Το ένα και… μοναδικό!

Στις 28 Ιουνίου 1970, ο Άρης νικάει με 1-0 τον ΠΑΟΚ στο "Καυτανζόγλειο" και κατακτάει το ένα και μοναδικό Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του.
aris

Σημείο αναφοράς αποτελεί για την ιστορία του ποδοσφαιρικού Άρη, η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας το 1970, αφού οι «κίτρινοι» δεν μπόρεσαν να επαναλάβουν την επιτυχία τους σε κάποιον από τους τέσσερις τελικούς που βρέθηκαν από το 2003 και μετά.

Ο τελικός του 1970 είχε αρκετές ιδιαιτερότητες. Καταρχάς ήταν ο πρώτος που γινόταν εκτός Αθηνών, κατά δεύτερον ήταν ο πρώτος μεταξύ ομάδων της Θεσσαλονίκης (Άρης εναντίον ΠΑΟΚ) και τρίτον ήταν ο πρώτος που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την τότε ΥΕΝΕΔ σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη.

Η ομάδα του Άρη με σχετική απόφαση της τότε κυβέρνησης κατέβηκε στο μεγάλο ματς χωρίς τον Τάκη Λουκανίδη, ενώ υπήρχε έντονη η φημολογία πως η Χούντα ήθελε τον ΠΑΟΚ να στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδας.

Παρ’ όλα αυτά, σε ένα γεμάτο “Καυτανζόγλειο” πολλές ώρες πριν την έναρξη του ματς (46.695 εισιτήρια), οι «κίτρινοι» έφυγαν θριαμβευτές επί των συμπολιτών τους με 1-0, σκορ που διαμορφώθηκε με προβολή του Μανώλη Κεραμιδά στο 8’.

Ο Άρης πέτυχε άλλα δύο γκολ, τα οποία ακυρώθηκαν από το διαιτητή Χρήστο Μίχα, ο οποίος με ένα πέναλτι-δώρο στον ΠΑΟΚ προσπάθησε να βάλει το “δικέφαλο του Βορρά” στο παιχνίδι λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Πριν την εκτέλεση ο Άγγελος Σπυρίδων άρχισε να παίζει με την μπάλα εκνευρίζοντας τον Κούδα, ο οποίος τελικά το έχασε.

Στην πορεία του προς τον τελικό ο Άρης απέκλεισε σχεδόν όλους τους μεγάλους αντιπάλους του εκείνη την εποχή. Αρχικά, στη φάση των “32”, νίκησε με 1-0 στην Πάτρα την τοπική ομάδα, στους “16” απέκλεισε τον Παναθηναϊκό, κερδίζοντάς τον 2-1 στο Χαριλάου, στα προημιτελικά νίκησε στη Ριζούπολη την Καλλιθέα με 3-1, ενώ στον ημιτελικό απέκλεισε τον Ολυμπιακό, τον οποίο νίκησε 1-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Οι συνθέσεις του τελικού:

Άρης: Νίκος Χρηστίδης, Θεόδωρος Πάλλας, Χρήστος Ναλμπάντης, Άγγελος Σπυρίδων, Τάκης Ραπτόπουλος, Σοφοκλής Σεμερτζής (60′ Βασίλης Ψηφίδης), Βαγγέλης Συρόπουλος, Μανώλης Κεραμίδας, Αλέκος Αλεξιάδης, Ιωσήφ Μιχαηλίδης, Κώστας Παπαϊωάννου

ΠΑΟΚ: Γιάννης Χριστοδούλου (43′ Γιώργος Πίρτσος), Γιώργος Παπαχριστούδης, Αρίσταρχος Φουντουκίδης, Αιμίλιος Θεοφανίδης, Γιώργος Μακρής (27′ Γιώργος Κοντογιώργος), Θωμάς Δράμαλης, Χρήστος Τερζανίδης, Σταύρος Σαράφης, Δημήτρης Παρίδης, Γιώργος Κούδας, Βασίλης Λάζος.

Σε ενδιαφέρει