Ανοιχτά μέτωπα στις μάχες του Γιουρόπα

Europa league

Με έναν μαραθώνιο που αποτελείται ούτε λίγο ούτε πολύ από 29 αγώνες, συνεχίζεται σήμερα το πρόγραμμα για τους προκριματικούς του Γιουρόπα Λιγκ. Μεταξύ άλλων υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον με τον Αστέρα Τρίπολης να υποδέχεται την Μάιντζ (1-0 το πρώτο ματς υπέρ των Γερμανών) και τον Ατρόμητο να φιλοξενεί την Σαράγιεβο στη ρεβάνς του 1-2 της Βοσνίας.

Στις 19:00 στην Οδησσό, η Τσερνομόρετς υποδέχεται την κροατική Σπλιτ στη Ρεβάνς του 2-0 του πρώτου αγώνα. Οι Ουκρανοί βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο αν και με δηλώσεις των υπεύθυνων της ομάδας θα κυνηγήσουν μέχρι τέλους την ανατροπή. Η περσινή πορεία που η ομάδα προκρίθηκε από τους ομίλους του Γιουρόπα αποτελεί οδηγό για την Τσερνομόρετς. Εκτός είναι ο χαφ Σίντερ, ο εξτρέμ Ναζαρένκο και ο φορ Μπαλάσοφ. Από την άλλη, η Σπλιτ πηγαίνει στο «Τσερνομόρετς Στάντιουμ» να υπερασπιστεί το 2-0 που έχτισε εκμεταλλευόμενη την κακή αμυντική λειτουργία των Ουκρανών. Δυο ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς έχει πάρει η RNK ως τώρα με την Αρμένικη Μίκα (1-1) και την Ισραηλινή Χάποελ Μπερ Σεβά (0-0). Εκτός εδώ και καιρό ο βασικός γκολκίπερ Ζάγκορατς. Οι Ουκρανοί αναμένεται να κυνηγήσουν το γκολ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ασφάλεια στα μετόπισθεν. Μπορούν το θετικό αποτέλεσμα οι Κροάτες στο 2.00 η διπλή ευκαιρία Χ2.

Λίγο αργότερα η Ρόζενμποργκ υποδέχεται την τουρκική Καραντεμίρ Καραμπούκ. Ισόπαλες χωρίς τέρματα οι δύο ομάδες στο πρώτο παιχνίδι στην Τουρκία. Οι «βετεράνοι» σε ευρωπαϊκά ματς Νορβηγοί δεν κατάφεραν στο πρώτο παιχνίδι να επιβάλλουν τον ρυθμό τους απέναντι σε μια σαφώς πιο ανέτοιμη ομάδα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το «φτωχό» 0-0. Την Κυριακή για το πρωτάθλημα έχασαν με 4-1 στην έδρα της Στάμπαεκ όμως είχαν πολλές απουσίες. Σήμερα αναμένεται να επιστρέψουν οι βασικοί αμυντικοί Ρεγκίνιουσεν και Στράντμπεργκ, ο βασικός χαφ Σβένσον και οι επιθετικοί Σέντερλουντ και Χέλαντ. Από την πλευρά της η ομάδα του Τολουνάι Κάφκας, ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό της όνειρο με μια επιτυχία αφού κατάφερε να πάρει το 0-0 απέναντι σε μια πολύ πιο έμπειρη και πιο έτοιμη ομάδα. Είχε μάλιστα ευκαιρίες να σκοράρει κάποιο τέρμα. Στα αγωνιστικά δεν υπάρχουν δηλωμένες απουσίες στο σημερινό ματς. Γενικά, η Ρόζενμποργκ έχει την εμπειρία, έχει τις επιστροφές και το «Λέκερνταλ» στο Τροντχάιμ αναμένεται να γεμίσει. Έχει αξία ο άσσος στο 1.80 περίπου.

Την ίδια ώρα στη Γεωργία και στο ουδέτερο γήπεδο της Τιφλίδας, η Σακίρ υποδέχεται την Ναφτσί Μπακού από το Καζακστάν στη ρεβάνς του 0-0. Η έκπληξη του θεσμού, καθώς στον προηγούμενο γύρο απέκλεισε το φαβορί (Μπούρσασπορ) στα πέναλτι κατάφερε να αποσπάσει μια ισοπαλία στο Καζακαστάν με την γνωστή τακτική της πολυπρόσωπης άμυνας. Μια ομάδα χωρίς ιδιαίτερη ποιότητα που παλεύει σε όλα τα ματς ως τώρα όμως. Ήδη κρίνεται επιτυχημένη η ως τώρα πορεία τους αν και μια πρόκριση στα πλέι-οφ του Γιουρόπα θα ήταν όνειρο για τους Γεωργιανούς. Από την άλλη η Ναφτσί μετά το σοκ του πρώτου αγώνα όπου αν και είχε τον ολοκληρωτικό έλεγχο δεν κατάφερε να σκοράρει καλείται σήμερα να αντιδράσει σκοράροντας το πολυπόθητο γκολ που τόσο τους έλειψε. Με δεδομένη τη στάση της Σακίρ και την δυσκολία της Ναφτσί που δύσκολα θα ρισκάρει νωρίς, θεωρώ πως η ισοπαλία στο ημίχρονο σε αποδόσεις κοντά στο 2.00 είναι σωστή επιλογή.

Στο «Νιου Μπορισόφ Αρίνα» η Σόλιγκορσκ υποδέχεται την Ζούλτε Βάρεγκεμ, μετά το «θαύυμα» που πέτυχαν οι Λευκορώσοι στο πρώτο παιχνίδι όπου και κέρδισαν με 2-5! Σχεδόν τελειωμένη πρέπει να θεωρείται η πρόκριση για την ομάδα του Μπορόφσκι. Για το πρωτάθλημα την Κυριακή έχασε από την πρωτοπόρο Ντιναμό Μινσκ με 3-0. Χωρίς απουσίες σήμερα η Σόλιγκορσκ. Στον αντίποδα, η Ζούλτε έκανε ότι μπορούσε για να αποκλειστεί. Τραγική εμφάνιση, και ακόμα πιο τραγικό αποτέλεσμα με το 2-5 να μην της αφήνει πολλά περιθώρια. Βασικούς ποδοσφαιριστές αναμένεται να παρατάξει σήμερα ο κόουτς Ντουρί, ο οποίος αναμένεται να στερηθεί των υπηρεσιών των Πλετ (φορ), Κολπάτ (στόπερ), Σισακό (μπακ), και Νανσένς (εξτρέμ). Για το πρωτάθλημα την Κυριακή ηττήθηκε στην έδρα της Λόκερεν με 2-1. Συνοψίζοντας το ματς, δεν πιστεύω ότι η Ζούλτε έχει πολλές πιθανότητες να πάρει την πρόκριση. Παρ’ όλα αυτά η απόδοση του διπλού σε τιμές κοντά στο 3.00 δεν μπορεί παρά να με προκαλεί να το ποντάρω, καθώς μπορεί το πρώτο παιχνίδι να έληξε με το απόλυτο 2-5, πιστεύω όμως ότι το σκορ αυτό δεν αντικατοπτρίζει την δυναμική των δυο ομάδων.

Την ίδια ώρα στη Ρουμανία και στο «Κόνσταντιν Ραντουλέσκου» του Κλουζ, η τοπική Έκομαξ υποδέχεται την Δυναμό Μινσκ από την Λευκορωσία. 1-0 το πρώτο ματς υπέρ της Δυναμό. Κακή στο πρώτο παιχνίδι η Κλουζ, κράτησε παθητικό ρόλο και έχασε μόνο 1-0. Έχουν υπάρξει αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να «δέσουν» οι ποδοσφαιριστές μεταξύ τους. Για το πρωτάθλημα στον τελευταίο της αγώνα η Κλουζ έφερε 0-0 στην έδρα της Παντούρι. Από την πλευρά των Λευκορώσων, οι οποίοι συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν φέτος, καθώς βρίσκονται στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος και τελευταία φορά γνώρισαν την ήττα στις 31 Μαΐου, η πολύ καλή εμφάνιση στον πρώτο αγώνα δεν συνοδεύτηκε από σκορ πρόκρισης. Δεν έχουν προβλήματα για το σημερινό ματς και ο προπονητής Βλάντιμιρ Ζουραβέλ αναμένεται να παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα. Γενικά, θεωρώ πως η Κλουζ θα αναγκαστεί να κυνηγήσει το γκολ σε κάποια στιγμή του ματς, και θα αφήσει χώρους δίνοντας καθαρές ευκαιρίες στην Δυναμό. Σε τιμές αουτσάιντερ του 1.90 θα επιλέξω το goal-goal, δίνοντας δεύτερη προτεραιότητα στη διπλή ευκαιρία Χ2 του 1.70.

Στην Πορτογαλία η Ρίο Άβε υποδέχεται την Γκέτεμποργκ στην ρεβάνς του επεισοδιακού 0-1 της Σουηδίας. Οι αποφάσεις του Ισπανού Φερνάντο Τεσέιρα εξόργισαν τους Σουηδούς, οι οποίοι μέχρι και σήμερα διαμαρτύρονται για τη φάση του γκολ, στο οποίο ενώ διαμαρτύρονταν στο διαιτητή οι Πορτογάλοι εκτέλεσαν το φάουλ και έγινε το 0-1, για έναν μη καταλογισμό πέναλτι και για μια απόκρουση της μπάλας από τον τερματοφύλακα της Ρίο Άβε εκτός περιοχής. Οι Πορτογάλοι από την πλευρά τους ασχολούνται με τα «δικά» τους δίχως να κάνουν την παραμικρή αναφορά στην διαιτησία. Ελπίζουν σε πρόκριση τόσο σήμερα όσο και στην επόμενη φάση έτσι ώστε να αγωνιστούν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Εκτός αποστολής έμειναν μόνο 3 νέοι ποδοσφαιριστές που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Από την πλευρά της Γκέτεμποργκ το σύνολο παικτών και προπονητή έμεινε στα παράπονα κατά του Ισπανού διαιτητή. Τέτοια λογική αν και συσπειρώνει την ομάδα, την αποσπά από τον καθαυτό στόχο της που είναι φυσικά η πρόκριση. Για το πρωτάθλημα ηττήθηκε με 0-2 στο ντέρμπι μίσους με την ΑΪΚ. Εκτός για σήμερα ο βασικός αμυντικός Σαλομόνσον και οι μακροχρόνιοι Χάγκλουντ και Ζάγκριντσον. Θεωρώ ότι η νίκη της Ρίο σε fair τιμές του 1.70 έχει αξία.

Τα υπόλοιπα ματς της βραδιάς είναι: Ερμής – Γιουνγκ Μπόις, Κράσνονταρ – Ντιογκόρσκι, Μόλντε – Ζάρια, Σλόβαν Λίμπερετς – Άστρα Γκιουργκιου, Έσμπιεργκ – Ρουχ Χορζόφ, ΑΪΚ – Αστάνα, Λεχ Πόζναν – Στιαρνάν, Πολτέν – Αϊντχόφεν, Σμόνα – Δυναμό Μόσχας, Σπάρτακ Τρναβα – Σεντ Τζόνστον, Χάιντουκ – Σαχτιόρ Καραγκαντί, Ατρόμητος – Σαράγεβο, Μπρόντμπι – Κλαμπ Μπριζ, Πλζεν – Πλοϊεστί, Αστέρας Τρίπολης – Μάιντζ, Λυών – Μλάντα Μπόλεσλαβ, Τορίνο – Μπρομαποϊρκάνα, Χάλ – Τρέντσκιν, Χαφναρφιορντουρ – Έλφσμποργκ, Αμπερντίν – Σοσιεδάδ, Μετ. Σκόπιε – Ομόνοια, Ζίμπρου – Γκρόντιχ και Ριέκα – Βίκινγκουρ.

Σε ενδιαφέρει