Το κατόρθωμα του… ‘91

Η 26η Ιουνίου έχει μείνει αξέχαστη στο Παγκόσμιο τένις για το πρωτόγνωρο κατόρθωμα του Γκόραν Ιβανίσεβιτς το 1991.
pf goran tennis b

Ο τρελός Κροάτης Γκόραν Ιβανίσεβιτς σαν χθες το 2001 πανηγύριζε την κατάκτηση του Γουίμπλεντον συμμετέχοντας με wild card. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ούτε στο παρελθόν, ούτε φυσικά μέχρι σήμερα ποτέ άλλοτε. Συγκεκριμένα μπόρεσε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου όντας στο Νο 125.

Με ξεκάθαρο φαβορί τον Πιτ Σάμπρας λόγω σερβίς και παράδοσης (τέσσερις κατακτήσεις ως τότε) ξεκίνησε το Γουίμπλεντον του 1991. Στο τουρνούα συμμετείχαν ακόμα δύο τεράστια ονόματα της εποχής. Ο Αντρέ Αγκάσι και ο Πάτρικ Ράφτερ.

Ο Ιβανίσεβιτς αντιμετώπιζε έναν τραυματισμό στον ώμο, χάρη στον οποίο κατρακυλούσε διαρκώς στην Παγκόσμια κατάταξη φτάνοντας στο Νο 125. Φυσικά, με αυτή του τη θέση δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στο τουρνουά, αλλά επειδή στο παρελθόν είχε φτάσει σε τρεις χαμένους τελικούς Γκραν Σλαμ πήρε «wild card». Κανείς δεν το υπολόγιζε και άπαντες πίστευαν πως με το ζόρι θα πέρναγε έναν το πολύ δύο γύρους.

Τελικά ο Σάμπρας έπεσε θύμα μεγάλης έκπληξης μένοντας εκτός από έναν άσημο τότε 19χρονο ονόματι Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ράφτερ παράλληλα φτάνει στα ημιτελικά, όπου συγκρούεται με τον Αγκάσι και τον αποκλείει περιμένοντας τον αντίπαλό του. Ο Ιβανίσεβιτς ταπεινά προχωρούσε βήμα-βήμα στη διοργάνωση αποκλείοντας Γκούντγουϊν, Μόγια, Ρόντικ, Ρουσέντσκι, Σάφιν και Χένμαν.

Οι δύο τενίστες παίζουν έναν συγκλονιστικό τελικό που κρίθηκε στα πέντε σετ και ο Κροάτης κερδίζει με 3-2, κάτι που τον μετατρέπει στον πρώτο τενίστα στα χρονικά που φτάνει σε κατάκτηση Γκραν Σλαμ από τόσο χαμηλό νούμερο και μέσω wild card.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως ο συγκεκριμένος αθλητής έχει επιτύχει μια κορυφαία επίδοση και ως προπονητής. Οδήγησε τον συμπατριώτη του, Μαρίν Τσίλιτς στην κατάκτηση του πρώτου Γκραν Σλαμ της καριέρας του το 2014 στο US Open.

Είναι ξεκάθαρα ο άνθρωπος των υπερβάσεων…

Σε ενδιαφέρει