Το ποδόσφαιρο αποφασίζει για την τύχη του

Έστω και αρκετά καθυστερημένα, η UEFA αναμένεται την Τρίτη (16/3), να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της φετινής προβληματικής σεζόν.
w

Αγωνιστική σεζόν σαν τη φετινή δεν έχει υπάρξει όμοιά της στα χρονικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και δυστυχώς οι ανώτατες αρχές και φορείς, αποδείχθηκαν απροετοίμαστοι και μάλλον εντελώς αμήχανοι μπροστά στην πανδημία του κορωνοϊού.

Για πολλές εβδομάδες, ειδικότερα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία μπορεί να έβλεπε το πρόβλημα να έρχεται και στη δική της γειτονιά, αλλά με πολύ εύσχημο τρόπο γυρνούσε το βλέμμα από την άλλη πλευρά ή απλά έκλεινε τα αυτιά της, ελπίζοντας ότι η Ευρώπη δεν θα γίνει… Κίνα.

Αυτό, φυσικά, ήταν κάτι εντελώς ανέφικτο. Με την ευκολία με την οποία εξαπλώνεται ο κορωνοϊός ήταν απλά θέμα χρόνου να μετατραπεί σε πανδημία αυτός ο νέος ιός και με δεδομένο ότι η ιατρική επιστημονική κοινότητα κινήθηκε αρχικά σε αχαρτογράφητα ύδατα, η σημερινή κατάσταση στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ήταν η αναμενόμενη εξέλιξη κι όχι η… έκπληξη.

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει κατεβάσει… ρολά. Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ διεκόπησαν αρχικά για μία εβδομάδα, αλλά είναι μάλλον αναπόφευκτη η περαιτέρω διακοπή, τα κορυφαία πρωταθλήματα της ηπείρου, Πρέμιερ Λιγκ, Πριμέρα Ντιβιζιόν, Μπουντεσλίγκα Σέριε Α και Λιγκ 1 έχουν αποφασίσει την επ’ αόριστον αναβολή τους, οπότε όλα είναι στον αέρα.

Η πραγματικά κρίσιμη μέρα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι η Τρίτη της 17ης Μαρτίου. Για αυτή τη μέρα έχει οριστεί ευρεία τηλεδιάσκεψη της UEFA, με τους εκπροσώπους των 55 συνομοσπονδιών, με τα διοικητικά συμβούλια της ευρωπαϊκής Ένωσης Ομάδων και των ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών και με τη διεθνή Ομοσπονδία Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

Όπως έχει ενημερώσει η UEFA σχετικά, η συζήτηση θα αφορά την τύχη όλων των εγχώριων και ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά και του προσεχούς Euro που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη περίσταση, αφού είναι να διεξαχθεί για πρώτη φορά στα χρονικά σε 12 διαφορετικές πόλεις, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την πραγματοποίησή του, ειδικότερα μέσα στον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από κορυφαία Μέσα του εξωτερικού, η επιθυμία των συνομοσπονδιών είναι κοινή. Θέλουν και θα ζητήσουν τη μετάθεση της σέντρας της διοργάνωσης για το καλοκαίρι του 2021, ώστε ο ελεύθερος χρόνος που θα προκύψει, να αξιοποιηθεί ώστε να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα της φετινής σεζόν, έστω και με διαδικασία-εξπρές.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ, υπάρχουν πολλές σκέψεις για το πώς θα ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά, με την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να προωθεί τη λύση μονών αναμετρήσεων από τη φάση των προημιτελικών και ως άλλη… Euroleague, θέσπιση Final Four για τα ημιτελικά και τον τελικό.

Σε κάθε περίπτωση, η τηλεδιάσκεψη της Τρίτης αναμένεται να κρίνει πολλά για το μέλλον του ποδοσφαίρου τη φετινή σεζόν.

Σε ενδιαφέρει