Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο

kratiko laxeio

Σκέψου λέει, την ώρα που οι περισσότεροι εξ’ ημών είμαστε απελπισμένοι όσον αφορά τα οικονομικά μας, να καθόμασταν στην πολυθρονούλα μας το απόγευμα της παραμονής Πρωτοχρονιάς (17:00) και να μας “καθόταν” ο πρώτος λαχνός του Κρατικού Λαχείου, ή πρωτοχρονιάτικου λαχείου, όπως το λέμε συνηθέστερα. Μιλάμε για τρέλα έτσι; Πάρα πολλά εκατομμύρια θα μοιραστούν και φέτος.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δοκιμάσεις την τύχη σου και στο στοίχημα.

Τις τελευταίες μέρες του χρόνου όλη η Ελλάδα περιμένει την κλήρωση του πρωτοχρονιάτικου λαχείου. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 1967 από τη διεύθυνση κρατικών λαχείων, ενώ το λαχείο αυτό ονομάζεται Κρατικό Λαχείο Κοινωνικής Αντίληψης.

Η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων διανείμει το 55% των ακκαθάριστων κερδών στους νικητές. Η κλήρωση γίνεται με τη βοήθεια πέντε ηλεκτρομηχανικών κληρωτίδων οι οποίες μπαίνουν σε κίνηση και μόλις σταματήσουν απελευθερώνουν μία από τις 10 κυλινδρικές μπάλες που περιέχουν, οι οποίες έχουν έναν αριθμό από το 1 μέχρι το 10.

Ο θεσμός του πρωτοχρονιάτικου λαχείου, αλλά και του λαχείου γενικότερα, που πρέπει να σημειώσουμε ότι προυπήρχε αρκετά χρόνια πριν το στοίχημα, έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες. Εδώ θα αναφερθούμε σε δύο από τα δημιουργήματα αυτής της έμπνευσης:

Κυριακάτικό ξύπνημα: Ελληνική ταινία του 1954, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με την Έλλα Λαμπέτη, το Δημήτρη Χορν και το Γιώργο Παππα. Μια παρέα από πιτσιρικάδες κλέβει τα ρούχα και το λαχείο μιας νεαρής πωλήτριας, ενόσω εκείνη κάνει μπάνιο. Το λαχείο θα το αγοράσει αργότερα ένας φτωχός μουσικός. Όταν γίνεται η κλήρωση, η νεαρή κοπέλλα θυμάται τον αριθμό και το διεκδικεί.

Αν έχεις τύχη: Ο τυχερός λαχνός του λαχείου είναι το κυρίως θέμα και στην ταινία “Αν έχεις τύχη”, του 1964, όπου ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, όντας άνεργος, βρίσκει στο δρόμο το τυχερό κουπόνι, το οποίο δολίως είχε ρίξει στα πόδια του ο Χρήστος Τσαγανέας, θέλοντας να εξαπατήσει την ανιψιά του.

Ξύπνα Βασίλη: Πραγματικά το καλύτερο έργο που έχει να κάνει με λαχείο. Ο συντηρητικός Γιώργος Κωνσταντίνου (Βασιλάκης) παίρνει σχεδόν σε όλη του τη ζωή λαχεία, από το πρακτορείο ο Κόκκορας. Όταν ο “αριστερός” Αλέκος Αλεξανδράκης μπαίνει στη ζωή του, ως γαμπρός του, τον κάνει σοσιαλιστή και του αλλάζει γενικότερα τη ζωή. Τελικά, ο Αλεξανδράκης κερδίζει τον πρώτο αριθμό του λαχείου, αγοράζοντας τον λαχνό από έναν πιτσιρικά που ο… Βασιλάκης είχε διώξει κακήν κακώς. Και φυσικά, ο ήρωάς μας τρελαίνεται, νομίζει οτι είναι κόκκορας και πάει στο Δαφνί!

Αλλά και ο Γιώργος Καπουτζίδης, που έγραψε τις Σαββατογεννημένες, όπου ο κεντρικός ήρωας Σάββας (Σάκης Μπουλάς) κερδίζει το πρώτο αριθμό του τζόκερ, εμπνεύστηκε από τη δική του προσωπική ιστορία, καθώς ο πατέρας του είχε κερδίσει τον πρώτο αριθμό του λαχείου.

Το bet-masters θα είναι μαζί σας το βράδυ της κλήρωσης του πρωτοχρονιάτικου λαχείου 2015 και θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της κλήρωσης αμέσως εδώ.

Σε ενδιαφέρει