Μπαρτσελόνα – Λίβερπουλ

Σπουδαίος ημιτελικός για το Champions League στο Καμπ Νου.

Απόλυτα προσηλωμένη είναι στο Champions League η Μπαρτσελόνα, αφού πριν λίγες μέρες εξασφάλισε και μαθηματικά τον τίτλο στο πρωτάθλημα Ισπανίας. Ακριβώς αυτό που ήθελε δηλαδή ο Βαλβέρδε. Να είναι οι παίκτες του απόλυτα συγκεντρωμένοι στα τέσσερα σοβαρά παιχνίδια που τους απομένουν για φέτος. Τους δύο ημιτελικούς του Champions League, τον τελικό του κυπέλλου με τη Βαλένθια στις 25/5 και φυσικά, εφόσον προκριθεί εις βάρος της Λίβερπουλ, τον τελικό του Μετροπολιτάνο την 1/6.

Σχετικά εύκολα έφτασε ως εδώ η Μπάρτσα. Όντας πολύ σοβαρή στους ομίλους, σε έναν σχετικά δύσκολο όμιλο (με Τότεναμ, Ίντερ και PSV), έκανε τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες, προκρινόμενη ως πρώτη στα νοκ άουτ. Στους δεκαέξι δεν δυσκολεύτηκε να αποκλείσει τη Λυών, με 0-0 στο Ζερλάν και 5-1 στο Καμπ Νου, ενώ στα προημιτελικά, κέρδισε μέσα έξω τη Γιουνάιτεντ. Είναι σαφές, πως η Λίβερπουλ είναι η δυσκολότερη αντίπαλος που καλείται να αντιμετωπίσει φέτος, ως το τέλος της διοργάνωσης.

Το Καμπ Νου είναι παραδοσιακά “φρούριο”. Δεν περνάει κανείς εύκολες στιγμές μέσα στη Βαρκελώνη, ειδικά όταν έχει τα κέφια του ο Μέσι. Ο Αργεντινός είναι το βαρόμετρο της ομάδας. Αν είναι καλός, ο αντίπαλος δεν έχει τύχη, αφού είτε μπορεί να σε “σκοτώσει” μόνος του, είτε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες των συμπαικτών του. Ο Σουάρες είναι μεγάλο σέντερ φορ, αλλά αν δεν είχε τον Μέσι να τον “ταϊζει”, σίγουρα δεν θα είχε βάλει τόσα τέρματα τα τελευταία χρόνια. Ο Ουρουγουανός, μαζί με τον Κουτίνιο, είναι τα κεντρικά πρόσωπα του ματς, καθώς έχουν υπάρξει ηγέτες της Λίβερπουλ και δεν είναι διόλου συμπαθείς στο Άνφιλντ.

Δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις ο Βαλβέρδε. Θα πάει με ότι καλύτερο διαθέτει, καθώς η απουσία του Ραφίνια είναι πλέον συνηθισμένη. Λογικά, ο Κουτίνιο θα κερδίσει μια θέση στην ενδεκάδα, αλλά ο Βαλβέρδε δεν έχει καταλήξει ακόμη, μεταξύ του Βραζιλιάνου και του Ντεμπελέ. Ο Αρτούρ είναι φαβορί για τα χαφ, με τον Βιντάλ να μένει εκτός ενδεκάδας, ενώ οι Σεμέδο και Λενγκλέ είναι μπροστά στο μυαλό του Ερνέστο, σε σχέση με τους Σέρχι Ρομπέρτο και Ουμτιτί αντίστοιχα.

Στη Λίβερπουλ, το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο. Κι αυτό γιατί φαίνεται πως τελικά θα χάσει το πρωτάθλημα, για ακόμη μία σεζόν, παρά την εκπληκτική πορεία που έκανε. Έτυχε να πέσει πάνω στο φόβητρο που λέγεται Μάντσεστερ Σίτι και πως να κερδίσει μια ομάδα που θα φτάσει τους 100 πόντους στην Premier League. Για να πάρει το πρωτάθλημα η ομάδα του Κλοπ, θα πρέπει να κερδίσει τις Νιούκαστλ (εκτός) και Γουλβς (εντός) και παράλληλα, η Σίτι να κάνει έστω μια ισοπαλία, στα παιχνίδια με Λέστερ (εντός) και Μπράιτον (εκτός).

Ένα ιδιαίτερο γεγονός για τη φετινή πορεία της Λίβερπουλ στην Ευρώπη, είναι οτι πιο δύσκολα πέρασε από τον όμιλο, παρά στα δύο νοκ άουτ. Σε γκρουπ με Παρί, Νάπολι και Ερυθρό Αστέρα, τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Παρί και προκρίθηκε σε ισοβαθμία με τη Νάπολι, κερδίζοντας τους Ιταλούς στο Άνφιλντ, στην τελευταία αγωνιστική.

Στη φάση των 16 απέκλεισε τη Μπάγερν, με 0-0 στο Μέρσεϊσαϊντ και νίκη 3-1 στο Μόναχο. Αυτό το 3-1 ήταν και η καλύτερη φετινή της εμφάνιση. Είχε την τύχη να πέσει με την Πόρτο στον προημιτελικό και όπως όλοι περίμεναν, την απέκλεισε εύκολα, με δύο νίκες. Αν περάσει την Μπαρτσελόνα θα φτάσει για δεύτερη σερί χρονιά σε τελικό του Champions League (πέρσι έχασε από τη Ρεάλ).

Οι Τσάμπερλεϊν και Γκόμεζ έχουν επιστρέψει μετά τις μακροχρόνιες απουσίες τους, χωρίς πάντως να υπολογίζονται από τον Κλοπ για την ενδεκάδα. Αμφίβολη είναι η συμμετοχή των Φαμπίνιο και Φιρμίνιο. Ο δεύτερος, λογικά προλαβαίνει, ενώ ο πρώτος, αν είναι καλά, θα ξεκινήσει κιόλας. Το δίλημμα που έχει ο Κλοπ για την ενδεκάδα είναι αυτό μεταξύ των Κεϊτά και Βαϊνάλντουμ στα χαφ. Βεβαίως, αν δεν παίξει ο Φαμπίνιο, μπορεί να τους δούμε και τους δύο στην αρχική ενδεκάδα, δίπλα στον Χέντερσον. Μανέ, Σαλάχ, Φιρμίνιο μπροστά και οι Ματίπ, Φαν Ντάικ, στο κέντρο της άμυνας.

Σε ενδιαφέρει