Όταν άφησαν τα όπλα και έπιασαν τη μπάλα!

The Prophet5 Ιανουαρίου2019

Σαν σήμερα πριν 78 χρόνια διεξήχθη εν μέσω πολέμου φιλικό ανάμεσα στη Μικτή Αθηνών και τη Μικτή Άγγλων στρατιωτών στο γήπεδο της Λεωφόρου.
Όταν άφησαν τα όπλα και έπιασαν τη μπάλα!

Φέτος συμπληρώνονται 77 χρόνια από εκείνο το ιστορικό φιλικό που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 1941 (5 Ιανουαρίου). Ένα φιλικό το οποίο αρκετοί δεν γνωρίζουν. Με σκοπό τη συναδέλφωση των Ελλήνων και των Άγγλων στρατιωτών, που μάχονται εναντίον των ιταλικών στρατευμάτων, διεξάγεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αγώνας μεταξύ της Μικτής Αθηνών και της Μικτής Αγγλικού Στρατού.

Για την ιστορία, σε εκείνο το φιλικό παιχνίδι η Μικτή Αθηνών επικράτησε με σκορ 4-2.
Δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα στις (9 Μαρτίου) γίνεται και πάλι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για τον ίδιο σκοπό αγώνας μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ομάδας από Άγγλους αεροπόρους. Το «τριφύλλι» είχε επικρατήσει τότε με σκορ 6-2.

Tα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα υπενθυμίζεται θα διακοπούν από τη χρονιά αυτή μέχρι και το τέλος του 1945.

Οι προσπάθειες των Άγγλων δεν θα περιοριστούν πάντως μόνο στο ποδόσφαιρο. Στις 20 Ιουνίου του 1945 στη Λεωφόρο Πανεπιστημίου, στον ελεύθερο χώρο πίσω από τον Άρειο Πάγο, γίνεται αγώνας σε 18 σκακιέρες μεταξύ Άγγλων και Ελλήνων σκακιστών με διαιτητή τον Φώτη Μαστιχιάδη.