Κουμ καν

To κουμ καν είναι ένα από τα παιχνίδια της τράπουλας που προέχεται από το Ραμί. Παίζεται με δύο τράπουλες και το πλήθος των ατόμων που μπορούν να παίξουν σε μια παρτίδα είναι από 2 έως έξι.

Μοίρασμα

Παίρνουν όλοι από 10 φύλλα και κάθε φορά που κάποιος είναι σειρά του να παίξει, παίρνει ένα φύλλο από την υπόλοιπη τράπουλα και αφήνει ένα κάτω (εναλλακτικά μπορεί να πάρει από κάτω το τελευταίο φύλλο που παίχτηκε)

Κλικ εδώ για να παίξεις χαρτία online

Σκοπός του παιχνιδιού

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να συμπληρώσει ο καθένας σειρές από τρία ή περισσότερα φύλλα που να αποτελούνται είτε από τρία (ή τέσσερα) ίδια φύλλα (πχ 3 βαλέδες) είτε από συνεχόμενα φύλλα ίδιου τύπου (π.χ. 4, 5, 6, 7, 8 καρό)

Όποιος έχει δημιουργήσει μια σειρά μπορεί είτε να την κατεβάσει, είτε να την κρατήσει στο χέρι του.Αν την κατεβάσει μπορεί να συμπληρώνει φύλλα στις ήδη κατεβασμένες σειρές των άλλων.

Εκτός από τα 52 φύλλα της τράπουλας παίζουν επιπλέον και δύο μπαλαντέρ (τζόκερ) που, όποιος έχει κάποιον από αυτούς μπορεί να τον χρησιμοποιήσει αντί οποιουδήποτε φύλλου.

Νικητής παρτίδας

Κερδίζει αυτός που θα κατεβάσει κάτω όλα τα φύλλα του. Να σημειωθεί ότι η παρτίδα μπορεί να λήξει χωρίς νικητή, αν τελειώσουν τα φύλλα και δεν έχει “κλείσει” κανείς

Βαθμολογία

Μετά το τέλος της παρτίδας οι παίκτες καταγράφουν τους αρνητικούς πόντους τους, ως εξής

Joker: 20 πόντοι
Φιγούρες (Βαλές, ντάμα, ρήγας): 10 πόντοι
Υπόλοιπα φύλλα: Η αριθμητική αξία τους

Σε ενδιαφέρει

SMS μετακίνησης

1. Υγεία
2. Κατάστημα
3. Τράπεζα
4. Παροχή βοήθειας, συνοδεία μαθητών
5. Τελετή, διαζευγμένοι γονείς
6. Άσκηση, κατοικίδια