Κύπελλο Ελλάδας: Nα… ξεμπερδέψουν από σήμερα

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα ήθελαν να πάρουν σκορ πρόκρισης από σήμερα.
Κύπελλο Ελλάδας: Nα… ξεμπερδέψουν από σήμερα

Mε τέσσερις αναμετρήσεις ξεκινάει σήμερα η φάση των «16» Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στην έδρα της Ξάνθης, ο ΠΑΟΚ πάει στην Πάτρα να παίξει με την Παναχαϊκή, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κρητικό ντέρμπι Εργοτέλης – ΟΦΗ. Το πρόγραμμα΄ανοίγει με το ζευγάρι από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ ΠΑΣ Γιάννινα – Πανιώνιος.

* Οι αγώνες είναι διπλοί και ισχύει ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ. Ακολουθεί ρεβάνς στην έδρα των φιλοξενούμενων.

Ανάλυση

ΠΑΣ Γιάννινα – Πανιώνιος

Η ήττα από τον Ηρακλή με 2-0 στο Καυτανζόγλειο την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του κυπέλλου δεν στάθηκε… μοιρά για τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος ναι μεν ισοβάθμησε με τον «Γηραιό» στην δεύτερη θέση, προκρίθηκε όμως στην φάση των «16» λόγω καλύτερης διαφοράς από την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Πάντως, οι Γιαννιώτες -έστω και αν μπήκαν στην κλήρωση στους αδύναμους- στάθηκαν τυχεροί και έπεσαν πάνω στον Πανιώνιο και σήμερα θα προσπαθήσουν να κάνουν το πρώτο βήμα για την πρόκριση. Στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος, μάλιστα, οι δύο ομάδες βρέθηκαν ξανά αντιμέτωπες στο ίδιο γήπεδο με τους γηπεδούχους να επικρατούν με 3-1. Έτσι, η ομάδα του Γιάννη Πετράκη πήρε σπουδαία ανάσα και βρίσκεται στην 12η θέση στη βαθμολογία της Σούπερ Λιγκ. Πάντως, οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην πόλη των Ιωαννίνων μπορεί να αποδειχθούν αποτρεπτικές για την διεξαγωγή του αγώνα και αυτή θα κριθεί λίγο πριν την έναρξη. Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα απουσιών για τον Έλληνα τεχνικό.

Από την άλλη μεριά, η νίκη με 2-1 στην έδρα του Ηροδότου έδωσε στον Πανιώνιο την πρώτη θέση του ομίλου του, αφήνοντας δεύτερη την ΑΕΛ. Οι «κυανέρυθροι» παρατάχθηκαν με πολλές αλλαγές, καθώς η πρόκριση είχε ήδη κριθεί, όμως και πάλι δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα. Σήμερα, η ομάδα του Άκη Μάντζιου θα μπει στο ματς με σκοπό το θετικό αποτέλεσμα που θα τη βοηθήσει στη ρεβάνς της Νέας Σμύρνης. Στα αγωνιστικά, δεν υπολογίζονται οι αμυντικοί Μπανανά και Ρέντζα, οι μέσοι Σπιριντόνοβιτς, Καμαρά και Άλμπεργκ, ενώ…άφαντος παραμένει ο -επίσης- μέσος Κεϊτα, ο οποίος δεν επέστρεψε από την χειμερινή άδεια. Παρελθόν αποτελεί ο μεσοεπιθετικός Μασούρας που αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό.

Εκτίμηση: Αρκετά προσεκτικές θα είναι και οι δυο ομάδες, έχοντας στο μυαλό και τη ρεβάνς. Βλέπω μια ωραία ισοπαλία σε αυτήν την μάχη. Χ

Παναχαϊκή – ΠΑΟΚ

Με τη νίκη της 2-1 επί του Λεβαδειακού την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, η Παναχαϊκή κατάφερε να βρεθεί στη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Σταθερή ήταν οι εικόνα των Πατρινών, οι οποίοι ηττήθηκαν μόνο από τον Ολυμπιακό, ενώ το ίδιο πρόσωπο παρουσιάζουν και στο πρωτάθλημα, όμως δύσκολα παίρνουν βαθμούς. Στο τελευταίο ματς, πάντως, επικράτησαν με 2-1 των Τρικάλων εντός έδρας και βρίσκονται στην 6η θέση. Τα προβλήματα στα διοικητικά συνεχίζονται, καθώς ο σύλλογος παραμένει χωρίς «κεφαλή», όμως έχει μαζί του τον κόσμο, ο οποίος αναμένεται και σήμερα να δώσει βροντερό «παρών.» Στα αγωνιστικά, ανέτοιμος είναι ο μεσοεπιθετικός Φουρλάνος, ενώ ο Οφρυδόπουλος άφησε εκτός αποστολής τον μπακ Πολυχρόνη, τον φορ Αντωνακόπουλο και τον εξτρέμ Μαυριά.

Από την άλλη μεριά, ο ΠΑΟΚ πολύ άνετα πέρασε στους «16» του κυπέλλου, κατακτώντας την πρώτη θέση του ομίλου. Μάλιστα, στο τελευταίο ματς διέλυσε με 6-0 των Αήττητο Σπατών και τώρα έχει μπροστά του το πρώτο επίσημο ματς για το 2019 στην Πάτρα. Πρώτος στόχος του «Δικεφάλου», όπως είναι γνωστό, είναι το πρωτάθλημα, όμως δε γίνεται να αφήσει το Κύπελλο στη… μοίρα του, έχοντας κατακτήσει το θεσμό τα δύο τελευταία χρόνια. Πάντως, το θέμα που μονοπωλεί αυτόν τον καιρό την ειδησεογραφία στην Τούμπα, δεν είναι άλλο από την επικείμενη μετακίνηση του Πρίγιοβιτς στην Αλ Ιτιχάντ κάτι που αν συμβεί θα αναγκάσει τη διοίκηση να κινηθεί άμεσα για την αντικατάστασή του Σέρβου φορ. Για αυτόν το λόγο, ο κόουτς Λουτσέσκου τον άφησε εκτός αποστολής, ενώ το ίδιο ισχύει για τον ανέτοιμο φορ Ακπόμ. Εκτός για λόγους ξεκούρασης θα μείνουν οι μπακ Βιεϊρίνια και Μάτος, ενώ τραυματίες είναι ο στόπερ Χατσερίντι και ο χαφ Βέρνμπλουμ. Στην κορυφή της επίθεσης θα ξεκινήσει ο Νίκος Καρέλης.

Εκτίμηση: Η υπόθεση του Πρίγιοβιτς, ίσως επηρεάσει τον ΠΑΟΚ, όμως και πάλι η διαφορά δυναμικότητας είναι τεράστια. Οι αποδόσεις στο διπλό σε καμία περίπτωση δεν έχουν να πουν τίποτα. Ίσως να κοιτούσαμε το τεράστιο αμφίσκορο. GG

Ξάνθη – Ολυμπιακός

Με τη… βοήθεια του ΟΦΗ που κέρδισε την Κέρκυρα κατάφερε η Ξάνθη να τερματίσει στη δεύτερη θέση του ομιλου της και να προκριθεί στην επόμενη φάση. Την τελευταία αγωνιστική, οι Ακρίτες ηττήθηκαν με 1-0 από τη Νίκη Βόλου, αν και κατέβασαν βασική ομάδα. Βασικός στόχος της ομάδας του Ράσταβατς είναι η 5η θέση του πρωταθλήματος, όμως το Κύπελλο δεν περνάει αδιάφορο. Με οδηγό το 1-1 επί του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, λοιπόν, οι γηπεδούχοι θα προσπαθήσουν να πάρουν κάτι καλό από το σημερινό ματς. Κανονικά στην αποστολή βρίσκεται ο νεαποκτηθείς εξτρέμ Μπαριέντος, ενώ εκτός έμειναν ο φορ Γέντριτσεκ, οι εξτρέμ Σαρπόνγκ και Φασίδης και αμυντικός χαφ Ντε Λούκας.

Aπό την άλλη μεριά, ο Ολυμπιακός πέρασε στο πολύ… χαλαρό στους «16» του Κυπέλλου, τερματίζοντας πρώτος στον όμιλο. Το τέλος του 2018 βρήκε τους «ερυθρόλευκους» σε αρκετά καλή κατάσταση και δείχνουν ότι είναι η μόνη ομάδα που μπορεί να απειλήσει τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα. Αυτός είναι και ο πρώτος στόχος για τους Πειραιώτες, όμως δε μπορεί να αγνοηθεί το Κύπελλο, μια διοργάνωση που η κατάκτησή του αγνοείται από το 2015. Στα μεταγραφικά, έχουν ήδη αποκτηθεί ο Αργεντινός επιθετικός Σολδάνο και ο εξτρέμ Μασούρας. Στα αγωνιστικά, δεν υπολογίζεται ο γκολκίπερ Γιαννιώτης, ενώ εκτός για σήμερα θα μείνουν οι εξτρέμ Ποντένσε και Χριστοδουλόπουλος. Δεδομένα απουσιάζουν ο μπακ Ελαμπντελαουί και ο στόπερ Σισέ. Ντεμπούτο αναμένεται να κάνει ο Μασούρας.

Εκτίμηση: Να καθαρίσει από σήμερα θα ήθελε ο Ολυμπιακός, όμως η διακοπή ίσως τον επηρεάσει. Η ισοπαλία στο ημίχρονο μοιάζει αρκετά πιθανή. ΗΤ Χ

Εργοτέλης – ΟΦΗ

Στις ήττες επέστρεψε το περασμένο Σάββατο ο Εργοτέλης μετά το 2-1 εντός έδρας από τον Απόλλωνα Λάρισας. Έτσι, οι Κρητικοί έμειναν στο -11 από την κορυφή, έχοντας και ένα ματς λιγότερο. Στο Κύπελλο, δε, έκαναν τη μεγάλη έκπληξη, πετώντας εκτός συνέχειας τον Άρη, τον οποίο νίκησαν με 3-2 εντός και ήταν εκείνοι που πήραν τη δεύτερη θέση. Η κλήρωση τους έφερε πάνω στον συμπολίτη ΟΦΗ και σήμερα οι γηπεδούχοι θα παλέψουν για ένα θετικό αποτέλεσμα ενόψει της ρεβάνς. Δεν έχουν αναφερθεί αγωνιστικά προβλήματα, ενώ πρόσφατα αποκτήθηκε ο μέσος Γροντής (Αήττητος Σπατών) που σήμερα θα είναι εκτός αποστολής. Αντιθέτως, παρελθόν αποτελούν οι Κοζωρώνης και Αντωνίου.

Από τη μεριά του, ο ΟΦΗ πήρε την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου, τερματίζοντας στην πρώτη θέση του ομίλου του. Στον τελευταίο αγώνα επικράτησε 3-0 εκτός έδρας της Κέρκυρας, μην αφήνοντας δικαιώματα αμφισβήτησης της ανωτερότητάς του. Τώρα, η κληρωτίδα του έβγαλε το κρητικό ντέρμπι και πάει σήμερα στο Παγκρήτειο για να… καθαρίσει από νωρίς την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Στα αγωνιστικά, εκτός έμειναν οι τραυματίες Νέιρα, Μεγιάδο, Παπαστεριανός και ο Αραβίδης που δεν υπολογίζεται.

Εκτίμηση: Το κύπελλο είναι ο θεσμός των εκπλήξεων και ο Εργοτέλης το απέδειξε και με τον τρόπο που προκρίθηκε. Περιμένω τους γηπεδούχους να είναι ανταγωνιστικοί και σήμερα.

Σε ενδιαφέρει