Τέσσερα χρόνια ήταν αρκετά!

Mετά από τέσσερα χρόνια, η Φούλαμ επιστρέφει επιτέλους στην Πρέμιερ Λιγκ!
fulham

Αίσιο τέλος είχε η τετραετής… περιπέτεια της Φούλαμ στην Τσάμπιονσιπ. Με τη νίκη της 1-0 επί της Άστον Βίλα στον τελικό των play off, η ομάδα του Γιοκάνοβιτς επέστρεψε πανηγυρικά στην Πρέμιερ Λιγκ, γεμίζοντας χαρά και πάλι τους οπαδούς της. Ποια όμως είναι η Φούλαμ, η ομάδα που από τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ στη συνέχεια κινδύνεψε να πέσει στην τρίτη κατηγορία της Αγγλίας;

Το καλοκαίρι του 1997 ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ απέκτησε τη Φούλαμ έναντι 6.25 εκ. λιρών. Το 2001 ανέβηκε στην Πρέμιερ Λιγκ και από εκεί και πέρα για αρκετές σεζόν πάλεψε ώστε να παραμένει στη μεγάλη κατηγορία. Το 2002 κατάφερε να γίνει μια από τις 3 ομάδες που κέρδισαν το Ιντερτότο (έχει πλέον καταργηθεί ως διοργάνωση) επικρατώντας με συνολικό σκορ 5-3 της Μπολόνια. Ηγέτης της ομάδας τότε ο Ιάπωνας Γιουνίτσι Ιναμότο.

Η πιο επιτυχημένη σεζόν στην ιστορία της Φούλαμ στην Πρέμιερ Λιγκ έρχεται την περίοδο 2008/2009. Οι «κότατζερς» έπαιξαν ωραίο ποδόσφαιρο και τελικά τερμάτισαν στην 7η θέση της βαθμολογίας, κερδίζοντας ένα εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης περιόδου. Προπονητής της ομάδας είναι ο Ρόι Χόντγκσον και μεγάλα αστέρια της ο Αμερικανός Κλιντ Ντέμπσεϊ, ο Μαρκ Σβάρτσερ στον άσο, ο Νορβηγός Μπρεντ Χάνγκελαντ στην άμυνα, όπως επίσης και οι Κοντσέσκι, Ντάνι Μέρφι, Ετούχου και Μπόμπι Ζαμόρα.

Η χρονιά 2009/2010 ξεκινάει με μεγάλα όνειρα αλλά με την απορία αν η Φούλαμ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες πλέον υποχρεώσεις. Και όπως θα φανεί στο τέλος της σαιζόν, τα πήγε όχι απλά περίφημα, αλλά ονειρικά! Τερμάτισε με άνεση 12η στη βαθμολογία ενώ μέσα από μία σειρά εκπληκτικών αποτελεσμάτων έφτασε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ όπου ηττήθηκε με 2-1 στην παράταση από την Ατλέτικο Μαδρίτης των Ντε Χέα, Φορλάν και Αγουέρο.

Για να φτάσει στον τελικό είχε κερδίσει τη Σαχτάρ Ντόνεσκ, τη Γιουβέντους (4-1 στο Λονδίνο ανατρέποντας την ήττα 3-1 στο Τορίνο με εκπληκτικό 1ο γκολ του Ντέμπσεϊ), δύο φορές τη Βόλφσμπουργκ (πρωταθλήτρια Γερμανίας τότε) αλλά και το Αμβούργο! Μεγάλοι πρωταγωνιστές της αρμάδας του Χόντγκσον οι Ντέμπσεϊ, Ζαμόρα, Γκέρα, Ντέϊβις (ο σκόρερ του τελικού), Μέρφι, Νταφ, Σβάρτσερ και Χάνγκελαντ.

Την επόμενη χρονιά (2010/2011) η Φούλαμ –με τον Μαρκ Χιουζ στο τιμόνι της αντί του Χόντγκσον που πήγε στη Λίβερπουλ- τερμάτισε 8η στη βαθμολογία αλλά κέρδισε εισιτήριο (λόγω fairplay) για τον 1ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ της ερχόμενης περιόδου.

Η σεζόν 2011/2012 βρίσκει τη Φούλαμ με προπονητή της τον Μάρτιν Γιόλ να ξεκινάει τις υποχρεώσεις της από τα τέλη Ιουνίου και να συνεχίζει την πορεία της μέχρι και τη φάση των ομίλων με μία …συμπαθητική παρουσία η οποία όμως δεν έφερε πρόκριση στη φάση των «32» της διοργάνωσης. Στο πρωτάθλημα, τερμάτισε στην 9η θέση της βαθμολογίας ισόβαθμοι της Λίβερπουλ, χάνοντας την έξοδο στην Ευρώπη στη διαφορά τερμάτων.

Η περίοδος 2012/13 βρίσκει ξανά τον Μάρτιν Γιόλ στη θέση του προπονητή και με τον Γιώργο Καραγκούνη στο ρόστερ της Φούλαμ. Ζαμόρα, Ντέμπσεϊ και Ντεμπελέ αποχωρούν ενώ τη φρόντ λάϊν απαρτίζει το δίδυμο Μπερμπάτοφ-Πέτριτς το οποίο υπόσχεται πολλά. Η σεζόν τελειώνει βρίσκοντας τη Φούλαμ στη 12η θέση χωρίς να έχει αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά την εξασφάλιση της παραμονής της. Πέραν του Καραγκούνη ο οποίος πρόσφερε πολλά στην ομάδα και την πορεία της (γι’ αυτό και ανανέωσε), πρωταγωνιστές της Φούλαμ ήταν οι Μπερμπάτοφ, Νταφ, ο Ελβετός Σεντέρος και οι Νορβηγοί Ρίσε και Χάνγκελαντ στην άμυνα, αλλά και ο Κοσταρικανός Μπράϊαν Ρουίς.

Έτσι, φτάσαμε στη σεζόν 2013/14 που αποτέλεσε την τελευταία –μέχρι σήμερα- χρονιά της Φούλαμ στην Πρέμιερ Λιγκ. Η ομάδα ξεκίνησε με τον Μάρτιν Γιόλ στο τιμόνι της και με σχετικά καλά αποτελέσματα τις πρώτες αγωνιστικές (3 ήττες, 4 νίκες, 2 ισοπαλίες) μέχρι τα μέσα Οκτώβρη. Κάπου εκεί όμως άρχισε να φαίνεται ότι ο Ολλανδός κόουτς είχε κάνει άσχημο σχεδιασμό, αφού μπροστά άφησε την ομάδα μόνο με τον Μπερμπάτοφ ο οποίος πουλήθηκε το Γενάρη, ενώ ο Μήτρογλου που ήρθε ως αντικαταστάτης του Βούλγαρου αποδείχθηκε… φιάσκο. Έτσι τα άσχημα αποτελέσματα άρχισαν να έρχονται. Η μια ήττα μετά την άλλη και η ομάδα άρχισε να κατρακυλά προς τον πάτο της βαθμολογίας. Ο Γιόλ απολύεται ως υπεύθυνος. Τεράστιο το λάθος της διοίκησης Σαχίντ Καν (ο οποίος μόλις είχε αγοράσει το κλαμπ από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ) ο οποίος καθυστέρησε σχεδόν δύο μήνες να αλλάξει προπονητή και τελικά κατέληξε… στο βοηθό του Ολλανδού, Ρενέ Μούλενστιν!

Αφού όπως αποδείχθηκε δεν ήταν ικανός να αλλάξει τη μοίρα της ομάδας, απομακρύνεται και αυτός και στη θέση του έρχεται ως σωτήρας ο Φέλιξ Μάγκατ μήπως και σώσει την κατάσταση. Κάτι το οποίο δεν γίνεται τελικά και η ομάδα υποβιβάζεται τερματίζοντας προτελευταία στη βαθμολογία με 32 βαθμούς και τελικό απολογισμό 9 νίκες, 5 ισοπαλίες και 24 ήττες.

Οι δύο επόμενες χρονιές αποτελούν ουσιαστικά χρονιές προσαρμογής όλων στα δεδομένα της Τσάμπιονσιπ. Της διοίκησης που πρέπει να ψωνίσει από άλλο καλάθι, του κόσμου που πρέπει να στηρίξει την ομάδα, των παικτών που πρέπει να δικαιολογήσουν τα συμβόλαιά τους. Ο Ρος Μακ Κόρμακ έρχεται για να σηκώσει το βάρος στην επίθεση της ομάδας και αρχίζει να φορτώνει τα δίχτυα των αντιπάλων με άφθονα τέρματα. Ωστόσο και τις δύο χρονιές η ομάδα δυσκολεύεται να παραμείνει στην κατηγορία. Ιδιαίτερα τη χρονιά 2015-16 όπου η σωτηρία της εξασφαλίστηκε 1-2 αγωνιστικές πριν το τέλος!

Η σεζόν 2016/2017 έφερε το χαμόγελο ξανά στο σύλλογο, ο οποίος τερμάτισε στην έκτη θέση της κανονικής περιόδου, όμως στα play off δεν τα κατάφερε. Παρ’ όλα αυτά, ήταν ο προάγγελος της φετινής χρονιάς, όπου παρουσίασε ένα πολύ σταθερό πρόσωπο όλη τη χρονιά, χάνοντας την απευθείας άνοδο για δύο βαθμούς. Λίγο… πόνεσε αυτό, όμως, τους «κότατζερς», οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό των play off και με τη νίκη τους 1-0 επί της Άστον Βίλα στο «Γουέμπλεϊ» επέστρεψαν στα μεγάλα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ!

Σε ενδιαφέρει