Όταν η Φιορεντίνα ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της

Μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ιταλίας, η Φιορεντίνα, την 1η Αυγούστου του 2002, ανακοίνωσε τη χρεοκοπία της και άρχισε το restart από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες της χώρας.
maxresdefault

Όταν υπάρχει μια ομάδα τη φανέλα της οποίας την έχουν φορέσει «ιερά» ποδοσφαιρικά τέρατα, όπως ο Φραντσέσκο Τόλντο, Ρουί Κόστα, Ντι Λίβιο, Ντούνγκα, Ρομπέρτο Μπάτζιο και φυσικά Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, τότε δεν γίνεται παρά να λογίζεται στις μεγάλες του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Ο λόγος για τη Φιορεντίνα, που σαν σήμερα, πριν από 16 χρόνια ανακοίνωσε τη χρεοκοπία και την ταυτόχρονη οικειοθελή της διάλυση, ώστε να αρχίσει εκ νέου ως Φιορεντίνα Φλωρεντία Βιόλα.

Η τραγική κατάσταση εκείνης της Φιορεντίνα είχε κορυφωθεί τη σεζόν 2001-2002, όταν βγήκε στη δημοσιότητα το γεγονός ότι δεν μπορούσαν οι «βιόλα» να πληρώσουν τους μισθούς των παικτών, όπως και συσσωρευμένα χρέη ύψους 50 εκατ. δολαρίων που εκείνη την εποχή, επρόκειτο για δυσθεώρητο ποσό. Ιδιοκτήτης της ομάδας ήταν ο Βιτόριο Σέκι Γκόρι, που όσα χρήματα κι αν μαζεύτηκαν τότε, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί.

Στο τέλος της χρονιάς φυσιολογικά υποβιβάστηκε στη Serie B και στη συνέχεια κήρυξε πτώχευση με αποτέλεσμα η Φιορεντίνα με εκείνη τη μορφή να αποτελεί παρελθόν.

Τότε, ανέλαβε δράση ο επιχειρηματίας με δράση στο χώρο των παπουτσιών και των δερμάτων, Ντιέγκο Ντέλα Βάλε, που σήμανε τη νέα αρχή από τη Serie C2 ως Φιορεντίνα Φλωρεντία Βιόλα. Από εκείνη τη φουρνιά των ποδοσφαιριστών έμεινε ο Άντζελο Ντι Λίβιο, που όπως ήταν αναμενόμενο εξελίχθηκε σε θρύλο του συλλόγου για αυτή την απόφαση. Οι «βιόλα» φυσικά δεν είχαν κανένα πρόβλημα να κατακτήσουν το πρωτάθλημα και την άνοδο στη Serie C1, ωστόσο πέρασε κατευθείαν τη συγκεκριμένη κατηγορία και ανέβηκε στη Serie B λόγω αναδιάρθρωσης των κατηγοριών και ειδικούς αθλητικούς λόγους.

Και εκείνη τη σεζόν (2003-04) ο στόχος επετεύχθη μέσω της διαδικασίας των play – off ανόδου, καθώς οι «βιόλα» τερμάτισαν 6οι, αλλά σε τελικό με την Περούτζια πήραν το εισιτήριο για τη μεγάλη επιστροφή. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2013 ήταν σημαδιακό για ακόμα έναν λόγο.

Οι προσπάθειες της τότε διοίκησης ώστε το κανονικό όνομα της Φιορεντίνα να επανέλθει, στέφθηκαν από επιτυχία, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Η Φιορεντίνα συγκαταλέγεται και πάλι στις μεγάλες δυνάμεις του ιταλικού ποδοσφαίρου και σήμερα βρίσκεται στο νούμερο 24 της παγκόσμιας κατάταξης, φιλοδοξώντας ακόμα και στο «σπάσιμο» της 20άδας.

Βέβαια, από τη στιγμή που ο λόγος γίνεται για τη Φιορεντίνα, δεν γίνεται να μην αναφερθεί το όνομα του Νταβίντε Αστόρι. Ο Ιταλός αμυντικός και αρχηγός των «βιόλα» άφησε την τελευταία του πνοή στις 4 Μαρτίου του 2018, συγκλονίζοντας όλο το ιταλικό ποδόσφαιρο. Μόλις στα 31 του χρόνια και ενώ βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που είχε καταλύσει η Φιορεντίνα εν όψει ενός ματς πρωταθλήματος κόντρα στην Ουντινέζε υπέστη καρδιακή προσβολή, προκαλώντας σοκ στο παγκόσμιο αθλητικό κόσμο.

Το νούμερο «13» που φορούσε ο ποδοσφαιριστής έχει φυσικά αποσυρθεί ενώ το προπονητικό κέντρο της ομάδας φέρει πλέον το όνομά του ως ελάχιστη ένδειξη φόρου τιμής στη μνήμη του Ιταλού.

Σε ενδιαφέρει