«Πάντσερ» εναντίον ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου!

Σαν σήμερα διεξήχθη ο ιστορικός τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1974, όπου η Δυτική Γερμανία κατέκτησε το τρόπαιο απέναντι στους «οράνιε» του Γιόχαν Κρόιφ.
«Πάντσερ» εναντίον ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου!

Συμπληρώθηκαν 44 ολόκληρα χρόνια απ’ τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 που διεξήχθη στο Μόναχο, όπου τα «πάντσερ» βρήκαν απέναντι τους την ομάδα που ουσιαστικά καθιέρωσε την έννοια του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, την Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ, καταφέρνοντας τελικά να επικρατήσουν.

Μουντιάλ 1974, Δυτική Γερμανία. Ήταν τότε που οι Ολλανδοί του Ρίνους Μίχελς έφτασαν «θαμπώνοντας» άπαντες με τις εμφανίσεις τους, νικώντας Αργεντινή και Βραζιλία, μια «ανάσα» απ’ την κατάκτηση του πρώτου Μουντιάλ της ιστορίας τους, δίχως όμως τελικά να τα καταφέρνουν.

Στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας, όπου συμμετείχαν 16 εθνικές ομάδες (Δ. Γερμανία, Σκωτία, Ολλανδία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ανατολική Γερμανία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβία, Σουηδία, Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή, Αϊτή, Ζαΐρ, Αυστραλία), ξεχώρισε η ιδιαίτερη αναμέτρηση ανάμεσα στις δυο… Γερμανίες. Το ανατολικό και το δυτικό κομμάτι της «τεμαχισμένης» λόγω του «Ψυχρού Πολέμου» χώρας βρέθηκαν μάλιστα στον ίδιο όμιλο, με την Ανατολική Γερμανία να κάνει την έκπληξη και να νικάει τη δυνατότερη Δυτική με 1-0, με γκολ του Σπαρβάσερ στο 77ο λεπτό. Εξάλλου, ελληνικής απόχρωσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι και το χατ-τρικ του Ντούσαν Μπάγεβιτς , που τότε αγωνιζόταν στην ΑΕΚ, στο 9-0 της Γιουγκοσλαβίας επί του Ζαϊρ.

Στα προημιτελικά, αντί να υπάρξουν νοκ άουτ αγώνες, δημιουργήθηκαν δυο ομίλοι των τεσσάρων. Η Ολλανδία που επιβλήθηκε της Αργεντινής (4-0), της Ανατολικής Γερμανίας (2-0) και της Βραζιλίας (2-0) και η Γερμανία που νίκησε 2-0 τη Γιουγκοσλαβία, 4-2 τη Σουηδία και 1-0 την Πολωνία συγκρούστηκαν στο μεγάλο τελικό.

Ο ιστορικός αγώνας διεξήχθη σαν σήμερα 7 Ιουλίου 1974 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, με τους «οράνιε» να ανοίγουν σκορ με το… καλημέρα στο 2′ με πέναλτι του Νέεσκενς, έχοντας αλλάξει τη μπάλα 17 φορές και χωρίς οι Γερμανοί να έχουν προλάβει να ακουμπήσουν την μπάλα! Τα «πάντσερ», όμως, ανασυντάχθηκαν και με πέναλτι του Μπράιτνερστο 25′ και γκολ του Γκερντ Μίλερ στο 43′ ανέτρεψαν την κατάσταση. Στο δεύτερο ημίχρονο το σκορ δεν άλλαξε και η Δυτική Γερμανία, μετά από 20 χρόνια πανηγύρισε το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της!

Σε ενδιαφέρει