Μαζί με τη Μπάρτσα εγκαινίασε το «στολίδι» της η ΑΕΚ

Σαν σήμερα το 1962 η ΑΕΚ έδωσε φιλικό με τη Μπαρτσελόνα στο πλαίσιο των εγκαινίων του τότε νέου γηπέδου της στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Μαζί με τη Μπάρτσα εγκαινίασε το «στολίδι»  της η ΑΕΚ

Το 1962 μπήκε για την ΑΕΚ με ένα τεράστιο έργο και μια βαριά ευρωπαϊκή ήττα. Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν το… στολίδι της εποχής. Η διοίκηση του Νίκου Γκούμα είχε καταφέρει να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας. Η ΑΕΚ υποστήριζε ότι χωράει 40.000 κόσμο, ενώ η αστυνομία 32.000. Αυτό δεν είχε καμία σημασία.

Το θέμα είναι ότι τέτοια μέρα σαν και αυτήν πριν 57 χρόνια η «Ένωση» έμπαινε στο νέο της σπίτι με ένα μεγάλο φιλικό παιχνίδι. Αντίπαλος της ήταν η Μπαρτσελόνα, η καλύτερη ομάδα που είχαν δει μέχρι τότε ζωντανά οι Έλληνες φίλαθλοι.

Το ματς -όπως ήταν αυτονόητο- αποτέλεσε τόσο αθλητικό, όσο και κοσμικό γεγονός. Το «παρών» έδωσαν ο διάδοχος του Ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος, η πριγκίπισσα της Ελλάδας Σοφία που περίμενε κι αυτή να γίνει βασίλισσα στο πλευρό του αγαπημένου της και 40.000 άνθρωποι που ξεκίνησαν από νωρίς για τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Όσον αφορά το ματς το ίδιο, αυτό δεν αντέχει σε κριτική. Η «Μπάρτσα» επικράτησε με 6-0, αποδεικνύοντας ότι η απόσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου του 1962 από το Ισπανικό ήταν ακόμα… χαοτική. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του θρύλου των Καταλανών Λάζλο Κουμπάλα που τότε ανήκε στο προπονητικό τιμ: «Aπό τους Έλληνες παίκτες λείπει η τακτική και η καλή προσπάθεια. Έχουν δυνάμεις, αλλά δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν».

Όσο για τον κόσμο; Η ανυπαρξία της τηλεόρασης ανάγκασε χιλιάδες κόσμο να έρθουν στη Νέα Φιλαδέλφεια και μάλιστα περισσότερους από όσους χωρούσε το γήπεδο. Στην «Αθλητική Ηχώ» αναφέρεται: «Αν στους 40.000 (εισιτήρια) προστεθούν 5.000 ακόμη τζαμπατζήδες, τότε θα πρέπει να αναφέρη κανείς με θλίψη ότι έξω από το αχανές γήπεδο της ΑΕΚ έμειναν 10.000 φίλαθλοι γεμάτοι αγωνία στην αρχή και πίκρα στο τέλος, αφού δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν μια θέση στο μεγάλο πανηγύρι.»
Τον αγώνα εκτός από τον πολύ κόσμο παρακολούθησαν και οι πρόεδροι του Ολυμπιακού Γιώργος Ανδριανόπουλος και του Παναθηναϊκού Ιωάννης Μοάτσος.

Το φιλμ των γκολ

4′: Μπαλιά του Περέδα στον Κότσιτς προς τα αριστερά, ο Αναστασιάδης δεν βρίσκει τη μπάλα κι ο Βιθέντε με κοντρόλ τη στέλνει στα δίχτυα.

27′: Μπροστινή μπαλιά του Βοθέντε προς τον Εβαρίστο που κερδίζει την κεφαλιά από τον Μαρδίτση, βλέπει τον Σεραφείδη εκτός εστίας και σκοράρει.

37′: Ο Βιθέντε δίνει στον Εβαρίστο, αυτός γυρίζει τη μπάλα στον Κότσιτς και με σουτ σημειώνει το τρίτο γκολ.

46′: Συνδυασμός Κότσιτς – Μπενίτες, η μπάλα στον Μαράνιον και 4-0

47′: Επέλαση του Περέδα που αποφεύγει δύο αντιπάλους επιχειρεί σουτ και 5-0

65′: Ο Μπενίτες στρώνει στον Ζαλντούα και εκείνος με σουτ ολοκληρώνει το θρίαμβο για τη Μπάρτσα.

*Στο 74′ ο Μαρδίτσης κάνει πέναλτι (χέρι). Το εκτελεί ο Κότσιτς, αλλά ο Φακής καταφέρνει να αποκρούσει τη μπάλα.

Οι συνθέσεις

Μπαρτσελόνα: Πεσούντο (46ο Σέλντραν) – Φόνσο (46ο Ρόντρι), Γκαράϊ (46ο Χενσάνα), Γκάρθια (46ο Ολιβέλια) – Βιλιαβάρδε (46ο Μαράνιον), Σεγκάρα (46ο Βέρχες) – Ζαλντούα, Κότσιτς , Εβαρίστο (46ο Μπενίτες), Περέδα, Βιθέντε

ΑΕΚ: Σεραφείδης (46ο Φακής) – Αναστασιάδης, Μαρδίτσης, Σοφιανίδης – Σκευοφύλαξ, Παπαποστόλου (46ο Πολύζος) – Γκούβας, Σταματιάδης, Νεστορίδης, Κρυστάλλης, Άμπος (46ο Γκούβας)

Σε ενδιαφέρει