Ευρωλίγκα: Το δεύτερο και πιο κρίσιμο βήμα του Παναθηναϊκού

Συνέχεια στην εκπληκτική εμφάνιση της Δευτέρας θέλει να δώσει ο Παναθηναϊκός που με σαρωτική εμφάνιση διέλυσε τη Ρεάλ Μαδρίτης (95 – 67) και έκανε το 1 – 0 στη σειρά.
IMG

Το δεύτερο από το τρία βήματα που χρειάζονται για να βρεθεί στο Final – Four του Βελιγραδίου καλείται να κάνει απόψε ο Παναθηναϊκός, ώστε να δώσει και μεγαλύτερη αξία στη νίκη της Δευτέρας με την οποία διαμορφώθηκε το 1 – 0.

Ανάλυση

Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης

Εμφάνιση που δεν είχε πραγματοποιήσει ούτε τις καλές μέρες, όταν στον πάγκο βρισκόταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι «πράσινοι» ήταν σαρωτικοί και ίσως αυτός ο χαρακτηρισμός να φαντάζει… μικρός. Το τελικό 95 – 67 είναι «φτωχό» μπροστά σε αυτό που έγινε στο ΟΑΚΑ, καθώς η διαφορά πήγε και πάνω από τους 30 πόντους, το ματς άρχισε με 20 – 0 των «πρασίνων» ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία περίοδο δεν χρειάστηκε να αγωνιστεί καθόλου ο ηγέτης και ταυτόχρονα η ατραξιόν του φετινού Παναθηναϊκού, Νικ Καλάθης. Ο διεθνής πλέι – μέικερ έκανε ρεκόρ στις ασίστ με 16 σε φάση play – off Euroleague και μία προς μία ήταν για highlight, μοιράζοντας την μπάλα στους συμπαίκτες του με ΟΠΟΙΟΝ τρόπο ήθελε. Μεγάλο όπλο φυσικά η άμυνά του, που χτύπησε ακριβώς εκεί που πονάει η Ρεάλ Μαδρίτης, δηλαδή στα γκαρντ. Πολύ μπασκετικό «ξύλο» στον Ντόντσιτς, που όσο παικταράς και να είναι, δεν παύει να είναι ένας 19χρονος, ενώ άφαντος ήταν ο Κοζέρ όπως και όλη η Ρεάλ. Εκπληκτικός για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ήταν και ο Μάικ Τζέιμς που δείχνει να έχει ανεβάσει πλέον επίπεδο τον Παναθηναϊκό, μετά το εύλογο διάστημα που απαιτήθηκε για να βρει τη χημεία του με τον Νικ Καλάθη.

 

Ακριβώς τα αντίθεα ισχύουν για τη Ρεάλ Μαδρίτης, που φάνηκε ότι θα χάσει αυτό το παιχνίδι από τα πρώτα 20 δευτερόλεπτα. Στο πρώτο πεντάλεπτο το σκορ ήταν στο 20 – 0, το ΟΑΚΑ είχε πάρει φωτιά και οι παίκτες του Πάμπλο Λάσο δεν ήξεραν από πού έρχονται τα απανωτά χτυπήματα. Κάποια στιγμή μείωσε σε 28 – 21, αλλά ο Παναθηναϊκός με εύστοχα τρίποντα και με σκληρή άμυνα πάτησε γκάζι και δεν ξανακοίταξε πίσω του. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, εκεί που θα περίμενε κανείς την αντίδραση της Ρεάλ Μαδρίτης, αυτή δεν ήρθε ποτέ και η διαφορά εκτοξεύθηκε μέχρι και τους 35 πόντους (79 – 44). Ο Πάμπλο Λάσο έμεινε απλά καθισμένος στον πάγκο του, γνωρίζοντας ότι πλέον το παιχνίδι είχε ξεφύγει από τα χέρια του και περίμενε τη λήξη του μαρτυρίου. Οι Μαδριλένοι ποτέ δεν είχαν μείνει κάτω από τους 75 πόντους στη φετινή διοργάνωση, αλλά ο προχθεσινός Παναθηναϊκός το κατάφερε. Ο Ντόντσιτς μπορεί να πέτυχε 10 πόντους, αλλά δεν αποτέλεσε σημείο αναφοράς, αφού είναι φανερό ότι λείπουν οι συμπαραστάτες, με τον Καμπάτσο να έχει τεθεί επίσης off για τη σειρά.

Φαίνεται για όλους εξαιρετικά απίθανο, ο Παναθηναϊκός να πιάσει τέτοια απόδοση και να ξαναβγάλει τέτοια ένταση σε 48 ώρες. Επιπλέον, θεωρείται δεδομένο, ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θα θελήσει να δώσει απαντήσεις και ότι η σειρά είναι ακόμα ζωντανή, παρά το ότι το στραπάτσο του 1ου αγώνα έδειξε άλλα πράγματα. Διπλό με +4,5, αφού ακόμα και να γίνει το 2 – 0, δύσκολο να γίνει με τον τρόπο του πρώτου αγώνα.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Χίμκι

Κακή εμφάνιση κυρίως αμυντικά, αλλά τελικά κατάφερε να επικρατήσει της Χίμκι με 98 – 95, κάνοντας το 1 – 0. Πολύ χαλαρό το ξεκίνημα στο ματς, με τους φιλοξενούμενους να παίρνουν προβάδισμα μέχρι και 10 πόντων. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, άρχισε να ανεβάζει ρυθμούς, ροκάνιζε τη διαφορά και μάλιστα στην έναρξη της 4ης περιόδου προηγήθηκε με 8 πόντους (83 – 75). Εκεί η Χίμκι επέστρεψε εκ νέου στη διεκδίκηση, αλλά η ΤΣΣΚΑ παρέμεινε ψύχραιμη και έκανε το 1 – 0. Βέβαια, για να ειπωθούν κι όλα, έπαιξαν ρόλο 2 – 3 σφυρίγματα στα τελευταία λεπτά που έγειραν οριστικά την πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων. Κορυφαίος ο Σέρχι Ροντρίγκες με 22 πόντους και από κοντά ο Οθέλο Χάντερ, που δεδομένα έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής λόγω του τραυματισμού του Κάιλ Χάινις. Νέα απώλεια και καίρια απουσία ο Νάντο Ντε Κολό, που επίσης υπέστη θλάση και θεωρείται απίθανο να παίξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γάλλος σε 9 λεπτά συμμετοχής πρόλαβε και σκόραρε 10 πόντους, αλλά δεν έπαιξε στο δεύτερο ημίχρονο.

Λίγο έλειψε να κάνει το… μπαμ κόντρα στην ΤΣΣΚΑ η Χίμκι, μπαίνοντας εξαιρετικά στο παιχνίδι. Μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο είχε 6/12 τρίποντα και γενικότερα έδειχνε ικανότατη για το break με κορυφαίο τον Βιάλτσεφ που είχε 21 πόντους με 5/9 τρίποντα. Σημείο – κλειδί για την εξέλιξη του παιχνιδιού ήταν το 11 – 0 που υπέστη στην αρχή της 4ης περιόδου, εκεί δηλαδή που η ΤΣΣΚΑ μπήκε σε θέση οδηγού και έλεγξε το παιχνίδι, αναγκάζοντας την ομάδα του Μπαρτζώκα να κυνηγάει. Μπορεί η ίδια η ΤΣΣΚΑ να έχει εκτός τους Ντε Κολό (πιθανότατα) και σίγουρα τον Χάινς, αλλά και η Χίμκι δεν έχει λίγα θέματα, με τον Χάνεϊκατ να είναι εκτός, όπως και ο Σοκόλοφ. Σε ό,τι αφορά τον Σβεντ είχε και πάλι πάνω από 20 πόντους (22), αλλά με 4/12 τρίποντα και 5 λάθη, μοιράζοντας πάντως και 6 ασίστ. Πολύ θετικοί και οι Γκιλ (14 πόντοι) και Άντερσον (13 πόντοι).

Η απουσία του Ντε Κολό είναι καίρια, αφού δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορούν να σκοράρουν με την ευκολία που το κάνει ο Γάλλος. Άρα η ΤΣΣΚΑ ψάχνει κι άλλους σκόρερ, συν ότι λείπει και ο Χάινς. Διπλό με +10,5 πόντους.

Σε ενδιαφέρει