Το… έπος του «Χάιμπουρι»!

Σαν σήμερα πριν 21 χρόνια (30/9/1997) ο ΠΑΟΚ με το υπέροχο γκολ του Ζήση Βρύζα απέκλεισε την Άρσεναλ και έκανε την αρχή για τις μετέπειτα μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές.
Το… έπος του «Χάιμπουρι»!

Έχει πετύχει σπουδαίες ευρωπαϊκές νίκες ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και το Λονδίνο άλωσε για δεύτερη φορά κερδίζοντας με 2-1 την Τότεναμ πριν επτά χρόνια στο “Γουάιτ Χαρτ Λέιν”. Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να αφαιρέσει την λάμψη από την βραδιά της 30ης Σεπτέμβρη του 1997, όταν η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη με μπροστάρη τον Ζήση Βρύζα έκανε το “μπαμ”, επαναφέροντας τον ΠΑΟΚ με δυναμικό τρόπο στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Ο “δικέφαλος του Βορρά” στο πρώτο ματς είχε κερδίσει στην κατάμεστη Τούμπα με 1-0 με γκολ του Φραντζέσκου την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ (μετέπειτα Πρωταθλήτρια και Κυπελλούχο Αγγλίας) και στη ρεβάνς , φθάνοντας σε μία επική πρόκριση.

Στο 22′ ο Ντένις Μπέργκαμπ άνοιξε το σκορ για τους «κανονιέρηδες», αλλά ο ΠΑΟΚ άντεξε στην συνέχεια στην πίεση των γηπεδούχων. Καταλυτική η κίνηση του Άγγελου Αναστασιάδη να πάει τον Θόδωρο Ζαγοράκη στη μεσαία γραμμή τοποθετώντας σε ρόλο δεξιού μπακ από το 33’ τον Παναγιώτη Σιδηρόπουλο. Τελικά, με την εξαιρετική προσπάθειά του στο 87′ ο Βρύζας έβαλε φωτιά στο “Χάιμπουρι” και ένα τρελό πανηγύρι στήθηκε από το Λονδίνο μέχρι και τον… Λευκό Πύργο!

Οι ενδεκάδες των ομάδων

Άρσεναλ (Βενγκέρ): Σίμαν, Ντίξον, Γουίντενμπερν, Βιεϊρά, Μπουλντ, Άνταμς, Ράιτ, Μπέργκαμπ, Οβερμαρς (74′ Πλατ), Πάρλουρ (86′ Ανελκά), Πετί

ΠΑΟΚ (Αναστασιάδης): Μιχόπουλος, Ολιβάρες, Τασσιόπουλος, Κολομπούρδας (81′ Καπετανόπουλος), Ζαφειρίου (33′ Σιδηρόπουλος), Ζαγοράκης, Φρατζέσκος (89′ Ζουμπούλης), Βρύζας, Βελής, Νάγκμπε, Τουρσουνίδης

Σε ενδιαφέρει