Όταν πάτησε Ελλάδα ο τεράστιος Πούσκας

Ένα από τα πιο αξέχαστα περιστατικά στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου και αθλητισμού γενικότερα ήταν ο ερχομός του σπουδαίου Φέρεντς Πούσκας για να αγωνιστεί στη χώρα μας.
fp

Το 1954 η Ουγγαρία είχε χάσει το Μουντιάλ άδικα και ο Φέρεντς Πούσκας, όπως και άλλοι τεράστιοι ποδοσφαιριστές ήταν χωρίς πατρίδα μετά την Ουγγρική επανάσταση το 1956. Η ομοσπονδία της χώρας είχε μπλοκάρει κάθε πιθανότητα μεταγραφής των Ούγγρων σε ξένους συλλόγους και έτσι ο «καλπάζων συνταγματάρχης» αγωνιζόταν μόνο στην Εθνική Ουγγαρίας, που για τους περισσότερους εκείνη την εποχή λεγόταν η «ομάδα του Πούσκας».

Στη χώρα μας οι τρεις μεγάλοι, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ είχαν ένα κλειστό κύκλωμα και έπαιζαν διάφορα μεγάλα τουρνουά και μοιράζονταν τους τίτλους.

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Καρέλλας εκείνη την εποχή αποτελούσε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου και ήθελε να βάλει στο κλειστό αυτό γκρουπ τον Εθνικό, αλλά οι «μεγάλοι» δεν το επέτρεπαν.

Ετσι έκανε την κίνηση «ματ» σκορπώντας ντελίριο ενθουσιασμού καλώντας την σπουδαία Ουγγαρία του Πούσκας να αγωνιστεί το 1957 με τον Εθνικό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Τότε το φαληρικό γήπεδο χώραγε 18.000 κόσμο. Πέντε ώρες πριν τη σέντρα ήταν κατάμεστο.

Μάλιστα εκείνη τη μέρα αγωνιζόταν σε δικό του τουρνουά ο Παναθηναϊκός με την Προγκρέσουλ, αλλά το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα. Φυσικά, δεν γινόταν ο Εθνικός να κοιτάξει στα μάτια παίκτες όπως ο Πούσκας, ο Κόκσιτς και ο Σάλαι οι οποίοι πέτυχαν έξι γκολ και το κοντέρ σταμάτησε στο 7-0. Το έβδομο τέρμα το πέτυχε ο Τσάμπακι, αλλά αυτό ήταν το λιγότερο για την Ελληνική ομάδα.

Μάλιστα επειδή η ΦΙΦΑ και η Ουγγρική ομοσπονδία τους είχαν απαγορεύσει τις μεταγραφές σε οποιαδήποτε ομάδα και ουσιαστικά αυτοί αγωνίζονται κρυφά η ΕΠΟ αναγκάστηκε να καλέσει σε απολογία τον Εθνικό για το συγκεκριμένο παιχνίδι και να τον τιμωρήσει με πολύ υψηλό πρόστιμο και δίμηνο αποκλεισμό από τις αθλητικές υποχρεώσεις του υπό τις υποδείξεις της ΦΙΦΑ.

Σε ενδιαφέρει