ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Χίμκι: Ρωσικός εμφύλιος με φόντο ελληνικό

ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Χίμκι συνθέτουν ένα από τα τέσσερα ζευγάρια των play – off της Euroleague ή αλλιώς ο Δημήτρης Ιτούδης εναντίον του Γιώργου Μπαρτζώκα για θέση στο Final Four.
cory higgins cska moscow eb

Πάνω στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας έπεσε τελικά η Χίμκι, αφού το ντεφορμάρισμα και οι τραυματισμοί των τελευταίων μηνών κατρακύλησε την ομάδα του Μπαρτζώκα στην 8η θέση.

Τα προγνωστικά μου

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Χίμκι: ΤΣΣΚΑ Over 89,5 1.80

Ανάλυση

Πρόκειται για τη διαχρονικά πιο άνετη ομάδα της Euroleague κι αυτό πιστοποιήθηκε και φέτος. Ο λόγος για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που πάλι πολύ εύκολα πήρε την 1η θέση της κανονικής διάρκειας στηριζόμενη στο τεράστιο βάθος του ρόστερ της και μάλιστα είχε εξασφαλίσει την προνομιούχο θέση από πολύ νωρίς, αφού δεν είχε σοβαρό ανταγωνισμό. Πολύ πιο σταθερή τόσο από τη Φενέρ, όσο και από τον Ολυμπιακό που ήταν μέχρι ενός σημείου οι άμεσοι ανταγωνιστές. Με την άνεση του χρόνου και της βαθμολογίας, ο Δημήτρης Ιτούδης δοκίμασε διάφορα πράγματα, αλλά το θέμα είναι ότι παντού ήρθαν νίκες. Επικράτησε για τη VTB των Νίζνι (90 – 104), της Κάλεφ (95 – 105) και της Ούνιξ (80 – 63) ενώ για τη Euroleague, δεν είχε πρόβλημα να πάρει τη νίκη με τον Ερυθρό Αστέρα (92 – 81). Μακράν της 2ης η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης με 89,5 πόντους, σουτάροντας από το τρίποντο με πάνω από 42%. Στα αρνητικά τώρα, εκτός (λογικά) από όλη τη σειρά ο Κάιλ Χάινς, που έχει υποστεί θλάση στη γάμπα ενώ ένα σενάριο που δεν είχε «παίξει» καθόλου είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, η «Mundo Deportivo», υποστηρίζει ότι ο αν ο Δημήτρης Ιτούδης δεν κατακτήσει τη Euroleague, θα αναλάβει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που δύσκολα θα μείνει στη Ζαλγκίρις. 

Αντίπαλος της «αρκούδας» η… συμπατριώτισσα, Χίμκι, που έχει επίσης στον πάγκο της Έλληνα προπονητή, τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Πολλοί τραυματισμοί το τελευταίο διάστημα, που έφεραν και ντεφορμάρισμα, άρα και ήττες. Έτσι, από εκεί που είχε ελπίδες μέχρι και για πλεονέκτημα έδρας, έπεσε στην 8η θέση και πάνω στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το χειρότερο σενάριο για οποιαδήποτε από τις υπόλοιπες 7 ομάδες. Για τη VTB έκανε τα εύκολα δύσκολα κόντρα στην Τσμόκι, καθώς προηγήθηκε με διψήφια διαφορά στην έναρξη της 4ης περιόδου και τελικά γλίτωσε την παράταση με ένα τρελό τρίποντο του Μάρκοβιτς από το κέντρο, που χτύπησε και στο ταμπλό (79 – 82). Εκτός από εκείνο το ματς ήταν οι Σβεντ, Ρόμπινσον, Χάνεϊκατ και Άντερσον. Η μπαγκέτα στα… πάντα στο παρκέ έχει ο Σβεντ που έχει πλήρη ελευθερία, γεγονός που πολλές φορές «πληγώνει» την ομάδα του. Πολλές τραβηγμένες προσπάθειες, που οδηγούν σε υψηλά ποσοστά αστοχίας, αλλά ο Ρώσος γκαρντ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 21, 4 πόντους στην κανονική διάρκειας. Την ίδια ώρα όμως, η Χίμκι έχει τη δεύτερη χειρότερη επίθεση από τους 8, βάζοντας από κάτω μόνο τον Ολυμπιακό. Οι απουσίες παραμένουν μια πραγματικότητα, καθώς εκτός είναι οι Χάνεϊκατ, Άντερσον και Σοκόλοφ.

Εκτίμηση

Πολλές κατοχές αναμένονται στο παιχνίδι, αφού η ΤΣΣΚΑ εντός δίνει τρελό ρυθμό. Με τις απουσίες που έχει η Χίμκι, το OVER των γηπεδούχων έρχεται σε πρώτο πλάνο.

Σε ενδιαφέρει