Ευρωλίγκα: Ολυμπιακός και Μπλατ θέλουν χρόνο

Πρεμιέρα για τον Ολυμπιακό του Ντέιβιντ Μπλατ στην Ευρωλίγκα, με πολύ δύσκολη αποστολή στην... κατηφορική έδρα της Χίμκι.
Ευρωλίγκα: Ολυμπιακός και Μπλατ θέλουν χρόνο

Ολυμπιακός και Ντέιβιντ Μπλατ αρχίζουν την κοινή τους πορεία στην Ευρωλίγκα.

Αντίπαλος των «ερυθρολεύκων» η ρωσική Χίμκι, που στη Ρωσία έχει αναγκάσει τον Ολυμπιακό σε μερικές από τις πιο δύσκολες ευρωπαϊκές του βραδιές. Συγκεκριμένα, πέρυσι με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον πάγκο, οι Ρώσοι επικράτησαν 82 – 54, ενώ το 2016 και πάλι με Σφαιρόπουλο, η Χίμκι επικράτησε 98 – 66.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος Ολυμπιακός χρειάζεται χρόνο και αυτό ήταν εμφανές ακόμα και στα δύο ματς με τον Χολαργό.

Άλλες τρεις αναμετρήσεις στο πρόγραμμα: Μπουντνούτσνοστ – Αρμάνι Μιλάνο, Ζαλγκίρις – Μπασκόνια, Φενέρ – Γκραν Κανάρια.

Ανάλυση

Ολυμπιακός – Χίμκι

Το πιο δύσκολο καλοκαίρι της ιστορίας της ήταν το φετινό για τη Χίμκι. Τα όσα έγιναν με τον Χάνεϊκατ και την υπόθεση αυτοκτονίας του όπως ήταν λογικό συγκλόνισαν τον οργανισμό της ομάδας και η αποψινή αναμέτρηση θα διεξαχθεί με βαρύ κλίμα στις εξέδρες, με τους παίκτες των γηπεδούχων να φορούν φανέλες για να τιμήσουν τη μνήμη του Αμερικανού φόργουορντ. Στο αμιγώς αγωνιστικό σκέλος, αποχώρησε ο Τζέιμς Άντερσον και αποκτήθηκαν οι Γκουρμπάνοφ, Μποστ, Μίκι, Πράδερ από τον Προμηθέα και ο Τόνι Κρόκερ που είναι και η πιο «ηχηρή» προσθήκη. Ηγέτης του συνόλου του Γιώργου Μπαρτζώκα που παραμένει για δεύτερη σεζόν στην ομάδα της Χίμκι, παραμένει ο Αλεξέι Σβεντ, που έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων και αποφάσεων στο παρκέ, αν και αυτό έχει κοστίσει αρκετές φορές. Άνετες νίκες στα πρώτα επίσημα ματς κόντρα σε Ρίγα και Ενισέι, με τις διαφορές να κυμαίνονται στους 30 πόντους.

Θα μπορέσει ο Ολυμπιακός να περάσει αλώβητος από την έδρα της Χίμκι; (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Το νέο κεφάλαιο του Ολυμπιακού στην πορεία του στην Ευρωλίγκα αρχίζει από σήμερα στη Ρωσία κόντρα στη Χίμκι. Οι «ερυθρόλευκοι» αλλάζουν φιλοσοφία με τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο της ομάδας και ο Αμερικανοϊσραηλινός, αφού πήρε ευρωπαϊκή κούπα με την Νταρουσάφακα, αποφάσισε να ξαναδουλέψει στο επίπεδο που του αρμόζει, δηλαδή στην Ευρωλίγκα. Αποχώρησαν Παπαπέτρου, Ρόμπερτς και ΜακΛίν ως μοναδικές ουσιαστικές απώλειες και αποκτήθηκαν οι Γουίλιαμ – Γκος, Τουπάν, Βεζένκοφ, ΛεΝτέι και Γιάνις Τίμα και μένει να φανεί αν είναι ενισχυμένος ή όχι. Βέβαια, εδώ παίζει ρόλο η εξ ολοκλήρου διαφορετική φιλοσοφία μπάσκετ που έχει ο Μπλατ σε σχέση με τον προκάτοχό του, γεγονός που δημιουργεί ένα δεδομένο. Ο Ολυμπιακός θέλει ίσως λίγο περισσότερο χρόνο συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες. Αυτό φάνηκε ακόμα και στα ματς με τον Χολαργό, που μπορεί να ήταν χαμηλών απαιτήσεων, αλλά παρουσιάστηκαν πολλά κενά διαστήματα. Ο Παπανικολάου ταξίδεψε με την υπόλοιπη ομάδα, αλλά είναι άγνωστο κατά πόσο είναι σε θέση να βοηθήσει έπειτα από 20 μέρες απουσίας από τις προπονήσεις.

Εκτίμηση: Τα προγνωστικά δεν είναι με τον Ολυμπιακό και λογικά δεν είναι με τον Ολυμπιακό. Η Χίμκι είναι πιο έτοιμη ομάδα, με σταθερές από πέρυσι. Πρόκειται επίσης και για μια έδρα που τον δυσκολεύει. Για αυτό τον λόγο βαδίζουμε με τη λογική που λέει άσο με χάντικαπ 2,5 πόντων.

Μπουντούτσνοστ – Αρμάνι Μιλάνο

Στην Ευρωλίγκα έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια η Μπουντούτσνοστ, καθώς η τελευταία χρονιά που βρέθηκε στα σαλόνια ήταν το πολύ μακρινό 2001. Πέρυσι είχε μια σπουδαία σεζόν, καθώς έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Γιούροκαπ (την απέκλεισε ο Μπλατ) και φέτος έχει μπροστά της την πρόκληση της κορυφαίας διοργάνωσης, στην οποία παρουσιάζεται από όλους ως η ασθενέστερη ομάδα από τις 16. Φυσικά, δεν έχει κάποιο τεράστιο μπάτζετ και προτάσσει τον ενθουσιασμό και ενδεχομένως την υποτίμηση που μπορεί να έχει από τους αντιπάλους. Προπονητής είναι ο άπειρος Τζίκιτς. Η πιο ηχηρή της προσθήκη ήταν αυτή του Γάλλου, Έντουιν Τζάκσον, που είναι αυθεντικός σκόρερ και έχει εμπειρία από κορυφαίους συλλόγους. Βέβαια, δεν είναι αυτός που από μόνος του μπορεί να τραβήξει το… κάρο. Η σεζόν για την ίδια δεν έχει αρχίσει με τον καλύτερο τρόπο, καθώς μετρά ήδη δύο ήττες, αμφότερες από τον Ερυθρό Αστέρα.

Έχει ειπωθεί πολλές φορές για την Αρμάνι Μιλάνο ότι το πρόβλημα ποτέ δεν ήταν το ρόστερ της, αλλά όλο το κοσμοπολίτικο περιβάλλον της ομάδας. Φέτος, όμως, δείχνει να έχει κάνει το βήμα παραπάνω ακόμα και στο ρόστερ, αφού ενισχύθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μάικ Τζέιμς και Νεμάνια Νέντοβιτς είναι παίκτες από το πολύ πάνω ράφι και πλέον είναι θέμα του Σιμόνε Πιανιτζιάνι, που παραμένει από πέρυσι, να τους εκμεταλλευθεί. Μαζί με αυτούς τους δύο, προστέθηκαν και οι Ντέλα Βάλε, Μπρουκς, Μπερνς και Φοντέκιο. Αποχωρήσεις φυσικά και υπήρξαν, αφού αποχαιρέτησαν οι Θίοντορ και Γκάουντλοκ που σαφώς δεν ταίριαζαν μαζί στο «τρελό» σύνολο που είχε διαμορφωθεί την περσινή σεζόν. Εκπληκτικό το ξεκίνημά της στη φετινή σεζόν, έχοντας μόνο νίκες.

Εκτίμηση: Διαφορά κλάσης και διαφορά δυναμικότητας. Η Αρμάνι θέλει να δώσει το στίγμα της εν όψει της φετινής σεζόν. Διπλό με χάντικαπ 5,5 πόντων.

Ζαλγκίρις – Μπασκόνια

Η ομάδα – μοντέλο ενός προπονητή – θαύμα. Αυτό ήταν η περσινή Ζαλγκίρις και θέλει φυσικά να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο. Ο Γιασικεβίτσιους έμεινε στον πάγκο των Λιθουανών και εκείνοι τον ευχαρίστησαν, προσφέροντάς του το μεγαλύτερο μπάτζετ στην ιστορία της ομάδας. Αν μη τι άλλο το άξιζε, αφού την περσινή σεζόν οδήγησε τη Ζαλγκίρις στο Final 4 κόντρα στα προγνωστικά. Αποχώρησαν οι Πάνγκος και Τουπάν, προστέθηκαν οι Ουόλτερς, Γουόκαπ και Βέστερμαν, ενώ το πολύ σημαντικό είναι ότι κατάφερε να κρατήσει τον κορμό της περσινής σεζόν. Μεγάλο όπλο της θα είναι και φέτος η άμυνα, αλλά πολύ περισσότερο η εκπληκτική κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση με άριστο διάβασμα της άμυνας. Βέβαια, σε αυτό ήταν καταλυτικός ο Πάνγκος, που δεν υφίσταται πλέον στην εξίσωση. Μεγάλη νίκη με μεγάλη ανατροπή στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος στην έδρα της Λιέτουβος Ρίτας με 69 – 76.

Έχασε αρκετό έδαφος με τον Πριχιόνι στον πάγκο της η Μπασκόνια και ευτυχώς για την ίδια ανέλαβε ο Πέδρο Μαρτίνεθ και πρόλαβε να τη βάλει στην 8άδα. Στα πλέι – οφ βρήκε απέναντί της τη Φενέρ και κάπως έτσι αποχαιρέτησε την περσινή σεζόν με ψηλά το κεφάλι και με καλή… κληρονομιά εν όψει της φετινής σεζόν. Όπου κληρονομιά βάλτε παραμονή των Σενγκέλια, Γκρέιντζερ, Τζάνινγκ, Πουαριέ, Φόιγκτμαν κλπ., ενώ αποχώρησαν Μπομπουά και Τίμα. Σιλντς και Χίλιαρντ αποκτήθηκαν για τα γκαρντ, γεμίζοντας αρκετά την περιφέρεια. Γενικότερα, η Μπασκόνια είναι ομάδα του πολύ καλού προπονητή της, που ειδικά στην επίθεσή της είναι πολύ γρήγορη. Προβλημάτισε με την ήττα της από την Μπούργος στο πρωτάθλημα.

Εκτίμηση: Εξαιρετικά ισορροπημένο παιχνίδι και θα προτιμήσω να πάω με τη δύναμη των γηπεδούχων, καθώς οι φιλοξενούμενοι στο ματς του πρωταθλήματος προβλημάτισαν ως προς την ετοιμότητά τους. Άσος.

Φενέρμπαχτσε – Γκραν Κανάρια

Ό,τι φέρει την… ούγια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς γίνεται αυτομάτως και υποψήφιο για την κορυφή. Εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε η φετινή Φενέρ, πόσω μάλλον, όταν πλέον ο Σέρβος έπειτα από τόσα χρόνια έχει δημιουργήσει μια ομάδα 100% δική του. Δεν μπόρεσε να επαναλάβει τον θρίαμβο του 2017, αλλά έφτασε μέχρι τον τελικό, γνωρίζοντας τελικά την ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Και φέτος ο στόχος της είναι η κορυφή. Το μπάτζετ μειώθηκε ελαφρώς, αλλά μην φανταστεί κανείς ότι υπέστη και κάποια οικονομική καταστροφή. Έφυγε ο Γουαναμέικερ και ο Τόμπσον που δεν υπολογιζόταν έτσι κι αλλιώς και αποκτήθηκαν οι Λοβέρν και Ένις, που μέχρι στιγμής είναι η αλήθεια δεν πολυχρησιμοποιείται. Με τον Γουαναμέικερ να είναι πλέον στο NBA, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει δώσει πολλές περισσότερες ευθύνες στον Κώστα Σλούκα, που έχει γίνει και πολύ πιο «δεμένος» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ηγετικά χαρακτηριστικά πάντα είχε. Έχασε το Σούπερ Καπ από την Εφές, ενώ για το πρωτάθλημα νίκησε με δυσκολία την Μπεσίκτας με 78 – 73, με τον Σλούκα να είναι και πάλι ο πρώτος σκόρερ.

Παρθενική εμφάνιση στη διοργάνωση για την Γκραν Κανάρια. Δεν διαθέτει τίποτα το τρομερό ως ποιότητα, αλλά έχει τον ενθουσιασμό και μια πολύ θερμή έδρα. Στους Ισπανούς παίζει ο παλιός μας γνώριμος από τον Ολυμπιακό, Ντι Τζέι Στρόμπερι, ενώ ο Όλιβερ έχει την ευθύνη στα γκαρντ, με τον Χάνα σε δεύτερο ρόλο. Επίσης, ο Κιμ Τιλί, που δεν έπιασε λόγω τραυματισμών στον Ολυμπιακό επέστρεψε στην Ισπανία, μετά το πέρασμά του από την Μπασκόνια. Δεν χρειάζεται κάποια σούπερ ανάλυση το παιχνίδι της. Τρέξιμο και σουτ δίχως αύριο και αν μπουν τα σουτ έχει καλώς. Αν όχι, ξέρει ότι βρίσκεται στην Ευρωλίγκα κυρίως για την εμπειρία και όχι για να διεκδικήσει οχτάδα κλπ.

Εκτίμηση: Όπως συμβαίνει συνήθως, ομάδα του Ομπράντοβιτς δεν πατούν γκάζι στην αρχή της χρονιάς. Μπορεί αυτό να το εκμεταλλευτεί η Γκραν Κανάρια και να υποστεί μια απλή τιμητική ήττα, υπερασπιζόμενη το +13,5

Σε ενδιαφέρει