O άνθρωπος που άλλαξε το ελληνικό ποδόσφαιρο

Σαν σήμερα το 1938 ήρθε στον κόσμο ο Ότο Ρεχάγκελ.
otto rehhagel

Τα 80 του χρόνια κλείνει σήμερα ο Ότο Ρεχάγκελ, ο Γερμανός προπονητής που οδήγησε την Εθνική Ελλάδας στον μεγαλύτερο θρίαμβο της ιστορίας της. Η κατάκτηση του Euro 2004 από την εθνική μας ομάδα αποτέλεσε ίσως την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έκπληξη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (άντε μαζί με εκείνο της Λέστερ του Ρανιέρι), με τον “Όθωνα” να έχει κλείσει μία παντοτινή θέση στην καρδιά όλων των Ελλήνων φιλάθλων.

Τα οκτώ χρόνια παρουσίας του στον πάγκο της Εθνικής και η φιλοσοφία που κατάφερε να περάσει στους διεθνείς ποδοσφαιριστές αποτελούν μέχρι σήμερα την καλύτερη παρακαταθήκη για το σύγχρονο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένα ποδόσφαιρο που σε διεθνές επίπεδο για χρόνια βρισκόταν εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια, την μετριότητα και την αφάνεια.

– Σαν ποδοσφαιριστής, ο Ότο Ρεχάγκελ μέτρησε 201 συμμετοχές και 21 γκολ στην Μπουντεσλίγκα.

– Σαν προπονητής έχει κατακτήσει ένα ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2004, Ελλάδα), ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1996, Μπάγερν Μονάχου), ένα Κύπελλο Κυπελλούχων (1992, Βέρντερ Βρέμης), τρία Κύπελλα Γερμανίας (1980, Φορτούνα Ντίσελντορφ, 1991 και 1994 Βέρντερ Βρέμης) και τρία πρωταθλήματα Γερμανίας (1988, 1993 Βέρντερ Βρέμης, 1998 Κάιζερσλαουτερν).

– Έχει καθίσει 820 φορές ως προπονητής σε αγώνες της Bundesliga.

– Είναι ο μοναδικός που σαν προπονητής και σαν ποδοσφαιριστής έχει δώσει το παρών σε πάνω από 1.000 παιχνίδια της Bundesliga.

– Η πρώτη του παρουσία σε πάγκο ομάδας ήταν το 1974 με τους Κίκερς Όφφενμπαχ.

– Στην Ελλάδα το παρατσούλι του είναι το “Βασιλιάς Ότο”, ενώ στη Γερμανία είναι το “Rehakles”. Στον ίδιο αρέσει να τον αποκαλούν “Kind der Bundesliga”, που σε απλή μετάφραση σημαίνει “Παιδί της Bundesliga”.

– Tη δεκαετία του ’80 που είχε αρκετές αποτυχίες σαν προπονητής, το παρατσούκλι του ήταν “αντιναύαρχος”. Γρήγορα αυτό ξεχάστηκε μετά τις επιτυχίες του.

– Στη Bundesliga κρατάει το ρεκόρ με τις περισσότερες νίκες (387), τις περισσότερες ισοπαλίες (205) και τις περισσότερες ήττες (228). Επίσης, οι ομάδες του έχουν σκοράρει τα περισσότερα γκολ (1473).

– Το 1996 σε ματς της Μπάγερν Μονάχου με τη Χάνσα Ρόστοκ, ο Ότο Ρεχάγκελ, στην ομιλία του στους παίκτες του πριν τη σέντρα, τους τονίζει: “Προσέξτε αυτόν τον Ακπομπόρι. Ξέρετε, άλλωστε, ότι οι νέγροι θέλουν να πάρουν τις δουλειές μας”. Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής της Χάνσα την έκανε τη… ζημιά, αφού πέτυχε το μοναδικό γκολ του αγώνα, του τελευταίου του Ρεχάγκελ στον πάγκο των Βαυαρών.

– Το 1988 η ομάδα του, η Βέρντερ Βρέμης, δέχθηκε μόλις 22 γκολ που αποτελεί ρεκόρ στη Bundesliga.

– Το 1978 ήταν προπονητής της Ντόρτμουντ, με την οποία γνώρισε την απόλυτη συντριβή από την Γκλάντμπαχ με… 12-0, σε ένα ματς όπου η Γκλάντμπαχ κυνηγούσε τη διαφορά τερμάτων. Στο ημίχρονο η Ντόρτμουντ έχανε 6-0. Στα αποδυτήρια ο έξαλλος Ρεχάγκελ άρχισε να φωνάζει στους παίκτες του: “Ντροπιάζετε τον εαυτό σας! Βγείτε έξω και παίξτε ποδόσφαιρο! Το πολύ να φάτε άλλα τόσα!”. Άλλα τόσα έφαγαν… Μετά από αυτό το παιχνίδι το παρατσούκλι του Ρεχάγκελ ήταν “Ότο Τορχάγκελ” (Tor στα γερμανικά σημαίνει “γκολ”)

– Παραμένει ο μοναδικός προπονητής που ανέβασε ομάδα στη μεγάλη κατηγορία και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Αυτό συνέβη το 1998 με τη Καϊζερσλάουτερν.

– Στο Euro του 2008 ο -τότε- 70χρονος Ότο Ρεχάγκελ ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος τεχνικός, πίσω από τον Ισπανό Λουίς Αραγονές που ήταν μεγαλύτερός του κατά μόλις 11 ημέρες.

Ατάκες

– Τα αγάλματα των προπονητών τα φτιάχνουν από χαρτόνι, για να μπορούν να τα κάψουν γρήγορα.

– Η Μπεάτε γνωρίζει μέχρι ποy φτάνουν τα όριά μου και εγκαίρως θα με ειδοποιήσει να αποσυρθώ.

– Με τη Μπεάτε συζητώ ακόμη και αγωνιστικά θέματα. ;Aλλωστε όπως λέει η ίδια: Εγώ παρακολουθούσα μπάλα, πολύ πριν γνωρίσω τον Ότο!

– Δεν θα με εξουσιάζει εμένα η δικτατορία των media!”

– Κάποτε κυκλοφορούσα με τζιν, τώρα δεν διανοούμαι να τα φορέσω.

– Τα αποδυτήρια είναι η όασή μας. Ξένοι μπορούν να μπουν μόνο μετά από μία κατάκτηση τίτλου.

– Γελάω με τους επικριτές μου που λένε ότι δεν κάνω καλή προπόνηση.

– Βασιλιάς Ότο; Δεν με ενοχλεί αυτή η προσφώνηση. Όμως δεν είμαι βασιλιάς, ούτε ο Μπεκενμπάουερ είναι αυτοκράτορας.

– Σε μένα ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αρκεί να κάνει αυτό που θέλω εγώ.

– Τα χρήματα δεν βάζουν γκολ.

– Ευτυχώς που πέρασα από την Μπάγερν Μονάχου και είδα και την άλλη όψη του νομίσματος. Ήμουν ιδεαλιστής, τώρα είμαι ρεαλιστής.

– Δεν μ’ ενδιαφέρει αν οι παίκτες τρώνε χάμπουργκερ ή πίνουν Κόκα Κόλα, αρκεί να κερδίζουν.

– Πριν το Euro 2004 οι ταξιτζήδες με αντιμετώπιζαν σαν έναν απλό επιβάτη. Μετά, δεν με έχουν αφήσει να πληρώσω.

– Αν βάλω πέντε ταλέντα στην ενδεκάδα και χάσω σερί αγώνες, τότε οι φίλαθλοι θα μου πετάνε λουλούδια μαζί με τα βάζα!

– Δεν υπάρχει δίκαιο ή άδικο, σωστό ή λάθος. Υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα.

Σε ενδιαφέρει