Σούπερ Λίγκα: Πρεμιέρα με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Επιτέλους το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα αρχίζει και πλέον τα... ψέματα έχουν τελειώσει για όλους.
IMG

Πέρασε από χίλια κύματα, μέχρι και 24 ώρες πριν από τη σέντρα του πρωταθλήματος, αλλά τελικά η Σούπερ Λίγκα αρχίζει κανονικά στην ώρα και βάσει του αρχικού προγραμματισμού.

Η αυλαία ανοίγει σήμερα με τέσσερις αναμετρήσεις, με το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να στρέφεται στο παιχνίδι της Τούμπας, με τον ΠΑΟΚ να φιλοξενεί την ομάδα που τον υποχρέωσε στην τελευταία του ήττα, τον Αστέρα Τρίπολης και στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου η ΑΕΚ υποδέχεται τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΑΟΚ αρχίζει τη φετινή αγωνιστική περίοδο με – 2 βαθμούς λόγω τιμωρίας από την περσινή σεζον για τα όσα είχαν στο επεισοδιακό ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα για το πρωτάθλημα.

Οι άλλες δύο αναμετρήσεις είναι αυτές ανάμεσα στον Παναιτωλικό και τον Ατρόμητο και του Απόλλωνα Σμύρνης κόντρα στην ΑΕΛ.

Ανάλυση

ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης

Πρόκειται ίσως για το καλύτερο καλοκαίρι της ιστορίας του ΠΑΟΚ, καθώς απέκλεισε με δύο νίκες τη Βασιλεία, χωρίς ήττα τη Σπάρτακ Μόσχας και απέσπασε ισοπαλία στην έδρα της Μπενφίκα, φέρνοντας την υπόθεση πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία σε ένα ιστορικό ματς στην Τούμπα. Η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση μοιραία είναι σε κορυφαίο επίπεδο, αφού η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου πιστεύει ότι μπορεί να επιβληθεί σε κάθε αντίπαλο. Το μυαλό όλων είναι στο δεύτερο ματς με την Μπενφίκα και ο Ρουμάνος τεχνικός θα δώσει ανάσες στους παίκτες που έχουν παίξει όλα αυτά τα ματς και θα δώσει την ευκαιρία σε αναπληρωματικούς όπως ο Χατσερίντι, ο Σάκχοφ, ο Ουάρντα, ο Ακπόμ κλπ. Βέβαια, ότι είναι αναπληρωματικοί δεν σημαίνει κάτι για την ποιότητά τους, αφού από μόνοι τους μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Εκτός είναι οι Βαρέλα και Μαουρίσιο λόγω τιμωρίας, ενώ ανάσες σίγουρα θα πάρει και ο Βιεϊρίνια, που ούτως ή άλλως είχε τραυματισμό πολύ πρόσφατα.

Σέντρα στη Σούπερ Λίγκα. Ποιος θα καταφέρει να αρχίσει με νίκη;  

Άρχισε από νωρίς την προετοιμασία του για να είναι έτοιμος ο Αστέρας Τρίπολης στα ευρωπαϊκά ματς και συγκεκριμένα σε αυτά με τη Χιμπέρνιαν, αλλά εκ του αποτελέσματος δεν τα κατάφερε. Ήταν η καλύτερη ομάδα στα 180 λεπτά, είχε κόντρα διαιτησία και τελικά δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση σε μία πολύ άδικη εξέλιξη, που χάθηκε στις λεπτομέρειες και στην απειρία των Αρκάδων. Κρατάει πάντως την πολύ καλή αγωνιστική εικόνα. Έκανε πολλές μεταγραφές το καλοκαίρι, αλλά όπως έδειξε και στα επίσημα και στα φιλικά ο Σάββας Παντελίδης, προβάδισμα έχουν οι παλιοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι σίγουρη θέση στο σχηματισμό του 4 – 2 – 3 – 1 έχει μόνο ο αριστερός μπακ, Άνχελ, ενώ και ο Ρόλε που διεκδικεί θέση βασικού, έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στον Αστέρα με παρουσία που είχε θετικό πρόσημο. Δεν είναι διαθέσιμοι οι Βλάχος, Τασουλής, Φερνάντθε και Σάλας που είναι τραυματίες και έχουν χάσει αρκετό έδαφος.

Εκτίμηση: Ο ΠΑΟΚ αναμένεται να μην έχει την ίδια εικόνα όπως στα ευρωπαϊκά ματς. Το μυαλό είναι αλλού και η ενδεκάδα θα έχει πολλές αλλαγές. Ο Αστέρας είναι από τις λίγες ομάδες στη Super League που έχουν ανέβει επίπεδο και μπορεί να σταθεί σε τέτοια ματς. Επιλογή μας τα 2 – 3 γκολ που καλύπτει πολλά σκορ.

ΑΕΚ – ΠΑΣ Γιάννινα

Είναι ήδη στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ η ΑΕΚ, ακόμα κι αν δεν έχει διεξαχθεί ακόμα το δεύτερο ματς με τη Βίντι. Απέκλεισε με μπόλικο άγχος τη Σέλτικ με ισοπαλία στη Γλασκώβη και νίκη στην Αθήνα, ενώ στα πλέι – οφ των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, το εμπόδιο της Βίντι πράγματι αποδείχθηκε βατό, αφού η «Ένωση» επικράτησε 2 – 1 στην Ουγγαρία, παίζοντας για περίπου 40 λεπτά με παίκτη παραπάνω, διάστημα στο οποίο κατάφερε να προηγηθεί 2 – 0, ενώ όταν έμεινε και εκείνη με 10 προβλημάτισε. Δέχθηκε τη μείωση του σκορ, με τη Βίντι να έχει ευκαιρίες και μάλιστα κραυγαλέες να ισοφαρίσει, αλλά δεν άλλαξε στο 2 – 1. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης αναμένεται να κάνει αλλαγές βασικών ποδοσφαιριστών και να μείνουν εκτός παίκτες όπως ο Μπακάκης, ο Σιμόες και ο Λιβάγια, ενώ δεδομένα εκτός είναι και ο Οικονόμου, που κουβάλα τιμωρία από πέρυσι. Εκτός εδώ και καιρό, Τσιγκρίνσκι, Αλμπάνης, Μπογέ, οπότε τα πλάνα του Ουζουνίδη δεν αλλάζουν σε αυτό το κομμάτι.

Αλλαγμένος σε σχέση με τις περασμένες σεζόν ο ΠΑΣ Γιάννινα, που φέτος αναγκάστηκε να κάνει περισσότερες διαφοροποιήσεις στο ρόστερ του σε σχέση με το παρελθόν. Κινήθηκε, βέβαια, αρκετά γρήγορα και ο μακροβιότερος προπονητής στη Σούπερ Λίγκα, Γιαννης Πετράκης, είχε τη δυνατότητα να δουλέψει για να «δέσει» όσο το δυνατόν περισσότερα την ομάδα του. Προς το παρόν έχει παραμείνει ο Κόντε, αλλά δεν αποκλείεται να αποχωρήσει για το εξωτερικό, ενώ μαζί με αυτόν, έχουν προστεθεί στη μεσοεπιθετική γραμμή παίκτες όπως ο Κριζμάν, Κούτσικ, Μυστακίδης, μονάδες που μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα. Ο τελευταίος μάλιστα είναι κανονικά και στην αποστολή παρά το γεγονός ότι εντάχθηκε πριν από λίγες μέρες. Εκτός οι Παμλίδης, Λουκίνας, Βιδάλ.

Εκτίμηση: Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι επίσης ένας «ζημιάρης» αντίπαλος για τους μεγάλους, αλλά η φετινή ομάδα του Πετράκη είναι διαφορετική από τις περσινές. Την ίδια στιγμή η ΑΕΚ θα έχει αλλαγές και αναμένεται και μια μοιραία χαλάρωση μετά την επιτυχία στην Ουγγαρία. Θα προτιμήσουμε το Goal/Goal.

Παναιτωλικός – Ατρόμητος

Νέος άνεμος και νέα φιλοσοφία αποφάσισε να επιβάλλει από φέτος η διοίκηση του Παναιτωλικού στην ομάδα, έχοντας σταθερά τον Τραϊανό Δέλλα στον πάγκο. Ανέλαβε στα μέσα της περσινής σεζόν, είχε θετική παρουσία και παρέμεινε φυσιολογικά στη θέση του. Η νέα λογική, λοιπόν, θέλει πολλά παιδιά από την ακαδημία να στελεχώνουν το ρόστερ και μάλιστα αυτή τη στιγμή, οι 15 από τους 30 είναι παίκτες από τα σπλάχνα της ομάδας. Δίπλα σε αυτά τα παιδιά προστέθηκαν κάποιοι έμπειροι και ποιοτικοί ποδοσφαιριστές όπως ο Έρικσον και ο Μανά, Εν όψει του σημερινού δεν υπολογίζεται ο Μοράρ και ο Ουίλιαν, που και οι δύο στα πλάνα του Τραϊανού Δέλλα λογίζονται ως βασικοί.

Πολλές αλλαγές σημειώθηκαν στον Ατρόμητο και κυρίως στο μεσοεπιθετικό σκέλος της ομάδας, καθώς αποχώρησαν οι Ουάρντα, Ντιγκινί και Ντάουντα, δηλαδή περίπου 30 από τα 43 γκολ που πέτυχε πέρυσι στο πρωτάθλημα. Καταλαβαίνει κανείς ότι οι απώλειες του δεν ήταν πολλές αριθμητικά, αλλά ήταν κρίσιμες αγωνιστικά. Για αυτό το λόγο, σε πρώτη φάση, ο Νταμίρ Κάναντι που παρέμεινε στη θέση του, φαίνεται να αλλάζει λογική και σχηματισμό, αφού το 4 – 2 – 3 – 1 αναμένεται να μετατραπεί στα πρώτα ματς τουλάχιστον σε 4 – 4 – 2 σε ρόμβο. Στις απώλειες πρέπει να προσμετρηθεί και αυτή του Γιαννιώτη, καθώς ο Ατρόμητος αποκλείστηκε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ από την Ντιναμό Μπρεστ ακριβώς γιατί δεν είχε μία αξιόπιστη λύση κάτω από την εστία. Πολύ μεγάλο κάζο από τους Λευκορώσους στην τελευταία φάση του αγώνα και μάλιστα ο Μίρκοβιτς αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν και θέση βασικού θα πάρει ο Μέγερι. Εκτός από το σημερινό ο ανέτοιμος λόγω τραυματισμού, Κιβρακίδης.

Εκτίμηση: Ως ποιότητα ο Ατρόμητος φαντάζει ένα «κλικ» πάνω, αλλά το θέμα είναι τι αντίδραση θα βγάλει μετά τον αποκλεισμό από την Μπρεστ, που ήταν μεγάλη απογοήτευση. Μπορούν όμως και οι δύο ομάδες να σκοράρουν, με το περσινό αντίστοιχο ματς να λήγει 2 – 2. Goal/Goal.

Απόλλων Σμύρνης – ΑΕΛ

Ακόμα ένα καλοκαίρι στον Απόλλωνα Σμύρνης που κόσμος πάει και κόσμος έρχεται και φυσικά η λέξη «χημεία» στην ομάδα είναι εντελώς άγνωστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει κάνει μεταγραφές για να διορθώσει λανθασμένες μεταγραφές από την αρχή του φετινού καλοκαιριού, που τελικά δεν έπεισαν τον προπονητή της ομάδας, Βαλεριέν Ισμαέλ, που ήδη είναι το πρώτο φαβορί για να αποχωρήσει από τον πάγκο της «Ελαφράς Ταξιαρχίας». Στα φιλικά έδειξε να έχει πολύ μεγάλο θέμα στη δημιουργία φάσεων και στο γκολ, κάτι λογικό, αφού πολλοί παίκτες δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους. Εκτός για το σημερινό ματς είναι ο Βαγγέλης Μάντζιος που επιστρέφει μετά την τιμωρία ενός χρόνου που είχε για υπόθεση ντόπινγκ.

Βέβαια, ούτε η ΑΕΛ πάει πίσω… Πολλές αλλαγές στο ρόστερ και για τους Θεσσαλούς του Αλέξη Κούγια, ενώ σύμφωνα με τη νέα φιλοσοφία της ομάδας, έχει χαμηλώσει αρκετά και ο μέσος όρος ηλικίας και παράλληλα σιγά – σιγά προωθούνται και παιδιά που προέρχονται από τις Ακαδημίες. Παρέμεινε στο ρόστερ ο Ντέλετιτς, αλλά όχι και ο Αγκάνοβιτς, αποκτήθηκε ο πολύπειρος Πίτι, που ήταν πέρυσι στη Λαμία, ενώ αναμένουμε να δούμε την εικόνα των νέων προσώπων, όπως ο γκολκίπερ, Κρίστινσον.

Εκτίμηση: Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο ζευγάρι ομάδων είναι το γεγονός ότι καμία από τις δύο δεν φαίνεται ικανή να κερδίσει. Πολλές αλλαγές και η ποιότητα μένει να φανεί στο χορτάρι. Αν επέλεγα κάτι από το ματς αυτό θα ήταν η ισοπαλία.

Σε ενδιαφέρει