Οι ευρωπαϊκοί τελικοί της «Ένωσης»

Τον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο της θα διεκδικήσει αύριο η ΑΕΚ απέναντι στη Μονακό στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
aek

Στον τελικό του μπασκετικού Τσάμπιονς Λιγκ προκρίθηκε εχθές η ΑΕΚ, ύστερα από ένα δραματικό αγώνα κόντρα στη Μούρθια. Η “Ένωση” αν και είχε το προβάδισμα στο περισσότερο μέρος του παιχνιδιού, οι Ισπανοί στο τέλος κατάφεραν να πλησιάσουν στο καλάθι, όμως τελικά δεν πραγματοποίησαν την ανατροπή και έτσι η ελληνική ομάδα πήρε την πρόκριση για το το μεγάλο τελικό με σκορ 77 – 75! Εκεί θα αντιμετωπίσει την Μονακό, η οποία στον ημιτελικό συνέτριψε την γερμανική Λούντβιγκσμπουργκ με 87 – 65!

Κύπελλο Κυπελλούχων 1968

Στις 4 Απριλίου του 1968, η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, επικρατώντας με 89-82 επί της Σλάβια Πράγας και έγραψε ιστορία.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια ελληνική ομάδα κέρδιζε ευρωπαϊκό τίτλο και, επίσης, η πρώτη φορά που συγκεντρώθηκαν 80.000 άτομα να παρακολουθήσουν έναν αγώνα μπάσκετ (Καλλιμάρμαρο Στάδιο), πράγμα που θεωρήθηκε ρεκόρ για τα παγκόσμια αθλητικά δεδομένα και γράφτηκε στο βιβλίο Γκίνες. Ο “δικέφαλος” με πρωταγωνιστές τους Αμερικάνο (29 π.) και Τρόντζο (24 π.) έφερε τη μεγαλύτερη διάκριση μέχρι τότε για το ελληνικό μπάσκετ, το οποίο μετρούσε μόλις ένα χάλκινο μετάλλιο για την εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ του 1949. Αυτό το τρόπαιο ήταν σίγουρα ο πρόδρομος για όλα όσα έχουν κατακτήσει μέχρι σήμερα οι ελληνικές ομάδες.

Ευρωλίγκα 1998

Η ΑΕΚ συμμετέχει εκείνη τη χρονιά στην Ευρωλίγκα και η καλή της πορεία τη φέρνει μέχρι το φάιναλ φορ. Και μάλιστα σε μια περίοδο 10 ετών στην οποία κάθε χρόνο υπήρχε τουλάχιστον μία ελληνική ομάδα στο φάιναλ φορ! (1993 ΠΑΟΚ, 1994 & 1995 Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, 1996 Παναθηναϊκός, 1997 Ολυμπιακός, 1998 ΑΕΚ, 1999 Ολυμπιακός, 2000-2002 Παναθηναϊκός).

Η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη με δύο νίκες επί της Άλμπα στα προημιτελικά (88-68, 82-58)προκρίθηκε στο φάιναλ φορ που διεξήχθη στη Βαρκελώνη 21 & 23 Απριλίου. Στον ημιτελικό απέκλεισε την Μπένετον Τρεβίζο με 69-66 και προκρίθηκε στο μεγάλο τελικό. Εκεί δυστυχώς δεν τα κατάφερε και ηττήθηκε με 58-44 από την πανίσχυρη Κίντερ Μπολόνια.

Κύπελλο Σαπόρτα 2000

Δύο χρόνια μετά τον χαμένο τελικό της Ευρωλίγκας, η ΑΕΚ συμμετείχε στον τελικό και πάλι του Κυπέλλου Κυπελλούχων, το οποίο είχε μετονομαστεί σε Κύπελλο Σαπόρτα. Στον τελικό της Λωζάννης, η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς αντιμετώπισε ξανά την Κίντερ Μπολόνια, όμως αυτήν τη φορά κατάφερε να επικρατήσει με 83-76 και κατέκτησε έτσι τον δεύτερο ευρωπαϊκό της τίτλο. Χατζής, Κορωνιός, Ντικούδης και Κακιούζης ήταν τα αστέρια εκείνης της ομάδας.

Σε ενδιαφέρει