Όταν οι «Λύκοι»… δάγκωναν!

Δεν έχει περάσει δεκαετία από το πρωτάθλημα που κατέκτησε η Βόλφσμπουργκ και απόψε παλεύει για τη σωτηρία της.
wolf

Η Βόλφσμπουργκ σε… κρίση! Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, οι “λύκοι” είναι αναγκασμένοι να παίξουν μπαράζ για την παραμονή τους στην Bundesliga, αφού τερμάτισαν ξανά στην 16η θέση. Απόψε θα βρουν μπροστά τους την Χόλσταϊν Κιλ, η οποία ήταν η τρίτη καλύτερη ομάδα της δεύτερης κατηγορίας και απειλεί τώρα την παρουσία τους στα “μεγάλα σαλόνια”!

Παρά την μικρή της παρουσία στην Μπουντεσλίγκα (21 μόλις χρόνια), η Βόλφσμπουργκ σίγουρα δεν είναι ομάδα που της αρμόζει να κυνηγάει την παραμονή της, καθώς έχει περάσει περιόδους στην ιστορία της που έφτασε πολύ ψηλά. Ακόμα και σε τίτλους!

Ο σύλλογος είναι γέννημα θρέμα εργατών της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen και ιδρύθηκε το 1945 με το όνομα VSK Wolfsburg, όμως μετά από μια γερή κρίση, όλοι οι παίκτες πλην ενός (Γιόζεφ Μέιερ) έφυγαν και αυτός μαζί με τον Βίλι Χέρμπερτ έφεραν νέους ποδοσφαιριστές, αλλάζοντας το όνομα στο τωρινό VfL Wolfsburg.

Έκτοτε, ο σύλλογος άρχισε να ανεβαίνει ανά περιόδους κατηγορίες και έφτασε να αγωνίζεται για πρώτη φορά σε επαγγελματική κατηγορία το 1954. Έπρεπε να φτάσει το 1993 για να ανέβει στην δεύτερη κατηγορία, ενώ δύο χρόνια αργότερα κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Γερμανίας, όπου έχασε από τη Γκλάντμπαχ (0-3). Ακόμα δύο χρόνια πέρασαν και οι “λύκοι” εξαργύρωσαν την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος με την άνοδο στην Μπουντεσλίγκα για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Το 1999 τερμάτισε στην έκτη θέση, ενώ μέχρι το τέλος διεκδικούσε με αξιώσεις την τετράδα, όμως την επομενη χρονιά κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία της την έξοδο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (Κύπελλο UEFA). Από το 2000 εώς το 2005 έπαιξε στο Κύπελλο Ιντερτότο, ενώ το 2008 με τον Φέλιξ Μάγκατ στο τιμόνι τερμάτισε πέμπτη και βγήκε ξανά στο Κύπελλο UEFA.

H μεγαλύτερή της επιτυχία, όμως, ήρθε τη σεζόν 2008-2009, κατακτώντας την κορυφή του γερμανικού πρωταθλήματος με τον Μάγκατ ξανά στον πάγκο! Ταυτόχρονα, εκείνη τη χρονιά, ο σύλλογος δημιούργησε και ένα ρεκόρ για τη Γερμανία. Για πρώτη φορά δύο παίκτες της ίδιας ομάδας (Γκραφίτε, Έντιν Τζέκο) θα τελείωναν το πρωτάθλημα, έχοντας πετύχει πάνω από 20 γκολ. Η επόμενη χρονιά βρήκε τους “Λύκους” για πρώτη φορά στην ιστορία τους στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως η τρίτη θέση που πήραν στον όμιλο τους οδήγησε στους “32” του Γιουρόπα Λιγκ. Έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου και αποκλείστηκαν από την μετέπειτα φιναλίστ Φούλαμ.

Οι χρονιές που ακολούθησαν ήταν μέτριες και φτάνουμε στη σεζόν 2014-2015, η οποία θύμισε κάτι από το παρελθόν. Με τον Ντίτερ Χέκινγκ στο τιμόνι, οι “λύκοι” τερμάτισαν δεύτεροι στο πρωτάθλημα, ενώ κατέκτησαν και το Κύπελλο Γερμανίας για πρώτη φορά στην ιστορία τους, νικώντας στον τελικό τη Ντόρτμουντ. Η επόμενη σεζόν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού οι “πράσινοι” κατέκτησαν και το Σούπερ Καπ απέναντι στη Μπάγερν, όμως το τέλος του πρωταθλήματος τους βρήκε στην όγδοη θέση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια.

Έτσι, φτάσαμε στην περσινή σεζόν, η οποία πέρασε με πολλές αλλαγές προπονητών, φέρνοντας το σύλλογο στην 16η θέση να παλεύει στα μπαράζ για τη σωτηρία του. Αντίπαλός των “λύκων” ήταν η Μπραουνσβάιχ, την οποία τελικά άφησαν στη δεύτερη κατηγορία με συνολικό σκορ 2-0.

Απόψε, η ομάδα του Μπρούνο Λαμπαντία καλείται να σταθεί στο ύψος της και να πάρει ένα σκορ πρόκρισης, ενόψει της ρεβάνς στην έδρα της φιλόδοξης Χόλσταϊν Κιλ, αποδεικνύοντας πως οι “λύκοι” δαγκώνουν ακόμα…

Σε ενδιαφέρει