάδες; Αντιστρέφω την ερώτηση: Αν πονούσαν, θα ήτανε παρόντες; Θα τους άφηναν οι ομάδες τους να είναι εκεί;

Σε ενδιαφέρει