Μπεσίκτας – Φενέρμπαχτσέ

Ένα από τα τρία μεγάλα ντέρμπι της Τουρκίας διεξάγεται σήμερα. Βέβαια, φέτος οι Μπεσίκτας και Φενέρμπαχτσέ έχουν άλλες προτεραιότητες.
besiktas fener

Συνήθως τα ντέρμπι Μπεσίκτας – Φενέρμπαχτσέ έκριναν τίτλους, αλλά το σημερινό είναι σημαντικό για άλλους λόγους. Η Μπεσίκτας δεν έχει ελπίδες για πρωτάθλημα, καθώς έχει 12 πόντους λιγότερους από την πρωτοπόρο Μπασάκσεχίρ, αλλά θέλει βαθμούς για να πάρει τουλάχιστον την 2η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Η Φενέρμπαχτσέ είναι στην επικίνδυνη ζώνη και παίζει για τη σωτηρία της. Η παράδοση είναι μοιρασμένη στο συγκεκριμένο ντέρμπι, αλλά η πρόσφατη παράδοση είναι υπέρ της Φενέρ, με την Μπεσίκτας να έχει μόλις δύο νίκες στα τελευταία δώδεκα μεταξύ τους. Σημαντικό στατιστικό, ότι στα τελευταία επτά παιχνίδια μεταξύ τους, έχουν δωθεί 13 κόκκινες κάρτες.

Τα προγνωστικά μου

(20:00) Μπεσίκτας – Φενέρμπαχτσέ 2 (4,33)

 

Ανάλυση

Η Μπεσίκτας έδειξε το πόσο φορμαρισμένη είναι, επικρατώντας της Μαλάτιασπορ την προηγούμενη αγωνιστική. Σε μια έδρα που η Μαλάτια δεν είχε χάσει εδώ και επτά μήνες. Για πρώτη φορά φέτος έκανε τρεις σερί νίκες και δείχνει πως μπορεί να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση, την οποία σήμερα κατέχει η Γαλατάσαράι, με έξι πόντους περισσότερους. Η μοναδική απουσία στο σημερινό ντέρμπι είναι αυτή του Λιάιτς, ο οποίος είναι τιμωρημένος. Ο Μπουράκ Γιλμάζ έχει καπαρωμένη τη θέση του στην επίθεση, ενώ οι Κουαρέσμα και Καγκάβα, προσθέτουν τεράστια ποιότητα στα χαφ. Εντός έδρας, η Μπεσίκτας μετράει έξι νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες σε δέκα αγώνες. 

Ίσως είναι η τραγικότερη χρονιά στην ιστορία της Φενέρμπαχτσέ. Κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό, ενώ μεσοβδόμαδα αποκλείστηκε και από το Europa League, ένας θεσμός που με την κατάντια της φέτος, ήταν πολυτέλεια. Αυτή τη στιγμή είναι στην 3η θέση από το τέλος της βαθμολογίας και ψάχνει βαθμούς παντού. Μακριά από το γήπεδό της έχει έξι ήττες, τέσσερις ισοπαλίες και μόλις μία νίκη σε 11 ματς. Στο πιο πρόσφατο παιχνίδι τους για το πρωτάθλημα, αναδείχτηκαν ισόπαλοι 1-1 με την Κόνιασπορ, παρότι για μεγάλο διάστημα έπαιζαν με παίκτη παραπάνω. Τουλάχιστον, έπαιξαν καλά στην Αγία Πετρούπολη, όπου λίγο έλειψε να πάρουν την πρόκριση. Οι βασικοί Βαλμπουενά, Εκιτσί και Χασάν Αλί είναι πιθανόν να παίξουν σήμερα, αλλά η συμμετοχή τους θα αποφασιστεί λίγο πριν την έναρξη. Από το 2010 έχει να χάσει ντέρμπι που διεξάγεται Δευτέρα και θα πάει με όλες της τις δυνάμεις για αποτέλεσμα σήμερα. Η ενδεκάδα της είναι καλή πάντως.

Πιθανές ενδεκάδες

Μπεσίκτας (4 – 2 – 3 – 1)

Κάριους

Γκιονούλ

Βίντα

Μιρίν

Ερκίν

Χάτσισον

Τοκόζ

Κουαρέσμα

Καγκάβα

Γιαλτσίν ή Αντριάνο

Μπουράκ Γιλμάζ

Φενέρμπαχτσέ (4 – 2 – 3 – 1)

Ντεμιρέλ

Ίσλα

Σκρτελ

Τσιφτπινάρ

Χασάν Αλί

Ζαϊλσον

Τοπάλ

Ντιράρ

Ζάγιτς

Μόουζες

Σολδάδο

Εκτίμηση

Η ομάδα που το θέλει περισσότερο είναι η Φενέρ. Σύμφωνοι οτι είναι χάλια φέτος, αλλά στα ντέρμπι, άλλα πράγματα παίζουν ρόλο.

Σε ενδιαφέρει