Για το μεγάλο διπλό

Για το μεγάλο διπλό

Όταν το 1995, στο Ευρωμπάσκετ Ανδρών της Αθηνας, στο Σερβία-Λιθουανία, οι έλληνες φίλαθλοι φώναζαν “Λιέτουβα-Λιέτουβα” κάτι ήξεραν.

Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα το ίδιο σύνθημα θα μπορούσε να ακούγεται στο Πανευρωπαϊκό Νέων Ανδρών στην Κρήτη. Η Εθνική μας ηττήθηκε από την Ισπανία, αλλά δεν έχασε επαφή με την πρόκριση στους “8”. Γιατί; Διότι οι Λιθουανοί νίκησαν 63-62 τη Σλοβενία και μας έδωσαν παράταση ζωής. Αν κερδίσουμε τους Σλοβένους και οι Ισπανοί τη Μ. Βρετανία, τότε προχωράμε και ελπίζουμε.

Το θέμα, όμως, είναι τι θα κάνουμε εμείς. Η Σλοβενία μόνο εύκολος αντίπαλος δεν είναι και οι παίκτες του Κώστα Μίσσα δεν έχουν περιθώρια για λάθη, βεβιασμένες ενέργειες, κινήσεις εκτός πλάνου. Οι Σλοβένοι διαθέτουν αρκετούς παίκτες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά (Καστράτι, Μπόλτσινα, Ρέμπετς) και δεν είναι αδιάφοροι. 

Για ένα έρθει το μεγάλο διπλό, απαιτείται να ξεκουράσει κάποιος τον Μποχωρίδη στην οργάνωση του παιχνιδιού. Να έχει μεγαλύτερο έλεγχο του σώματος του ο Διαμαντάκος, να μην είμαστε στατικοί και να εμπλακούν κι άλλοι στον παραγωγικό τομέα. Επίσης, τα επιθετικά ριμπάουντ στα οποία είμαστε καλοί, χρειάζεται να αξιοποιούνται καλύτερα. Τέλος, σημαντικό για την έκβαση του ματς, να ρίξουμε τα ποσοστά ευστοχίας της Σλοβενίας εντός πεδιάς.

Η προϊστορία δίνει εφτά παιχνίδια και σκορ 4-3 για τους Σλοβένους. Τελευταία επιτυχία για την Ελλάδα στις 5 Αυγούστου 2008.

Το διπλό από μόνο του δεν προσφέρει πολλά. Με διαφορά 1-5 πόντους, πάει στο 4,50

Συνθέσεις

Σλοβενία: Νίκολιτς, Καστράτι, Ζάτεζιτς, Ρίτζμαν, Κόκολ, Ρέμπετς, Ντόλνσεκ, Ρίτλοπ, Στράζαρ, Γκράμπροβσεκ, Κάραβντιτς, Μπόλτσινα,

Ελλάδα: Μποχωρίδης, Λιάπης, Πουλιανίτης, Σπυριδονίδης, Χριστοδούλου, Σιολόγκας, Κουζέλογλου, Καμπερίδης, Αγραβάνης, Διαμαντάκος, Μαραγκός.

Σε ενδιαφέρει