124 χρόνια και… συνεχίζουν

Ένα από τα σπουδαιότερα παραδοσιακά ντέρμπι ολόκληρης της Ευρώπης διεξάγεται απόψε στο λιμάνι του Λίβερπουλ. Το τεράστιο τοπικό ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ.
Everton vs Liverpool

Λίβερπουλ και Εβερτον συγκρούονται απόψε σε ένα από τα πιο παραδοσιακά τοπικά ντέρμπι της Αγγλία, αλλά και όλης της Ευρώπης. Το λιμάνι χωρίζεται στα δύο (περίπου) γιατί οι οπαδοί της Λίβερπουλ είναι σαφέστατα περισσότεροι. Η Εβερτον ζει και αναπνέει κάθε χρόνο για τις κόντρες με τη μισητή αντίπαλο. Η σημερινή τους μάχη θα είναι 231η στην ιστορία τους και πάμε να ταξιδέψουμε λίγο στο παρελθόν βλέποντας τις πέντε συγκλονιστικότερες.

Απρίλιος του 2000

Το 2000 συμβαίνει μία από τις πιο περίεργες στιγμές στο ποδοσφαιρικό στερέωμα και τυχαίνει να είναι στη μεταξύ τους αναμέτρηση. Στις 21 Απριλίου του 2000 η Εβερτον υποδέχεται τη Λίβερπουλ, το ματς έχει μπει στις καθυστερήσεις και οι ομάδες δείχνουν να έχουν συμβιβαστεί με το 0-0. Ο Βέστερβελντ κάνει το βολέ και ο Γκρέιαμ Πολ είναι έτοιμος να σφυρίξει τη λήξη. Τελικά η μπάλα μετά το βολέ του Ολλανδού κίπερ χτυπάει στην πλάτη του Χάτσινσον και καταλήγει στα δίχτυα της Λίβερπουλ. Τα πανηγύρια των παικτών και οπαδών της Εβερτον είναι έξαλλα, μέχρι ο Πολ να μην ακυρώσει το γκολ υποστηρίζοντας πως είχε σφυρίξει τη λήξη του αγώνα μετά το βολέ και οι παίκτες δεν το άκουσαν λόγω του όχλου.

Μάρτιος του 2012

Τον Μάρτιο του 2012 συμβαίνει μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην καριέρα του σπουδαίου αρχηγού Στίβεν Τζέραρντ. Ο Αγγλος μέσος της Λίβερπουλ συμπληρώνει 400 συμμετοχές με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας και το γιορτάζει με τον καλύτερο τρόπο. Χατ-τρικ στη μισητή Εβερτον (3-0), με εντυπωσιακότερο το πρώτο γκολ με τρομερή λόμπα. Ο μεγάλος αρχηγός μετά τη λήξη της αναμέτρησης έτρεξε να πάρει την μπάλα… σπίτι του. Σίγουρα την έχει ακόμα σε προφανή σημείο!

Νοέμβριος του 1982

Πάμε λίγο παλιότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 80’. Συγκεκριμένα το 1982 η Λίβερπουλ επισκέπτεται με άγριες διαθέσεις το Γκούντισον Παρκ και κάνει ότι θέλει στο χορτάρι. Το τελικό 5-0 είναι από τα μεγαλύτερα σκορ στα ντέρμπι των δύο ομάδων, αλλά το σπουδαιότερο ήταν ότι ο Ιαν Ρας πέτυχε τα τέσσερα εξ αυτών. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο κανείς άλλος δεν το έχει καταφέρει. Το κατόρθωμά του παίρνει ακόμα μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε πως ο τρομερός επιθετικός των «ρεντς» είχε δηλώσει πολλάκις πως η ομάδα της καρδιάς του από πιτσιρικάς ήταν η Εβερτον.

Απρίλιος του 1999

Ενας από τους πιο απίστευτους και αμφιλεγόμενους πανηγυρισμούς στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων. Από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης οι οπαδοί της Εβερτον φωνάζουν συνθήματα κατά του Ρόμπι Φάουλερ υπονοώντας ότι έχει κάνει χρήση ναρκωτικών. Ο ίδιος έδωσε μια εκκωφαντική απάντηση στον αγωνιστικό χώρο. Σκόραρε, έτρεξε στην γραμμή του άουτ και προσποιήθηκε ότι… σνιφάρει. Η ομοσπονδία των τιμώρησε με τέσσερις αγωνιστικές και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, παρότι ο προπονητής του, Ουγιέ προσπάθησε να το… σώσει τονίζοντας πως ο επιθετικός της ομάδας του προσποιήθηκε πως έτρωγε γρασίδι. Δεν έπεισε ούτε τον ίδιο του τον εαυτό…

Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας το 1989

Για πολλούς η κορυφαία στιγμή ποδοσφαιρικού πολιτισμού στην ιστορία του αθλήματος. Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας το 1989, με τις δύο ομάδες να είναι από τις κορυφαίες στην Αγγλία τη δεκαετία του 80’. Η κόντρα «μίσους» έρχεται μόλις έναν μήνα μετά την τραγωδία στο Χίλσμπορο με 96 νεκρούς. Μαθήματα ήθους από τους οπαδούς των δύο ομάδων που άφησαν πίσω την παραδοσιακή τους έχθρα και τραγούδησαν όλοι μαζί αγκαλιά πριν τη σέντρα του μεγάλου αγώνα το «You’ ll Never Walk Alone». Ρίγος συγκίνησης στις εξέδρες και ένα μεγάλο μάθημα για τους οπαδούς όλων των ομάδων στον κόσμο. Πάνω από όλα είναι ένα άθλημα που όλοι λατρεύουμε ρε παιδιά…

 

Σε ενδιαφέρει