«Πέτα σαν πεταλούδα, τσίμπα σαν μέλισσα!»

Στις 3 Ιουνίου του 2016 πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο μύθος του μποξ Μοχάμεντ Άλι.
«Πέτα σαν πεταλούδα, τσίμπα σαν μέλισσα!»

Ύστερα από σκληρή μάχη 32 ετών με τη νόσο του Πάρκινσον, ο Μοχάμεντ Άλι πέθανε σαν σήμερα (3 Ιουνίου 2016) σε ηλικία 74 ετών. Τα λόγια είναι περιττά για αυτόν τον θρύλο του αθλήματος της πυγμαχίας, αλλά και για έναν από τους σημαντικότερους αθλητές του περασμένου αιώνα.

O Μοχάμεντ Άλι (πραγματικό όνομα Κάσιους Μαρσέλους Κλέι) γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942 και ήταν Αμερικανός πρώην πυγμάχος.

Αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φθάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες, έχοντας κατακτήσει τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 (Ρώμη). Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που στέφθηκε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του με επιτυχία συνολικά 19 φορές. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του 20ού αιώνα.

Ο τρόπος πυγμαχίας του διακρινόταν για την ταχύτητα των κινήσεων του, τη δύναμη και την ευελιξία του. Μέσα από τον συχνά προκλητικό, αλαζονικό και αυθάδη χαρακτήρα του απέναντι στους αντιπάλους του απομακρύνθηκε από τα παραδοσιακά δεδομένα των αγώνων πυγμαχίας, ενώ ταυτόχρονα απασχόλησε την κοινή γνώμη για τις θέσεις του πάνω σε θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα, αποτελώντας σύμβολο διαμαρτυρίας.

Στη δεκαετία του ’60 ασπάστηκε το Ισλάμ, προσχωρώντας στην οργάνωση των «Μαύρων Μουσουλμάνων» και μετονομάστηκε σε Μοχάμεντ Άλι, θεωρώντας πως μέχρι τότε κατείχε το «όνομα ενός δούλου». Τοποθετήθηκε ανοιχτά σε θέματα που άπτονταν της ελευθερίας των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αρνήθηκε επίσης να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, στάση για την οποία του αφαιρέθηκε προσωρινά ο τίτλος του πρωταθλητή.

Το 1983 διαγνώστηκε πως πάσχει από το σύνδρομο Πάρκινσον. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του έλαβε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, όπως το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας», ενώ το 2005 ιδρύθηκε προς τιμή του το «Κέντρο Μοχάμεντ Άλι», αφιερωμένο στη ζωή του, στην αθλητική σταδιοδρομία του και στα ιδανικά που υπερασπίστηκε.

Κορυφαίες ατάκες του

– Πέτα σαν πεταλούδα, τσίμπα σαν μέλισσα.

– Ο άνθρωπος που βλέπει τον κόσμο ίδιο στα 50 του με τον ίδιο τρόπο που τον έβλεπε στα 20 έχει χαραμίσει 30 χρόνια από τη ζωή του.

– Είμαι ο σπουδαιότερος και το είπα αυτό ακόμα και πριν μάθω ότι ήμουν στα αλήθεια ο σπουδαιότερος.

– Γνωρίζω που πάω και γνωρίζω την αλήθεια και δεν είμαι υποχρεωμένος να είμαι αυτός που θέλετε εσείς. Είμαι ελεύθερος να είμαι ο εαυτός μου.

– Ένας άνθρωπος χωρίς φαντασία, είναι άνθρωπος χωρίς φτερά.

– Όταν δεν μπορείς να σκεφτείς καμία καλή απάντηση, η σιωπή είναι χρυσός.

– Είναι απλώς μια δουλειά. Το χορτάρι ψηλώνει, τα πουλιά πετούν, τα κύματα γλύφουν την άμμο. Εγώ δέρνω κόσμο.

– Η πυγμαχία είναι πολλοί άσπροι άντρες να παρακολουθούν δύο μαύρους να πλακώνονται.

– Εάν ονειρευτείς ποτέ ότι με δέρνεις, καλά θα κάνεις να ξυπνήσεις και να ζητήσεις συγνώμη.

– Ήμουν ο Έλβις της πυγμαχίας.

Όταν αρνήθηκε να πολεμήσει στο Βιετνάμ: – Δεν έχω τίποτα να χωρίσω με τους Βιετκόνγκ.

Σε ενδιαφέρει