Βαθμός… «χρυσάφι»!

Σαν σήμερα η Ελλάδα έπαιρνε την ισοπαλία (1-1) κόντρα στην Ισπανία στο Euro 2004 και έθετε τις βάσεις για την πρόκριση στην προημιτελική φάση.
gre spa

Δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (16/6/2004) από την ισοπαλία (1-1) που απέσπασε η Ελλάδα από την Ισπανία στο Euro 2004. Αυτός ο βαθμός που κατέκτησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα απέναντι στους “φούριας ρόχας” ήταν ουσιαστικά και εκείνος που της χάρισε την πρόκριση στην επόμενη φάση. Η συνέχεια, φυσικά, είναι γνωστή σε όλους μας.

Μετά από τον θρίαμβο στην πρεμιέρα του Euro 2004 απέναντι στους διοργανωτές Πορτογάλους με 2-1, η εθνική μας θα έδινε το δεύτερο θεωρητικά πιο δύσκολο ματς στον όμιλό της. Αντίπαλός της ήταν η Ισπανία των Ραούλ, Κασίγιας, Πουγιόλ, Μοριέντες, Χοακίν, Τόρες και Βαλερόν, μία πραγματικά πολύ καλή ομάδα, η οποία στόχευε ψηλά σε εκείνη τη διοργάνωση. Οι Ισπανοί, εκτός από αυτό, ήθελαν επίσης να πάρουν εκδίκηση από την Ελλάδα, καθώς στα προκριματικά είχαν βρεθεί αντιμέτωπες και οι διεθνείς μας πήραν σπουδαίο διπλό με όμορφο γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου.

Το ματς ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους Ίβηρες, οι οποίοι ευτύχησαν να προηγηθούν αρκετά νωρίς με τον Φερνάντο Μοριέντες. Όπως ήταν λογικό, η συνέχεια τους ανήκε ολοκληρωτικά, έχασαν πολλές ευκαιρίες για να πετύχουν κι άλλα τέρματα, όμως η ελληνική άμυνα αποδείχθηκε… βράχος, έχοντας και τον Αντώνη Νικοπολίδη σε καταπληκτική μέρα. (Αυτά τα δύο συστατικά, βέβαια, αποδείχτηκαν πως ήταν και οι κύριοι λόγοι που η ομάδα μας κατέκτησε εκείνη τη διοργάνωση)

Στο 53′, ο Όττο Ρεχάγκελ πέρασε τον Τσιάρτα στη θέση του Καραγκούνη, θέλοντας να προσδώσει στο παιχνίδι μας το στοιχείο του απρόβλεπτου. Έτσι κι έγινε. Στο 66′ μετά από μια καταπληκτική μπαλιά του Τσιάρτα στον Χαριστέα, εκείνος με χαρακτηριστική ψυχραιμία… εκτέλεσε τον Κασίγιας, γράφοντας το 1-1. Στη συνέχεια, οι Ισπανοί πίεσαν, έχασαν αρκετές ευκαιρίες για να πάρουν τη νίκη, όμως το ισόπαλο αποτέλεσμα παρέμεινε μέχρι το τέλος. Ένα τέλος που άναψε τη σπίθα σε όλους τους Έλληνες πως κάτι καλό μπορεί να συμβεί μέχρι το τέλος.

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: Estádio do Bessa

Διαιτητής: Λούμπος Μίτσελ (Σλοβακία)

Συνθέσεις των ομάδων

Ισπανία (Ινιάκι Σάεθ): Κασίγιας, Πουγιόλ, Ελγκέρα, Μαρτσένα, Ραούλ Μπράβο, Αλμπέρδα, Μπαράχα, Ετσεμπερία (Χοακίν 46′), Βιθέντε, Ραούλ (Τόρες 80′), Μοριέντες (Βαλερόν 65′).

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Καψής, Φύσσας (Βενετίδης 86′), Ζαγοράκης, Κατσουράνης, Καραγκούνης (Τσιάρτας 53′), Γιαννακόπουλος (Νικολαίδης 49′), Βρύζας, Χαριστέας.

Σκόρερ: Μοριέντες 28′ – Χαριστέας 66′

Σε ενδιαφέρει