Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

lille kalou

Πολύ ενδιαφέρουσα η προτελευταία αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. Μοναδικά αδιάφορα παιχνίδια, από κάθε άποψη, είναι τα Αζαξιό – Ρεμς και Βαλενσιέν – Μονακό και Μονπελιέ – Μπαστιά, με τα δύο πρώτα να ξεφεύγουν δύσκολα από το διπλό. Βέβαια, επειδή μιλάμε για απρόβλεπτο γαλλικό πρωτάθλημα, ας κρατήσουμε και μια πισινή. Στο Γκανκάν – Τουλούζ, οι γηπεδούχοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται βαθμολογικά για τη νίκη. Μετά την κατάκτηση του κυπέλλου, η Γκανκάν πήρε ισοπαλία από την Μονακό και τώρα χρειάζεται μία νίκη στις δύο τελευταίες αγωνιστικές για να είναι ασφαλής όσον αφορά την παραμονή στην κατηγορία. Η καλή ψυχολογία υπάρχει, πείσμα και πάθος υπάρχει, αλλά απέναντι είναι μια πολύ ποιοτική ομάδα, η οποία αρέσκεται να κάνει “κηδείες”. Μόνο ο Ντιαλό θα λείψει από τον “τελικό” της Γκανκάν. Η Τουλούζ είναι μέτρια στα τελευταία ματς, με τέσσερις ισοπαλίες και τρεις ήττες στα επτά πιο πρόσφατα. Πολύ σημαντικές οι απουσίες των Αγκιλάρ, Σπάχιτς, Σαντόμ για τους φιλοξενούμενους.

Παρόμοιο με το προηγούμενο παιχνίδι είναι και το Εβιάν – Νις. Κι αυτό γιατί οι γηπεδούχοι είναι αυτοί που θέλουν το τρίποντο στην προσπάθειά τους να σωθούν, ενώ οι φιλοξενούμενοι είναι βαθμολογικά αδιάφοροι. Η Εβιάν κρατάει την τύχη στα χέρια της, καθώς με δύο νίκες στις δύο τελευταίες αγωνιστικές, θα παραμείνει στην κατηγορία. Πάντως, ακόμη κι αν κερδίσει σήμερα, αν το ίδιο κάνει και η Σοσό, θα γίνει τεράστιο ματς το Σοσό – Εβιάν την τελευταία αγωνιστική. Οι Μπαρμποζά και Ντε Μέλο δεν θα αγωνιστούν για τους φιλοξενούμενους, με τον δεύτερο πάντως να μην αποτελεί και τόσο σημαντική απουσία. Οι φιλοξενούμενοι παρέμειναν στην κατηγορία παρά την ήττα από την Σοσό, εκμεταλλευόμενοι τα άλλα αποτελέσματα. Η μεγάλη τους δύναμη είναι η έδρα, καθώς μακριά από αυτήν αποτελούν σχετικά εύκολο στόχο. Για σήμερα έχουν και πολύ σημαντικές απουσίες, αφού δεν θα παίξουν οι Μποντμέρ, Τσβίτανιτς, Ντιγκάρ και Μποζετί.

Χωρίς βαθμολογικό, αλλά με αρκετό αγωνιστικό ενδιαφέρον, αναμένουμε να παρακολουθήσουμε τον αγώνα Λιλ – Παρί Σεντ Ζερμαίν. Οι γηπεδούχοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσουν και μαθηματικά την τρίτη θέση, αλλά θα πρέπει να χάσουν και στις δύο τελευταίες αγωνιστικές και παράλληλα να κάνει το δύο στα δύο η Σεντ Ετιέν, για να μην τερματίσουν σε θέση που εξασφαλίζει την έξοδο στο Champions League. Δεν υπάρχουν αγωνιστικά προβλήματα για τους “Λιλουά”, οι οποίοι μετρούν 13 νίκες σε 18 παιχνίδια στην έδρα τους φέτος. Η Παρί έχασε με 2-1 από την Ρεν για το πρωτάθλημα, αλλά παρόλα αυτά εξασφάλισε τον τίτλο για μία ακόμη χρονιά. Το κλίμα πάντως δεν είναι καλό στο Παρίσι, καθώς η ομάδα δεν προχώρησε όσο θα ήθελε στο Champions League, ενώ και στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος έχει μείνει σε ρηχά νερά. Έμειναν έξω για τους φιλοξενούμενους οι Τιάγκο Σίλβα, Καβάνι, Φαν Ντερ Βιλ και Ζαλέ, όμως επιστρέφει στην ενδεκάδα μετά από πολύ καιρό, ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς.

Στο Ζερλάν, η Λυών υποδέχεται την Λοριάν. Μετά από πολύ καιρό η Λυών δεν ήταν καλή και δίκαια έχασε από την Μαρσέιγ. Έτσι, τώρα στοχεύει στο να κρατήσει την 5η θέση, ώστε να βγει Ευρώπη και την επόμενη χρονιά. Μεγάλη της αντίπαλος η Μαρσέιγ που έχει δύο πόντους λιγότερους. Οι Μπίσεβατς, Τολισό, Λόπες και Φοφανά έμειναν εκτός για διάφορους λόγους, ενώ στην αποστολή είναι ο “πολύς”, Γκουρκύφ. Η Λοριάν είναι αδιάφορη βαθμολογικά, αλλά αυτό δεν την έχει εμποδίσει να είναι αήττητη στις τελευταίες έξι αγωνιστικές. Πάντως, η μισή ομάδα είναι εκτός σήμερα, καθώς δεν θα παίξουν οι Εκουέλε, Κονέ, Οντάρ, Μπακά, Ντιαλό, Ζουφρ, Συνύ, Αμπουμπακάρ και Μπαρτελμέ. Δεν βλέπω πως μπορεί αυτό το ματς να ξεφύγει από τον άσο.

Στο Μπορντό – Μαρσέιγ, οι φιλοξενούμενοι θα προσπαθήσουν να κερδίσουν για να διατηρηθούν στο κόλπο της ευρωπαϊκής εξόδου, ή ακόμη και να προσπεράσουν την Λυών, αν αυτή γκελάρει. Στο προηγούμενο ματς έπαιξε ως Μαρσέιγ μετά από καιρό και επικράτησε εύκολα της Λυών. Ουσιαστικά με την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα θα παραταχθεί η ομάδα της Μασσαλίας, καθώς οι Λεμινά και Καλίφα που απουσιάζουν δεν είναι βασικοί. Εξάλλου, ο Μαρσέλο Μπιέλσα θα είναι ο νέο προπονητής της Μαρσέιγ, αφού η συμφωνία είναι οριστική. Η βαριά φανέλα της Μπορντό έκανε τη δουλειά της και φέτος, αφού παρά το κακό ρόστερ και τις μέτριες εμφανίσεις, κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη οκτάδα. Κύρια δύναμή της η έδρα, στην οποία μετράει 10 νίκες. Οι Ζουσιέ και Σεϊβέ θα απουσιάσουν για τους γηπεδούχους, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την καλή παράδοση που έχουν κόντρα στην Μαρσέιγ.

Σήμερα θα διεξαχθούν και τα ματς Ναντ – Σεντ Ετιέν και Ρεν – Σοσό, με τα διπλά να παίζονται πάρα πολύ, λόγω κινήτρου.
 

Σε ενδιαφέρει