Τα σενάρια για το μέλλον των πρωταθλημάτων

Πολλά ακούγονται τις τελευταίες ώρες για το τι μπορεί να γίνει με τα πρωταθλήματα που έχουν αναβληθεί. Εδώ έχουμε μαζεμένα όλα τα σενάρια και τις τελευταίες πληροφορίες.
to mellon twn protathlimaton

Εδώ και μία περίπου εβδομάδα έχουν διακοπεί τα περισσότερα πρωταθλήματα του πλανήτη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως είναι φυσικό πρέπει να προφυλαχθούν τόσο οι ομάδες όσο και ο κόσμος που πηγαίνει στα γήπεδα. Ανάμεσα βέβαια στα πρωταθλήματα που έχουν σταματήσει είναι και η ελληνική Super League 1, ενώ έτσι όπως κυλάνε τα πράγματα είναι ακόμα άγνωστο το πότε θα επιστρέψουν οι ομάδες στην δράση.

Η UEFA πριν από λίγα 24ωρα πήρε μία πολύ σημαντική απόφαση μεταφέροντας την διοργάνωση του Euro για το καλοκαίρι του 2021. Έτσι, δίνεται περισσότερος χρόνος στις ομάδες και τα πρωταθλήματα να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέσα στο φετινό καλοκαίρι. Το θέμα όμως είναι αν τελικά θα προλάβουν, με την κατάσταση να αλλάζει καθημερινά. Παρακάτω θα αναλύσω τα επικρατέστερα σενάρια σχετικά με την επόμενη μέρα στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ελλάδα

Λίγες μέρες πριν την έναρξη των playoffs, η ελληνική Λίγκα αποφάσισε την επ’ αόριστον αναβολή του πρωταθλήματος. Νωρίτερα είχε αποφασίσει για την διεξαγωγή των παιχνιδιών χωρίς κόσμο, όμως η ραγδαία εξάπλωση του ιού, δεν άφησε άλλα περιθώρια. Ουσιαστικά εδώ δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν έχει γίνει καν η κλήρωση για το πρόγραμμα των playouts, καθώς εκκρεμεί και η δικαστική απόφαση για την Ξάνθη.

Σίγουρα εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, θα υπάρξουν συνέπειες και στο οικονομικό, καθώς θα αναμένονται απώλειες τόσο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα όσο και από τα εισιτήρια. Παράλληλα με την Super League 1, έχουμε διακοπή και στις Super League 2 και Football League.

Αγγλία

Ο Μικέλ Αρτέτα βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό κι έτσι η αγγλική ομοσπονδία αποφάσισε να αναστείλει την αγωνιστική δραστηριότητα του πρωταθλήματος της Premier League τουλάχιστον μέχρι τις 3 Απριλίου. Εντωμεταξύ όμως έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια αναφορικά με το μέλλον του πρωταθλήματος και θα πρέπει να τα αναφέρουμε.

Το πρώτο σενάριο είναι το πιο αισιόδοξο από τα τέσσερα και θέλει το πρωτάθλημα να επιστρέφει σε περίπου δύο εβδομάδες και να ολοκληρώνεται κανονικά. Μετά την μετάθεση του Euro, υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να διεξαχθούν οι εναπομείνασες αγωνιστικές. Ακόμα κι αν επιστρέψει αρχές Μαΐου το πρωτάθλημα, υπάρχει το περιθώριο να ολοκληρωθεί κανονικά.

Το δεύτερο σενάριο, θέλει το πρωτάθλημα να ολοκληρώνεται με βάση την τωρινή βαθμολογία. Μπορεί να είναι δίκαιο για τη Λίβερπουλ, η οποία έχει πολύ μεγάλη διαφορά από την Σίτι, ωστόσο κρίνεται άδικο για αρκετές ομάδες, οι οποίες παλεύουν για κάποιο ευρωπαϊκό εισιτήριο ή ακόμα και για την παραμονή τους στην κατηγορία. Για παράδειγμα η Άστον Βίλα βρίσκεται εντός της επικίνδυνης ζώνης με ένα παιχνίδι λιγότερο και θα υποβιβαστεί, γεγονός που είναι εντελώς άδικο.

Το τρίτο σενάριο μοιάζει λίγο με το προηγούμενο, ωστόσο εδώ δεν θα υποβιβαστεί καμία ομάδα. Το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται με την ισχύουσα βαθμολογία, όμως όλες οι ομάδες θα παραμείνουν στην κατηγορία, ενώ παράλληλα θα ανέβουν και οι δύο πρώτες από την Championship. Έτσι του χρόνου το πρωτάθλημα θα έχει δύο περισσότερες ομάδες και θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές στα προγράμματα των διοργανώσεων.

Το τελευταίο και πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί σενάριο, θέλει την φετινή χρονιά να “σβήνεται” και από τον Αύγουστο να ξεκινήσει κανονικά το πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς. Έτσι όλες οι ομάδες παραμένουν στην κατηγορία, όμως δεν θα έχουμε και πρωταθλητή. Το θεωρώ πολύ ακραίο όλο αυτό, καθώς θα έχει και τεράστιες οικονομικές απώλειες για τις ομάδες.

Γαλλία

Μετά από διαβουλεύσεις με τους προέδρους των ομάδων αποφάσισε και η γαλλική ομοσπονδία την αναβολή του πρωταθλήματος επ’ αόριστον. Δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση, όμως ο ιδιοκτήτης της Λυών πρότεινε δημόσια η σεζόν να θεωρηθεί ως μη γενόμενη, γεγονός που βρήκε σύμφωνους όλους τους συλλόγους. Δεν έχει παρθεί κάποια οριστική απόφαση ακόμα, όμως η ομοσπονδία θεωρεί πως υπάρχει χρόνος για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα μέχρι τις 30 Ιουνίου. 

Γερμανία

Αναβολή μέχρι τις 2 Απριλίου αποφασίστηκε και από την γερμανική Λίγκα, ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι να παραταθεί ακόμα περισσότερο το διάστημα της απραξίας. Στόχος πάντως της ομοσπονδίας είναι το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγουν πολλά από τα συμβόλαια των παικτών. Βέβαια υπάρχει και το οικονομικό στην μέση, καθώς πολλοί σύλλογοι περιμένουν τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, και σε περίπτωση οριστικής διακοπής θα έχουν πολύ σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Ιταλία

Αναβολή μέχρι τις 3 Απριλίου αποφάσισε η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, όμως η χώρα έχει πληγεί πολύ βαριά από τον κορονοϊό και θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο να επιστρέψουν τόσο γρήγορα στην κανονικότητα. Με την μέχρι τώρα εικόνα και των αριθμό των κρουσμάτων, πιστεύω πως το πρωτάθλημα δύσκολα θα επιστρέψει νωρίτερα από τον Μάιο, ενώ απομένουν ακόμα 12 αγωνιστικές. Μέχρι στιγμής στο τραπέζι έχουν πέσει 3 πιθανές λύσεις: 1) να ακυρωθεί η σεζόν και να μην βγει κάποιος πρωταθλητής, 2) να ολοκληρωθεί η σεζόν με την τωρινή βαθμολογία, 3) να διεξαχθούν playoffs για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Ισπανία

Πρωτόγνωρη η κατάσταση και στην Ισπανία, όπου πάρθηκε απόφαση για αναβολή δύο εβδομάδων. Δύσκολα τα πράγματα και στην Ισπανία, με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία, οπότε κι εδώ αναμένεται παράταση. Το οικονομικό πλήγμα για τις ομάδες είναι τεράστιο, όμως όλοι είναι ενωμένοι και βάζουν την υγεία και το κοινό καλό πάνω απ’ όλα. Τέσσερα σενάρια παίζουν και στην Ισπανία, όμως δεν έχει παρθεί ακόμα κάποια απόφαση, καθώς είναι νωρίς.

Το πρώτο σενάριο θέλει το πρωτάθλημα να συνεχίζεται κανονικά και να ολοκληρωθεί όποτε η κατάσταση βελτιωθεί στη χώρα. Το δεύτερο σενάριο θέλει τη σεζόν ως μη γενόμενη, έτσι δεν έχουμε ούτε πρωταθλητή, ούτε υποβιβασμούς. Το τρίτο σενάριο τελειώνει το πρωτάθλημα με βάση την ισχύουσα βαθμολογία, επομένως η Μπαρτσελόνα ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια και τέλος έχουμε το σενάριο για διεξαγωγή playoffs ώστε να αναδειχθεί ο πρωταθλητής.

Σε ενδιαφέρει