Ο… Χατζηπαναγής και οι 145 πόντοι

Πολλοί θα αναρωτιέστε ποιος παίκτης κατέχει το ρεκόρ πόντων στην Ελλάδα, το οποίο επιτεύχθηκε το 1972 και παραμένει αξεπέραστο.
efadedaddae XL

Η αλήθεια είναι πως σε μια πιθανή ερώτηση σχετικά με το ποιος είναι ο παίκτης με το ρεκόρ πόντων στη χώρα μας σε ένα μόνο παιχνίδι οι περισσότεροι θα απαντάγαμε ο Νίκος Γκάλης.

Κι όμως ο παίκτης που κατέχει το ρεκόρ και κακά τα ψέματα δεν πρόκειται να ξεπεραστεί ποτέ είναι ο Αριστείδης Μούμογλου, ο οποίος τον Ιούλιο του 1972 στον αγώνα του Ηρακλή με τον ΒΑΟ πέτυχε 145 πόντους!

Ηταν η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και ο Ηρακλης με κόουτς τον Κλάγκα αντιμετωπίζει τον ΒΑΟ, ο οποίος άπαντες γνωρίζουν πως θα παίξει με την ομάδα Νέων. Ο Ελληνας κόουτς δίνει εντολή στους παίκτες να ψάξουν αποκλειστικά τον Μούμογλου για να βγει πρώτος σκόρερ. Αυτό ακριβώς συνέβη και ο αποκαλούμενος Χατζηπαναγής του μπάσκετ σταμάτησε στους 145 πόντους ο αθεόφοβος. Συγκεκριμένα πέτυχε 63 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και 82 στο δεύτερο. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως τότε δεν υπήρχαν τρίποντα. Το ματς έληξε με 170-94.

Η διαφορά του με τον Χατζηπαναγή όσον αφορά τα επιτεύγματά τους στον ποδοσφαιρικό και μπασκετικό Ηρακλή ήταν ότι ο Μούμογλου κατέκτησε ένα πρωτάθλημα το 1962.

Εξίσου εντυπωσιακό το ότι είχε μόλις έξι συμμετοχές με το εθνόσημο, αλλά σε αυτό υπάρχει δικαιολογία. Διέκοψε από το 1967 μέχρι το 1970 το αγαπημένο του άθλημα και αφιερώθηκε στις σπουδές του.

Φυσικά και έτσι όπως έχει αλλάξει το μπάσκετ πλέον δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ στα χρονικά να υπάρξει κάποιος παίκτης που θα φτάσει σε ανάλογη επίδοση. Μάλιστα ο δεύτερος στη λίστα των σκόρερς σε ένα παιχνίδι είναι ο Γιαννάκης με 72 πόντους. Δηλαδή 73 λιγότερους…

Σε ενδιαφέρει