Η απίστευτη ιστορία του Αλιρέζα

Μιας που αυτή την περίοδο έχουμε το Nations League, αλλά και πολλά διεθνή φιλικά σε όλο τον κόσμο μου ήρθε στο μυαλό η απίστευτη ιστορία του πρόσφατου Μουντιάλ που αφορά το Ιράν και συγκεκριμένα τον κίπερ Αλιρέζα Μπέιρανβαντ.
ee

Μια ιστορία που ξεπερνάει κάθε φαντασία και πρέπει να γίνει μάθημα θέλησης σε όλο τον κόσμο. Το ποδόσφαιρο μας έχει διδάξει πολλές ιστορίες ζωής, αλλά αυτή που συνοδεύει τον κίπερ του Ιραν, Αλιρέζα Μπέιρανβαντ και έγινε γνωστή στο πρόσφατο Μουντιάλ μετά την απόκρουση του πέναλτι του Ρονάλντο κόντρα στην Πορτογαλία δεν έχει προηγούμενο.

Ο κίπερ του Ιράν γεννήθηκε στο Λορεστάν από μια οικογένεια νομάδων. Ηταν βοσκός που τις λίγες ελεύθερες ώρες που του έμεναν τις πέρναγε κλωτσώντας το τόπι. Είχε μεγάλη δύναμη, όμως, στα χέρια και έπαιζε καταπληκτικά ένα τοπικό παιχνίδι που κέρδισε όποιος πετούσε την πέτρα πιο μακριά.

Ο πατέρας του έκανε μεγάλο πόλεμο για να μην παίξει ποδόσφαιρο και μάλιστα πολλές φορές του έσκιζε τα παπούτσια και τα ρούχα. Αγωνιζόταν ερασιτεχνικά σε μία ομάδα ως επιθετικός μέχρι που χτύπησε ο τερματοφύλακας και αναγκάστηκε να κάτσει κάτω από τα δοκάρια κατεβάζοντας ρολά.

Εκείνη την στιγμή κατάλαβε ποια ήταν η θέση που η μοίρα τον προόριζε. Αποφάσισε να το σκάσει από το σπίτι του και να πάει να παίξει σε μια ομάδα της Τεχεράνης. Εφυγε με μηδέν χρήματα στην τσέπη. Μάλιστα τα εισιτήρια για το λεωφορείο του τα έβγαλε κρυφά ένας συγγενής μετά από πολύ παρακάλι.

Μαζί με το ποδόσφαιρο δούλεψε για να βγάζει τα προς το ζην ως εργάτης, σκουπιδιάρης, ντελίβερι σε πιτσαρία, σε πλυντήριο αυτοκινήτων και πολλά άλλα.

Τελικά στα 18 του και συγκεκριμένα το 2010 η Ναφτ του έκανε επαγγελματικό συμβόλαιο και τον κράτησε για έξι χρόνια. Από εκεί κλήθηκε στην Εθνική U23 και το 2015 στην Εθνική Ανδρών. Τότε τον απέκτησε η σπουδαία για τα δεδομένα της χώρα Περσέπολις. Δεν γινόταν να πει όχι στη μεγάλη πρόκληση. Εκεί μπόρεσε να διακριθεί βγάζοντας πολλές απίστευτες ασίστ με τα χέρια. Μάλιστα ο ίδιο δήλωσε πως το παιχνίδι Dal Paran, που αφορούσε το πέταγμα της πέτρας τον βοήθησε να πετάει τόσο μακριά στην πορεία και την μπάλα. Μάλιστα έκανε ρεκόρ βγάζοντας ασίστ 70 μέτρων με το χέρι.

Τα δύο μεγάλα κατορθώματα της καριέρας του, αλλά και της ζωής του συνέβησαν στο συγκεκριμένο Μουντιάλ. Αρχικά κράτησε απαραβίαστη την εστία της ομάδας του για 12 σερί αγώνες προκριματικών και φυσικά στην τελική φάση έπιασε το περιβόητο πέναλτι του Ρονάλντο στο μεταξύ τους παιχνίδι και δεν επέτρεψε στον Πορτογάλο να καθαρίσει το ματς και την πρόκριση κάνοντας το 2-0. Μάλιστα στη συνέχεια το Ιράν ισοφάρισε στις καθυστερήσεις και στην τελευταία φάση του ματς είχε απίστευτη ευκαιρία να πετύχει το γκολ της νίκης-πρόκρισης, αλλά δεν τα κατάφερε.

Σε ενδιαφέρει