Πρεμιέρα με ματσάρα στο Πιχουάν

Carlos Bacca

Ο αγώνας της Σεβίλλης με την Βαλένθια είναι αυτός που ξεχωρίζει από την σημερινή πρεμιέρα του ισπανικού πρωταθλήματος. Στα τελευταία δέκα παιχνίδια των δύο ομάδων στο Σάντσεθ Πιχουάν, η Σεβίλλη μετράει επτά νίκες και τρεις ισοπαλίες. Τελευταία φορά που κέρδισε η Βαλένθια ήταν δέκα χρόνια πριν. Πως να μην θεωρηθεί πετυχημένη η περσινή χρονιά για την ομάδα της Ανδαλουσίας, καθώς πήρε το Europa League. Για λίγο μάλιστα έχασε και την τέταρτη θέση της βαθμολογίας, από τη Μπιλμπάο. Οι βασικότατοι Ράκιτιτς, Μορένο και Μπιά έφυγαν, ενώ υπό παραχώρηση είναι και ο στυλοβάτης της άμυνας, Φάσιο. Από κει και πέρα, έφυγαν και οι Μποτία και Μαρίν, καθώς και ορισμένοι άλλοι που δεν επηρεάζουν τα πλάνα του Ουνάι Έμερι. Οι Βιντάλ και Κριχόβιακ αποτελούν τις σημαντικότερες προσθήκες, ενώ σίγουρα θα βοηθήσουν και οι Καρίσο, Παρέχα, Μπαρμπόσα, Σουάρες, Άσπας, Ντεουλοφέου και Αρίμπας. Είναι πάρα πολύ κοντά στην απόκτηση του παικταρά της Βαλένθια, Μπανέγα, καθώς και σε αυτήν του Τρεμουλινάς. Την παρακολούθησα στο ευρωπαϊκό σούπερ καπ κόντρα στη Ρεάλ και έγινε εμφανής η έλλειψη του Ράκιτιτς, αλλά και του Μπιά. Οι Αρίμπας και Γκαμερό θα είναι εκτός σήμερα, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Ντιόγο. Οι Κρικόβιακ, Σουάρες και Βιδάλ θα είναι οι τρεις νέοι της ενδεκάδας, ενώ σε αυτήν δεν θα είναι ο Φάσιο.

Σε μια μεταβατική χρονιά πέρσι, με αρκετά οικονομικά προβλήματα, η Βαλένθια έφτασε αρκετά ψηλά στο Europa League και ήταν αξιοπρεπέστατη και στο πρωτάθλημα. Ο πάμπλουτος Ταϊλανδός Πέτερ Λιμ ανέλαβε την ομάδα, βγάζοντάς την από το αδιέξοδο. Ο Πίτσι, παρά την καλή του πορεία πέρσι, δεν ήταν στις επιλογές του νέου ιδιοκτήτη και καινούριος προπονητής ανέλαβε ο πρώην βοηθός του Φερέιρα στον Παναθηναϊκό, Νούνο. Οι Ματιέ, Μπερνάτ, Παμπόν, Ραμί, Σισοκό, Βάργκας, Ρομέου και Μπανέγα ήταν οι σημαντικότερες αποχωρήσεις, ενώ αποκτήθηκαν οι Ζουκουλίνι, Ορμπάν, Μουσταφί, Ροντρίγκο, Γκόμες, Ντε Πάουλ και Ροντρίγκεζ. Το μεγάλο μετεγγραφικό απόκτημα, ο Μουσταφί, δεν υπολογίζεται για σήμερα, ενώ εκτός αποστολής έμειναν οι εκτός πλάνων Ζόνας, Πόστιγκα, Ζοάο Περέιρα και Βινίσιους.

Δεν έχουν βγει ασφαλή συμπεράσματα για τις δύο ομάδες, καθώς έχουν γίνει πολλές και σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ. Καλύτερα να δούμε το ματς και ίσως στο live να μας έρθει καμιά έμπνευση.

Ενδιαφέρον παιχνίδι θα γίνει και στο Ροσαλέδα, ανάμεσα στη Μάλαγα και την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Στον πάγκο των γηπεδούχων είναι ο Χάβι Γκράθια, καθώς ο Μπερντ Σούστερ κρίθηκε ως αποτυχημένος. Βέβαια και ο Γκράθια δεν κατάφερε να κρατήσει την Οσασούνα στην Primera, αλλά χαίρει της εμπιστοσύνης των ανθρώπων της Μάλαγα. Ο Καμπαγέρο είναι η σημαντικότερη απώλεια της ομάδας, ενώ σίγουρα θα λείψουν και οι Χεσούς Γκάμεθ, Ελισέου και Αμραμπάτ. Την  θέση του Καμπαγέρο πήρε ο εξίσου καλός, Οτσόα, ενώ οι Ροσάλες και Μποκά είναι καλές προσθήκες στην άμυνα. Οι Τισόνε, Μιγκέλ Τόρες, Πέρες, Φλάβιο και Ρεσκαλντάνι δεν θα αγωνιστούν για τους γηπεδούχους. Το πλεονέκτημα της Μάλαγα, τουλάχιστον στην αρχή, δεν είναι άλλο από την ομοιογένεια, καθώς η βασική ενδεκάδα θα μοιάζει πολύ με την περσινή.

Η Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε πήρε πολύ καλό αποτέλεσμα στο Σαν Πάολο με τη Νάπολι (1-1) και πλέον είναι το φαβορί για την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Οι συγκεκριμένες αναμετρήσεις είναι στο μυαλό των παικτών, αλλά ο Βαλβέρδε προσπαθεί να τους πείσει πως η πρεμιέρα στο πρωτάθλημα είναι πάντα σημαντική. Από τους περσινούς βασικούς έφυγε μόνο ο Άντερ Ερέρα, φέρνοντας στα ταμεία της ομάδας περίπου 36 εκατομμύρια. Ήρθαν οι Βιγκέρα και Γκουαροτσένα, που καταρχήν δεν υπολογίζονται για βασικοί. Η πρώτη ενδεκάδα θα είναι ίδια κι απαράλλακτη με πέρσι, ενώ αν περάσει στο Champions League έχει stand by τους Μονρεάλ και Ιγιαραμέντι. Με τους Ιμπάι, Μπενιάτ και Μουνιαϊν πίσω από τον Αντούριθ, η επιθετική λειτουργία της ομάδας είναι παροιμιώδης. Κι αν κουραστεί κάποιος από αυτούς, υπάρχει στον πάγκο και ο Σουσαέτα. Εγγύηση οι Ρίκο και Ιτουράσπε στο κέντρο, ενώ οι Λαπόρτ και Γουρπέγι προσφέρουν ασφάλεια στο κέντρο της άμυνας.

Πολύ καλή και έτοιμη η ομάδα του Βαλβέρδε. Αν δεν είχε το ματς με την Νάπολι σε λίγες μέρες και η απόδοση για το διπλό είναι αρκετά μεγαλύτερη, μπορεί να την επέλεγα. Τώρα όχι.

Στα άλλα δύο σημερινά ματς έχουμε: Γρανάδα – Λα Κορούνια και Αλμερία – Εσπανιόλ.

Σε ενδιαφέρει