Το «χρυσό» κορίτσι της Γερμανίας

Η Στέφι Γκραφ κατάφερε να κατακτήσει συνολικά 22 τίτλους Γκραν Σλαμ στην απίθανη καριέρα της.
steffigraf

Σαν σήμερα 6 Ιουνίου το 1987 η Στέφι Γκραφ εννιά ημέρες πριν κλείσει τα 18, γίνεται η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια του Roland Garros με τη νίκη της στον τελικό επί της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα με 2-1 σετ (6-4, 4-6, 8-6). Η κορυφαία Γερμανίδα τενίστρια όσο νωρίς ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα, το ίδιο νωρίς τη σταμάτησε κιόλας… χορτασμένη από τίτλους και διακρίσεις.

Η Στέφι Γκραφ γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1969 στο Μπρούελ της Γερμανίας. Από νεαρή ηλικία παράτησε τα παιχνίδια και τις κούκλες και προτίμησε να ασχοληθεί με το τένις. Το αποτέλεσμα ήταν να κυριαρχήσει στο άθλημα των «γαλαζοαίματων» επί 17 χρόνια. Το… άστρο της ανέτειλε στις 25 Οκτωβρίου 1982, όταν στο Φίλντερστναντ έπαιξε το πρώτο της επαγγελματικό τουρνουά αντιμετωπίζοντας την Αμερικανίδα Τρέισι Οστιν. Ηταν μόλις 13 χρόνων, τεσσάρων μηνών και εννέα ημερών!

Η πιο σημαντική χρονιά ήταν το 1988. Τότε πέτυχε το «απόλυτο», κατακτώντας και τα τέσσερα τουρνουά Γκραν Σλαμ (Αυστραλιανό Οπεν, Ρολάν Γκαρός, Γουίμπλεντον, Αμερικανικό Οπεν), καθώς επίσης και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Ολοκλήρωσε το 1989 έχοντας ποσοστό επιτυχίας 97,7% (86 νίκες και 2 ήττες), ενώ παρέμεινε 377 εβδομάδες στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης (από αυτές οι 186 ήταν συνεχόμενες). Από τον Μάρτιο του 1987 ως και τον Ιούνιο του 1997 ποτέ δεν έπεσε κάτω από το Νο 2!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Στέφι Γκραφ αποχώρησε σε ηλικία μόλις 30 χρόνων και ενώ ήταν Νο 3 στον κόσμο! Η Γκραφ είχε δηλώσει μετά τη νίκη της επί της Χίνγκις τον Ιούνιο του 1999 στο Ρολάν Γκαρός ότι δεν θα αγωνιζόταν ξανά στο Παρίσι. Στις 4 Ιουλίου του ιδίου χρόνου ήταν φιναλίστ στο Γουίμπλεντον (ηττήθηκε από την Ντάβενπορτ) λέγοντας ότι αποχαιρετούσε και τα χορτάρινα γήπεδα της Αγγλίας. Ηταν η τελευταία παρουσία της σε τελικό στα γήπεδα. Λίγες ημέρες αργότερα ανακοίνωσε την αποχώρησή της γιατί δεν είχε κίνητρα για να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Η Στέφι Γκραφ πάλεψε με τις αναμνήσεις της, «μέτρησε» το μέλλον και όταν διαπίστωσε ότι ο χρόνος τελικά επικράτησε, αποφάσισε να βάλει στον… σάκο τις ρακέτες της και να αποχαιρετήσει οριστικά τα court του τένις. Το κορίτσι των 22 τίτλων Γκραν Σλαμ ανακοίνωσε ότι «πλέον δεν είχε κίνητρα». «Αισθάνομαι πολύ καλά» είπε. «Στο τένις πέτυχα όλα όσα επιθυμούσα. Δεν έχω πλέον άλλο στόχο. Δεν διασκεδάζω πλέον με το τένις». Η αποχώρηση της Γκραφ σχολιάστηκε έντονα από αρκετές προσωπικότητες του γερμανικού αθλητισμού: «Η Στέφι έχει κάνει τόσο πολλά για τον γερμανικό αθλητισμό. Πρόκειται για αθλήτρια-φαινόμενο. Η αποχώρησή της αποτελεί πλήγμα αλλά αξίζει να τη σεβαστούμε» τόνισε ο Γερμανός ποδοσφαιριστής – θρύλος Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Σε ενδιαφέρει